Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Perakende Pazar 24 Ekim 2021 02:51

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ %196 ARTTI

2021'nin ilk altı ayında Türkiye'de toplam ticaretin %17,6'sı online platformlar üzerinden gerçekleşti. E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Kurucu Üyesi ve Projesoft CEO'su Yüksel Eminoğlu, 2021 yılının ilk altı ayında online platformlar üzerinden 161,1 milyar TL'lik satış yapıldığı, e-ticaret yapan işletme sayısının 321.742'ye çıktığını, bir online pazaryerinde faaliyet gösteren firma sayısının da 312 bin 523 olduğunu söyledi.

İnternetten  alışveriş %196 arttı

Hakan DİKMEN

Geleneksel ticaret içerisindeki payı her geçen yıl katlanarak artan e-ticaret, özellikle pandemi sonrası güçlenen yükselişini sürdürdüğünü söyleyen Eminoğlu “ Ürün ve hizmet satışlarını kendi iş yerlerinde yapan ticarethanelerin yanı sıra cadde ve AVM’lerde hizmet veren pek çok firma da satış stratejilerini e- ticarete kaydırdı. Örneğin, gıda alışverişi %196 oranında arttı. Ticaret Bakanlığı, Türkiye’de e-ticaret hizmet sağlayıcıların kayıt altına alınması ve e-ticaret verilerinin toplanarak istatistiksel bilgilere dönüştürülmesi amacıyla oluşturulan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ile yapılan çalışmalar açıklandı.  Açıklanan verilere göre 2021’nin ilk altı ayında Türkiye’de toplam ticaretin %17,6’sı online platformlar üzerinden gerçekleşti. İnternetten gıda alışverişi %196 oranında artarak ilk sıralardaki yerini korumuş oldu” dedi. Bu konuyu biz de E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Kurucu Üyesi ve Projesoft CEO'su Yüksel Eminoğlu ile değerlendirdik. 

Artık çocuk yaştakilerin bile bu Pazar içinde var olduklarını biliyoruz. Fakat bu “Artan işlem hacmi güvenli altyapılara gereksinimi artırıyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Online ticaretteki bu güçlü artışın güvenli e-ticaret altyapılarına olan gereksinimi de arttırdı, “E ticarette veri ve işlem güvenliği, bir e-ticaret firmasının başarısını direkt olarak etkileyen en önemli unsurlardan biri. Güvenlik altyapısı seçiminde başta küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere tüm şirketler çok özenli davranmalılar. Bu süreçte Projesoft olarak Türkiye’nin ilk PCI DSS Level 1 uluslararası geçerlilik sertifikası bulunan e ticaret alt yapısını sunuyoruz ve Türkiye’de e-ticaretin güvenli bir zemin üzerinde ilerlemesine katkı sağlıyoruz.

İnternetten en çok hangi sektörde alışveriş yapılıyor? 

Geleneksel ticaret içerisindeki payı her geçen yıl katlanarak artan e-ticaret, özellikle pandemi sonrası güçlenen yükselişini sürdürüyor. Ürün ve hizmet satışlarını kendi iş yerlerinde yapan ticarethanelerin yanı sıra cadde ve AVM’lerde hizmet veren pek çok firma da satış stratejilerini e- ticarete kaydırdı. Örneğin, gıda alışverişi %196 oranında arttı. Ticaret Bakanlığı, Türkiye’de e-ticaret hizmet sağlayıcıların kayıt altına alınması ve e-ticaret verilerinin toplanarak istatistiksel bilgilere dönüştürülmesi amacıyla oluşturulan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ile yapılan çalışmalar açıklandı.  Açıklanan verilere göre 2021’nin ilk altı ayında Türkiye’de toplam ticaretin %17,6’sı online platformlar üzerinden gerçekleşti.  İnternetten gıda alışverişi %196 oranında arttarak ilk sıralardaki yerini korumuş oldu. 

E ticaret yapan işletme sayısı belli mi?

Evet, E ticaret yapan işletme sayısı 321.742’ye ulaştı. Ancak bu rakam artarak devam ediyor. Çünkü artık, en uygun fiyata ulaşma imkânı, işlemlerdeki hız, iade süreçlerinin kolaylığı ve tüm bunlara eklenen pandemi etkisiyle e-ticarete olan güven sadece büyük şehirlerde değil, Ülkemizin her yerine yayıldı. Bu alanda son dönemlerde gözlenen hızlı yükseliş devam ediyor. Türkiye genelinde 2021 yılının ilk altı ayında online platformlar üzerinden 161,1 milyar TL’lik satış yapıldı. Bir online pazaryerinde faaliyet gösteren firma sayısının da 312.523 olması çok başarılı geliyor bize. Bu işletmelerden 221.012’sinin en az 1 aracı hizmet sağlayıcısı bünyesinde satış yapıyor. Türkiye’de e-ticaret yapan işletmelerin en çok bulunduğu illere göre dağılımı sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Konya, Kocaeli, Kayseri, Adana ve Denizli oldu. Ülke genelinde e-ticaret hacminin sektörler itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre değişimini artış bazında gösteren verilerde de gıda sektöründeki büyük yükseliş dikkat çekiyor. 2020 yılının aynı dönemine göre gıda sektöründeki ticaret hacmi %196 oranında yükselmiş durumda. Bu anlamda zirvede yer alan gıda sektörünü %158’lik bir atışla Reklam ve % 142’lik bir artışla çiçekçilik sektörü izliyor.

Bu alışverişler banka kartlarını da olumlu yönde etkilemeye başladı gibi. Çeşitli kampanyalarla kartlarını pazarlıyorlar ama zaten en pratik yol bence kart kullanımı. Bu konudaki görüşlerinizi de alabilir miyiz?

Çok doğru. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, alış verişlerde 173 milyar TL ile kartlı işlemler ilk sırada yer alıyor.  Online alışverişlerin gerçekleştirildiği elektronik platformlara göre dağılımlarında ise Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi verilerine göre şöyle sıralanıyor.  %59 ile mobil cihazlar listede başta yer alıyor. İşlemlerin %34’ünün web ve %7’sinin mobil cihaz ile web üzerinden yapıldığı saptanmış.  E-ticaret hacminin sektörlere göre dağılımına bakıldığında da 22,4 milyar TL ile Beyaz Eşya ve Küçük Ev Aletleri sektörünü görüyoruz. Onu 10,9 milyar TL ile Giyim, Ayakkabı ve Aksesuar, 7,3 milyar TL Elektronik sektörlerinde yapılan alışverişler takip ediyor. Ödeme şekli itibarıyla sepet tutarlarına bakıldığında 173 milyar TL’lik tutarla kartlı işlemler ilk sırada yer alırken kapıda ödeme ile 66 milyar TL, havale ya da EFT yoluyla da 60 milyar TL’lik işlem yapılmış durumda.

ABONE OL