Dolar $
32.6
%0.22 0.07
Euro €
34.81
%0.16 0.05
Sterlin £
40.55
%-0.11 -0.04
Çeyrek Altın
4074.44
%0.18 7.03
SON DAKİKA
Sigorta Cuma 10 Eylül 2021 06:57

KATILIM SİGORTACILIĞI PANDEMİYİ YENDİ

2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 19,3 prim artışı yaşayan ancak 2021 ilk çeyreğinde yüzde 2,9 artışa karşılık ikinci çeyrekte yüzde 22,7 daralan sigorta sektörü içinde katılım sigortacılığı büyümede toplam sigortacılığı geride bıraktı. Katılım sigorta sektörünün bu yıl yüzde 20 büyümesi öngörülüyor.

Katılım sigortacılığı  pandemiyi yendi

Sedat YILMAZ

Toplam sigorta sektörü içinde katılım sigortacılığı daha yüksek oranlarda büyümeyi sürdürüyor. 2021 yılı ilk çeyrekte yüzde 2,9 büyüyen finans ve sigorta faaliyetleri sektörü, ikinci çeyrekte yüzde 22,7 daralmasına karşılık sektör içinde yer alan katılım sigortacılığı sektörü ilk çeyrek rakamlarına göre yüzde 13 büyüme ve yılsonu yüzde 20 büyüme öngörüsüyle dikkat çekti.

Katılım sigortacılığının öncü kuruluşu Kuveyt Türk iştiraki Neova Sigorta da, sektörü sürükleyen şirket olurken firmanın bu yılın ortasında sermayesini 84,8 milyon liradan 500 milyon liraya yükselterek ciddi bir atılım yaptı.

Gerçekleştirilen basın toplantısında 5 yıllık stratejileriyle ilgili bilgi veren Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, “Stratejik hedeflerimize ulaşmak için mevcut ürünlerimizin yanı sıra yeni ürünlerimizi de hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu 5 yıllık süreçte müşteri deneyimini en üst seviyeye çıkartırken pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Neova Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kolaç da, strateji çalışmalarının yanında sektörde ilk 10’da kalıcı olmakla beraber Neova’yı üst sıralara taşıyacak yatırımları ve projeleri hayata geçireceklerini söyledi.

İlk çeyrekte yüksek atılım

2021 ilk çeyrek verilerine göre katılım sigortacılığı yapan 11 şirket 1,28 milyar lira prim üretimi gerçekleştirirken bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13’lük bir büyüme yakaladı. Birçok mevzuat engellerinin kaldırılmasıyla atağa geçen katılım sigorta sektörünün 2021’de geçen yıla göre yüzde 20’nin üzerinde büyüyeceği tahminleri yapılıyor.

Sektör geçen yıl yüzde 24,3 büyüme ile 4,3 milyar lira prim üreten sektörde öncülüğü Kuveyt Türk Neova Sigorta, Bereket Sigorta ile Katılım Emeklilik ve Hayat yapıyor. 2021’i yeniden yapılanma yılı gören şirketlerin strateji, dijital dönüşüm, sermaye artışı, yatırımlar ve müşteriye ulaşım uygulamalarını daha hızlandıracağı gözleniyor.

Hayat dışı sigorta sektöründe yüzde 3 piyasa payıyla 10’uncu, trafik branşında yüzde 6,8’lik payı ile altıncı, katılım sigortacılığı sektöründe yüzde 51 payı ile ilk sırada yer alan Kuveyt Türk iştiraki Neova Sigorta, sektörde pencere usulünün yılsonu ile birlikte sona ermesi ve yeni oyuncuların katılacak olmasıyla sektörden aldığı payı daha yukarıları çekmeyi hedefliyor.

Acentelerle büyüyeceğiz

Basını bilgilendirme toplantısında konuşan Neova Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kolaç, büyümede 5 yıllık bir strateji oluşturduklarını, bu yılın ortasında 84,8 milyon liralık sermayelerini 500 milyon liraya çıkararak bir atılıma imza attıklarını ve bundan sonra Neova’yı ilk 10’un üzerinde üst sıralara taşıyacak yatırım ve projeleri hızlandıracaklarını söyledi.

Katılım sigortacılığında öncü olmanın sorumluluğuyla hareket ettiklerini dile getiren Kolaç, bunu yaparken müşteri deneyimini en üst seviyeye yükseltmenin gayreti içinde olduklarını kaydetti. Neova Acente Mobil uygulamasının da katkısıyla 2 bin 500’e ulaşan acentelerle büyümeyi hedeflediklerini belirten Kolaç, Insurtech’ler, Fintechler, Startup’lar ile yakın çalıştıklarını ve bu alanı genişletmeyi planladıklarını, bu doğrultuda Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun kuruluş başvurusunu yaptıklarını bildirdi.  Kolaç, “Şeffaf, güvenilir, yenilikçi ve dinamik kurumsal değerlerimiz ile kaliteli hizmeti ve sorumluluğu, müşterilerimize, tedarikçilerimize ve topluma sağlamak en temel hedeflerimiz olacak” diye konuştu.

Yeni stratejiler sahaya iniyor

Neova Katılım Sigorta Genel Müdürü Özgür Bülent Koç da, pandemi sebebiyle 2021 yılını yeniden yapılanma ve geçiş dönemi olarak gördüklerini, Kuveyt Türk’ün desteği ile geleceğe dönük yeni hedef ve stratejiler belirlediklerini söyledi.

Trafik ve sağlıkta Neova Katılım Sigortası ile yeni hizmetlerin paylaşılacağına vurgu yapan Özgür Koç, stratejik önceliklerinin en başında kaskonun yer aldığını, farklı Marka Kasko çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Planladıkları 5 yıl içinde pazar payını artırmayı hedeflediklerini dile getiren Özgür Koç, “Marka bilinirliğimizi de artırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda kurumsal kimliğimizi de yeniliyoruz ve relansman kampanyası hazırlığı yapıyoruz. Neova’nın hem acentelerimiz hem de müşterilerimiz tarafından daha görünür olmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Sektör giderek gelişiyor

Özgür Koç, “Neova Sigorta olarak hayat dışı sigortacılık alanında 2021 yılı ilk 7 ayında sektör ortalamasının üzerinde büyüdük ve büyümeye devam ediyoruz” dedi.

11 yılda toplam sektörde ilk 10’a girdiklerini hatırlatan Özgür Bülent Koç, cari katılım sigortacılığının toplam sektörde yüzde 6’lık piyasa payına sahip olduğunu, bunun da yarısının Neova Sigorta’ya ait bulunduğunu söyledi.

Gelecek 5 yıl içinde katılım sigortacılığının yüzde 12’lere ulaşmasını öngördüklerini belirten Koç, katılım sektörünün yeni katılımlarla büyümesinden ve gelişmesinden memnun olacaklarını dile getirdi. Koç, “Katılım sektörüyle ilgili DASK ve TARSİM havuzlarının da katılım pencerelerini kurduklarını memnuniyetle öğrendik. Türk Katılım Reasürans AŞ kuruldu. Bu katılım sigortacılığı sisteminin geliştiğini gösteriyor” dedi.

Bakiye iadesine özel yaklaşım

Portföylerine parametrik sigortacılığı almayı düşündüklerini, KOBİ’leri bireyseli de katarak daha geniş çerçeveye almak gerektiğini belirten Özgür Koç, özellikle mikro ve esnaf kesimde sigortalanma konusunda önemli bir açık olduğunu vurguladı. Koç, kendilerini diğer şirketlerden ayıran “bakiye iadesi”ni daha da geliştireceklerini kaydetti.

Daha soft Türkiye modeli oluşturulduğu halde kendilerinin hibrit modelle çalıştıklarının altını çizen Özgür Bülent Koç, teknik kısımda vekalet, finansal gelir tarafından mudaraba usulüyle bir havuz yönetimi yaptıklarını anlattı. Modellerden ziyade müşteri deneyimine önem verdiklerini ifade eden Koç, “Önceliğimiz sigortacılığı iyi yapmak ve müşterimizi memnun etmek” diye konuştu.

Özgür Koç, Neova Sigorta’nın bütün yatırımlarının faizsiz enstrümanlar olduğunu, bunların katılım bankalarına yatırılan mevduatlar, katılım bankalarından ve özel kuruluşlardan alınan kira sertifikaları, devlet tarafından çıkarılan kira sertifikaları ve Borsa İstanbul Katılım Endeksleri olduğunu sözlerine ekledi.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR