Dolar $
32.53
%0.15 0.04
Euro €
34.89
%0.4 0.13
Sterlin £
40.9
%0.55 0.22
Çeyrek Altın
3962.41
%-0.58 -22.72
SON DAKİKA
Teknoloji Cumartesi 21 Ekim 2023 13:26

KESİNTİSİZ İLETİŞİM SAĞLAYAN CİHAZ GELİŞTİRİLDİ

Nesnelerin interneti, aviyonik sistemler ile iletişim, ağ ve kontrol sistemleri gibi teknolojinin birçok alanında faaliyet gösteren yerli bir firma, afet bölgesinin 2 günlük iletişim ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede cihaz geliştirdi.

Kesintisiz iletişim sağlayan cihaz geliştirildi

Pavo Group Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Özer, haberleşme, güvenlik, yazılım, veri merkezi ve aviyonik üzerine teknolojiler geliştiren yerli ve milli AR-GE, tasarım ve üretim yapan bir şirket olduklarını anlattı.

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet yönetimi alanında çalışmalar geliştirmeye karar verdiklerini belirten Özer, bu kapsamda bir Afet Tamamlayıcı Haberleşme Sistemi (ATHS) tasarladıklarını söyledi.

Özer, depremde temel problemin haberleşmenin kesilmesi sonucunda koordinasyonun sağlanamaması olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Geliştirdiğimiz cihazı bahçenizde açarsanız, etrafta hiçbir baz istasyonu yoksa hatta herhangi bir şebekeyle bağlantı kuramasa dahi sizi telefonla konuşturabiliyor. Mesela Turkcell yazan yerde AfetCell yazıyor. Ayrıca üzerindeki anten sayesinde uydu ile bağlantı sağlayarak sizin dışarı aramanızı mümkün kılıyor. Cihazımızla olası afet bölgesinin neredeyse 2 günlük iletişim ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Kapsama alanı yaklaşık 10 kilometrekare ve aynı anda 200 kişinin iletişim kurmasına olanak tanıyoruz."

- Zorlu hava şartlarına dayanıklı

ATHS'nin uydu bağlantısı olmayan uzak bölgelerde iletişim bağlantısı sağlayabileceğini aktaran Özer, çalışma sıcaklığı, su ve toz direnci ve darbe direnci dahil olmak üzere zorlu koşullara dayanacak şekilde tasarlandığının altını çizdi.

Özer, gerekirse ATHS uydu modülünü etkinleştirerek kayıtlı cihazların uydu terminalleri aracılığıyla uzak bir merkeze erişebileceğini, mevcut olduğunda internet ağ bağlantıları kurmak için bakır ve fiber arayüzlerin kullanılabileceğini dile getirdi.

Kullanımı kolay, tek tuşla açılabilen bir ürün olduğunu ifade eden Özer, "Şu anda AFAD ile bir protokol imzalamak üzere görüşüyoruz. Kendilerine ayda 150 adet üretim yapabileceğimizi söyledik. Bu ürünün ilk aşamada İstanbul'da kullanılması öngörülüyor." dedi.

Enkaz altında aktif olan bir cep telefonunu bulabilecek cihaz da geliştirdiklerini anlatan Özer, telefonun kendilerine ne kadar uzak olduğunu görebildiklerini ve bunun da yine arama ve kurtarma çalışmaları açısından önemli olduğunu bildirdi.

Özer, henüz ürüne dönüştürülmemiş Audiocopter isimli bir akustik dron da geliştirdiklerini anlatarak "Dağlık bir alan düşünün, dronumuz insan sesini diğer seslerden ayırt ederek arama kurtarma olanaklarına fayda sağlayabilecek." diye konuştu.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR