Dolar $
32.38
%-0.3 -0.09
Euro €
34.73
%0.02 0.01
Sterlin £
40.73
%0.2 0.08
Çeyrek Altın
3954.23
%-0.78 -30.79
SON DAKİKA
Hakan DİKMEN | EKONOMİ Pazartesi 15 Nisan 2024 07:00

KÜRESEL PİYASALAR NEGATİF

Bu hafta size geçtiğimiz haftanın piyasa analizini küresel piyasalar ile başlıyoruz. Küresel piyasalarda bu hafta negatif bir seyir izlenirken, gelecek hafta yoğun veri gündemi takip edilecek.

Küresel piyasalar negatif

Hakan DİKMEN’in analizi

 

Fed'in faiz indirimlerinin zamanlaması ve büyüklüğüne ilişkin belirsizlikler pay piyasalarındaki risk iştahını törpülüyor.

 

Bu hafta ABD'de açıklanan makro ekonomik veriler sonrasında küresel piyasalarda, Fed'in faiz oranlarını düşürmek için acele etmeyeceğine yönelik öngörülerin kuvvetlenmesiyle negatif bir seyir izlendi.

 

 

 

Fed yetkililerinin açıklamaları da piyasaların yönü üzerinde etkili oldu.

 

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, haftayı 10 baz puan artışla 4,5100'den tamamladı.

 

Altın

 

Orta Doğu'daki gerilim kaynaklı jeopolitik risklerden dolayı 2 bin 431,5 dolarla rekor seviyeyi gören altının ons fiyatı haftayı yüzde 0,5 artışla tamamladı.

 

Brent petrolün varil fiyatı ise bu hafta yüzde 1 azalışla 89,7 dolara geriledi.

 

New York borsasında, enflasyon ve jeopolitik gerilimlere ilişkin endişeler ile ABD'nin bazı büyük bankalarının açıkladığı ilk çeyrek bilançolarının etkisiyle negatif bir seyir izlendi.

 

 

Öte yandan ABD'de, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

 

 

Ülkede, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), martta aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,1 artışla beklentilerin altında gerçekleşti.

 

Analistler, beklenenden güçlü gelen tüketici enflasyonuna ilişkin verilerin ardından tahminlerin altında kalan üretici fiyatlarındaki artışın yatırımcıların enflasyona ilişkin endişelerini bir miktar hafiflemesine karşın piyasalarda Fed'in faiz oranlarını düşürmek için acele etmeyeceğine yönelik görüşlerin gücünü koruduğunu ifade etti.

 

Söz konusu gelişmelerle New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,67, Dow Jones endeksi yüzde 2,37, S&P 500 endeksi yüzde 1,56 değer kaybetti.

 

Asya piyasaları Japonya hariç negatif seyretti

 

Asya pay piyasalarında bu hafta karışık bir seyir öne çıktı.

 

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, "Eğer döviz kuru hareketleri ekonomiye ve fiyatlara inkar edilmesi güç bir şekilde etki ediyorsa, elbette para politika ile yanıt vereceğiz." dedi.

Gelecek hafta salı Çin'de büyüme, sanayi üretimi ve perakende satışlar, çarşamba Japonya'da dış ticaret dengesi, cuma Japonya'da enflasyon takip edilecek.

 

Ülkemize bakacak olursak

gözler ödemeler dengesi verilerine çevrildi

 

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,03 artışla 9.814,19 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 9.849,26 puana taşıdı. Dolar/TL, haftayı bir önceki kapanışın yüzde 1,02 üstünde 32,3613'ten tamamladı.

 

Geçen hafta Ramazan Bayramı arifesi nedeniyle yurt içi piyasalarda 1,5 gün işlem gerçekleşti.

 

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin bu yıl 3 ve gelecek yıl yüzde 3,6 büyüyeceği öngörüsünde bulundu.

 

Banka ocaktaki tahminlerinde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,9 büyüyeceğini tahmin etmişti.

 

Raporda, makroekonomik konsolidasyon çabalarının yurt içi talebi kısıtlamasının beklendiği aktarıldı.

 

Bankanın raporunda, "Sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun mayısta zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi beklenirken, net ihracatın artan katkısıyla 2024 yılından itibaren cari dengenin iyileşmesi öngörülüyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

 

Görünümün mevcut politika duruşunun devamına bağlı olduğu belirtilen raporda, görünüme yönelik risklerin dengeli olduğu kaydedildi.

 

Raporda, yeni ekonomik yönetiminin artan itibarının daha fazla yatırım girişiyle sonuçlanabileceği, bunun da para biriminin istikrar kazanmasına ve ekonomik düzenlemenin hızlandırılmasına yardımcı olabileceği ifade edildi.

 

Gelecek hafta pazartesi iş gücü istatistikleri, çarşamba ödemeler dengesi, cuma piyasa katılımcıları anketi takip edilecek.

 

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.900 ve 10.000 seviyelerinin direnç olarak öne çıktığını aktararak, 9.700 ve 9.600 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

 

Bu hafta da dünya ve ülkede piyasalar böyle seyretti. Beklentilerinizi devamlı olumlu olarak almanızı dileriz...

ABONE OL