Dolar $
32.56
%0.13 0.04
Euro €
34.9
%0.71 0.24
Sterlin £
40.55
%0.95 0.38
Çeyrek Altın
3974.31
%0.21 8.33
SON DAKİKA
KİTAPLAR ARASINDA Çarşamba 15 Aralık 2021 12:10

MOLLA NUR

Yazar: Aleksandr Bestujev_Marlinski Türkçesi: Nebi Mehdiyev VBKY

Molla Nur

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) Rus edebiyatında romantik akımın temsilcilerinden Aleksandr Bestujev-Marlinski’nin yazdığı “Molla Nur” isimli eserini, Nebi Mehdiyev’in çevirisiyle okurlarla buluşturuyor. Çalışmalarında Kafkas halklarının geleneklerini, yaşam biçimlerini, etnik ve toplumsal aidiyetlerini anlatan yazarın en önemli eserlerinden biri olan “Molla Nur”, gerçek bir olaydan esinlenerek kurgulanmış hikâyesi ile edebiyatseverlere Azerbaycan folklorunu daha yakından inceleme fırsatı veriyor. 

Feodal sistemin adaletsizliğine karşı mücadele 

Türkçeye ilk kez çevrilen Molla Nur, Dağıstan’da küçük bir grubun susuzluğa çare aramak için Şahdağ’a yaptıkları zorlu tırmanışla başlar. Yüksek dağların yamaçlarından Molla Nur himayesindeki eşkıyaların pusularına uzanan bu yolculuğun ödülü herkes için başka bir anlam taşımaktadır. İskender Bey sevdiği kadın Kiçkine’ye kavuşmayı, Fethali Bey itibar kazanmayı ve her biri Molla Nur gibi özgür olmayı istemektedir. Molla Nur, onlara bu özgürlüğün bedelini hatırlatacaktır. 

Feodal sistemin adaletsizliğine, zengin beylerin zulmüne ve kendisine molla diyerek insanlar üzerinde iktidar kurmaya çalışan yalancılara karşı direnen eşkıya lideri Molla Nur’un yolu İskender Bey’le kesişiyor ve roman, onların zorlu yaşam öyküsü etrafında gelişen olayları anlatıyor. 1825 yılında St. Petersburg’taki Dekabrist ayaklanmasına katıldığı gerekçesiyle önce Sibirya’ya, ardından Kafkaslara sürülen Aleksandr Bestujev-Marlinski’nin sürgün dönemi eserlerinden olan Molla Nur, 1800’lerde Dağıstan bölgesindeki politik yapılanmayı, toplumun ahlaki ve manevi değerlerini gözler önüne seriyor.


ABONE OL