SON DAKİKA
ANALİZ Pazar 24 Mayıs 2026 02:41

PİYASALAR BELİRSİZLİKLE MÜCADELE EDİYOR...

Geçtiğimiz hafta dünya ekonomisi, enerji fiyatları ve merkez bankalarının faiz politikaları etrafında şekillenen yoğun bir gündemle karşı karşıya kaldı.

Piyasalar Belirsizlikle Mücadele Ediyor...

Özellikle Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin petrol piyasalarında yarattığı baskı, küresel büyüme beklentilerini yeniden tartışmaya açtı. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB), enerji maliyetlerindeki yükselişin enflasyonu yeniden körüklediğine dikkat çekerek büyüme tahminlerinde aşağı yönlü risklerin arttığını açıkladı.

Son ABD-Çin zirvesinden kalan iyimserlik buharlaşırken, ekonomistler ve yatırımcılar yeni ve sert bir gerçekle karşı karşıya kaldılar. Enflasyon inanılmaz derecede inatçı olduğunu artık kanıtlıyor. Faiz indirimleri öngörülebilir gelecekte şu günlerde gündemden kalktı.

Bu haftaki endişenin temel itici gücü, İran ile devam eden anlamsız çatışma. Uluslararası diplomatik çabaların, kritik Hürmüz Boğazı'ndaki nakliye aksamalarına son verecek bir yol açacağı umutları gerçekleşmedi. Sonuç olarak, ham petrol fiyatları inatla varil başına 100 doların üzerinde seyretti. Brent petrolü 109 dolara yakın işlem gördü. Bu yapısal arz şoku, dünya çapında tüketici fiyatlarına aktif olarak yansıyor ve büyük ekonomik kurumları gidişatlarını yeniden değerlendirmeye zorluyor.

Amerika Birleşik Devletleri Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun yıllık tüketici enflasyonunun (enerji maliyetlerindeki şaşırtıcı %17,9'luk yıllık artışın etkisiyle) %3,8'e yükseldiğini bildirmesinden sadece birkaç gün sonra, Wall Street haftayı para politikası beklentilerindeki şahinleşmeye uyum sağlamakla geçirdi.

ABD’de yatırımcılar gözünü enflasyon verilerine ve Fed’in yıl sonuna kadar nasıl bir faiz politikası izleyeceğine çevirdi. Piyasalar, olası yeni faiz artırımlarını fiyatlamaya başlarken tahvil piyasalarında dalgalanma dikkat çekti. Avrupa’da ise yüksek enerji maliyetleri nedeniyle ekonomik aktivitenin zayıfladığı gözlendi. İngiltere’de tüketici harcamalarının düşmesi ve kamu borçlanmasının beklentilerin üzerine çıkması ekonomik kırılganlığın sürdüğünü gösterdi. 

ABD yerli doğal gaz üretiminden faydalanırken, Avrupa Orta Doğu'dan ithal edilen sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) büyük ölçüde bağımlı durumda. Bu kırılganlık, Atlantik ötesinde daha da derin bir paniğe yol açtı. Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) agresif bir sıkılaştırma bekliyor ve piyasa duyarlılığı, enflasyonun kontrolden çıkmasını önlemek için önümüzdeki aylarda iki ila üç faiz artırımını güçlü bir şekilde destekliyor.

Bu küresel değişimi yansıtan Birleşmiş Milletler, Ortadoğu krizinin etkilerini ve gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki baskısını doğrudan gerekçe göstererek, küresel GSYİH büyüme tahminini 2026 için resmi olarak %2,5'e düşürdü.

Çin ekonomisinde ise, ihracat ve sanayi üretimi verileri yakından izlendi. Pekin yönetimi, ticaret rotalarını çeşitlendirme ve yeni pazarlara yönelme stratejisini sürdürürken, Çin mallarının Avrupa ve Asya pazarlarında daha görünür hale geldiği değerlendirildi. Sektördeki analist raporları, Çin’in küresel ticaretteki ağırlığının devam ettiğini ancak dünya ekonomisindeki genel yavaşlamanın Çin’i de baskıladığını ortaya koydu.

Türkiye ekonomisinde ise haftanın ana gündem maddeleri hergün farklı bir gelişim gösterdi. Enflasyon, döviz kuru ve Merkez Bankası’nın sıkı para politikası bu hafta hep gündemde oldu. Finans çevrelerinde, yüksek faiz ortamının iç talebi yavaşlattığı ancak fiyat istikrarı açısından mevcut politikanın korunacağı beklentisi öne çıktı. Borsa İstanbul’da bankacılık hisseleri haftaya hareketli başlarken, yatırımcıların özellikle yabancı sermaye girişlerine ilişkin beklentileri piyasaların yönünü belirledi.

Ekonomi yönetiminin, yılın ikinci yarısında dezenflasyon sürecinin daha belirgin hale geleceği yönündeki mesajları dikkat çekti. Bununla birlikte enerji maliyetleri ve küresel piyasalardaki belirsizlikler Türkiye açısından da risk unsuru olmaya devam ediyor. Uzmanlar, dış finansman koşullarındaki gelişmelerin ve petrol fiyatlarının Türkiye ekonomisinin kısa vadeli görünümünde belirleyici olacağını ifade ediyor. TÜİK tarafından yayımlanan mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre, Mayıs’ta güven endeksi perakende ticaret sektöründe %0,8 artarken hizmet sektöründe %0,6, inşaat sektöründe %1,7 azaldı. TCMB verilerine göre, 15 Mayıs haftasında TCMB’nin brüt toplam rezervi 3 milyar USD azalarak 168,6 milyar USD düzeyine geriledi. Bu dönemde swap hariç net rezervler de 2 milyar USD düşüşle 37,2 milyar USD oldu. 

Bir tane de güzel haber verelim Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 22 Mayıs'ta gerçekleştirilen 2 milyar 428 milyon dolarlık dış satımla Cumhuriyet tarihinin günlük ihracat rekorunun yenilendiğini açıkladı.

 

 Butlan kararının açıklamasıyla yüzde 6 düşen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 3,89 azalışla 13.808,20 puandan tamamladı.

Geçtiğimiz hafta yatırım araçlarından borsa değer kaybederken, Euro haricindeki döviz değer kazandı, uzun bir süredir yükselişte olan altın geçen hafta yatay seyretti. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 3,89 azalışla 13.808,20 puandan tamamladı. Endeks, hafta içinde en düşük 12.966,26 puanı, en yüksek 14.342,48 puanı gördü. 

Borsa İstanbul'da aynı dönemde hizmetler endeksi yüzde 3,38 düşüşle 12.730,37 puana, sanayi endeksi yüzde 3,69 azalışla 18.161,60 puana, teknoloji endeksi yüzde 2,03 kayıpla 49.217,78 puana ve mali endeks yüzde 5,24 değer kaybıyla 18.098,35 puana geriledi. 

Europower Enerji en çok prim yapan hisse olarak kendini gösterdi.

Borsa İstanbul'da bu hafta en çok yükselen hisseler arasında yüzde 26,38 ile Europower Enerji ilk sırada yer aldı. Europower Enerji'yi yüzde 15,33 ile Girişim Elektrik Sanayi ve yüzde 11,48 ile Fenerbahçe Futbol AŞ izledi. Söz konusu hisseler arasında en çok değer kaybedenler ise yüzde 16,34 ile Hektaş, yüzde 12,83 ile KUYAŞ Gayrimenkul ve yüzde 12,72 ile Ral Yatırım Holding oldu. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler, 1 trilyon 869 milyar 600 milyon lirayla ASELSAN, 593 milyar 700 milyon lirayla Enka İnşaat ve Sanayi AŞ ve 513 milyar 660 milyon lirayla Garanti BBVA oldu. 

Altın yatay seyretti demiştik, 24 ayar külçe altının gram fiyatı geçen hafta sonuna göre yatay seyirle 6 bin 632 lira, cumhuriyet altınının satış fiyatı da değişim göstermeyerek 44 bin 684,40 lira oldu. Çeyrek altının satış fiyatı da önceki haftadaki kapanışının hemen üzerinde 11 bin 108,60 liraya yükseldi. 

Doların satış fiyatı yüzde 0,43 artarak 45,7390 liraya yükselirken, avronun satış fiyatı yatay seyirle 53,0340 lira oldu. Geçen hafta 60,8640 lira olan İngiliz sterlininin satış fiyatı, bu hafta yüzde 1,46 artışla 61,7550 liraya yükseldi. İsviçre frangı da yüzde 0,29 yükselişle 58,1560 liradan alıcı buldu.

Kısaca geçtiğimiz haftanın genel tablosuna bakıldığında, dünya ekonomisinin hâlâ yüksek enflasyon, enerji krizi ve jeopolitik riskler arasında denge kurmaya çalıştığı görülüyor. Geçtiğimiz haftanın en önemli sonucu açık  Merkez bankaları, daha geniş ekonomik toparlanma hızından ziyade enflasyonla mücadeleye öncelik veriyor. Hem işletmeler hem de hane halkları için, "daha uzun süre yüksek faiz oranları" dönemi, geçiş sürecinde "daha da yüksek, daha da uzun süre" dönemine dönüşüyor.

Gelecek Haftanın Gündem Konuları (25 – 29 Mayıs 2026)

Türkiye– Ekonomik Güven Endeksi 

ABD– CB Tüketici Güven Endeksi, PCE Fiyat Endeksi, Dayanıklı Mal Siparişleri, Büyüme, Yeni Konut Satışları, Toptan Stoklar 

Avro Bölgesi– Ekonomik Güven Endeksi, Reel Kesim Güven Endeksi, Tüketici Güven Endeksi 

Almanya– İşsizlik Oranı, Enflasyon 

Japonya– Tokyo TÜFE, İşsizlik Oranı, Sanayi Üretimi, Tüketici Güven Endeksi

ABONE OL