Dolar $
32.34
%0.29 0.09
Euro €
34.73
%-0.41 -0.14
Sterlin £
40.84
%0.02 0
Çeyrek Altın
3991.62
%0.9 35.07
SON DAKİKA
Piyasalar Perşembe 27 Mayıs 2021 09:54

PİYASALARDA SON DURUM

Küresel piyasalarda dolar zayıf bir seyir izlemeyi sürdürürken dolar/TL ise iç siyasi gündemin nasıl şekilleneceğine ilişkin endişelerle dalgalanmayı sürdürdü.

Piyasalarda son durum

TL cinsi varlıklarda Salı günü yaşanan sert satışlar dün itibarıyla yerini kayıpların telafisine bıraktı. Toparlanma Salı günü %3'ün üzerinde düşüşten sonra dün %2 yükselen borsada daha belirgin oldu. Dolar/TL 8.58'deki tarihi zirvesinin ve bankacıların önemli bir teknik seviye olarak izledikleri 8.5'in hemen altında işlem görmeyi sürdürdü.

Bankacılar Erdoğan'ın 2023'ten önce seçim olmayacağını bir kez daha ifade etmesiyle kısa vadeli satış baskısının azaldığını ifade etmelerine karşılık siyasetin izlenmeye devam edileceğini de belirttiler.

Satış baskısının belirginleştiği Salı günü birçok bankacı piyasalardaki gelişmelere tam olarak anlam veremediklerini ifade etmişlerdi. Ancak genel görüş CHP'nin tekrarladığı seçim çağrısı ve organize suç örgütü liderliğinden hüküm giymiş olan Sedat Peker'in yaptığı açıklamaların siyaseti nasıl etkileyeceği hakkındaki belirsizlik olarak öne çıktı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Peker'in yayınladığı videolarda bakanlar ve eski hükümet görevlileri hakkında dile getirdiği suçlayıcı iddiaları "saçmalık" olarak değerlendirerek, istifa etmeyi düşünmediğini açıklamıştı.

Bunun üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Soylu'nun yalnız olmadığını belirterek desteklerken, muhalefet ise AKP'nin hesap vermesi gerektiğine vurgu yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ayrıca gelinen noktada seçime gidilmesi gerektiğini söyledi ve "Erdoğan Türkiye için artık bir Milli Güvenlik sorunudur. Hırsızlığın ayyuka çıktığı rüşvetin sıradanlaştığı bir dönemi yaşıyoruz" dedi. Kılıçdaroğlu erken seçim çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise dün TBMM grup toplantısında "İçişleri bakanımızın yanındayız yanında olacağız" derken Soylu'yu hedef alan saldırıların arkasında Türkiye'nin "huzur ve güven ikliminden" duyulan rahatsızlık olduğunu belirtti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise dün Peker'in üst düzey yetkililer hakkındaki iddiaları savcılar tarafından araştırılana kadar Soylu'nun "kenara" çekilmesi gerektiğini belirtirken iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisini de ilk kez kamuoyuna tanıttı.

Muhalefet son aylarda ekonomi başta olmak üzere iktidarın yönetim kabiliyetini kaybettiğini belirterek sık sık seçim çağrısında bulundu. Ancak AKP ve MHP seçim tarihinin 2023 olduğunu, kendilerinin yeniden iktidar olacağını savunuyor.

Bankacılar siyasi gündemde 2023 ya da daha erkene alınacak seçimlerde ittifakların nasıl şekilleneceğini Erdoğan'ın yapılacak ilk seçimde görevine devam edecek bir oy alıp almayacağını takip etmeye devam ediyorlar.

Istanbul Analytics'ten Atilla Yeşilada, "Tüm iddialara rağmen, hiçbir soruşturma açılmadan Soylu'nun görevde kalması Cumhur İttifakı için maliyetli bir karar olacak... İç siyasetteki akut gerginlik seçimin 2023'e kadar ertelenmesinin çok zor olduğunu ve Mayıs 2021 itibarıyla seçim geri sayım dönemine girdiğimiz gerçeğini ortaya seriyor" dedi.

Yeşilada ayrıca Haziran ayında ABD ve Türkiye liderler görüşmesi öncesi başlayan diplomasi trafiğinin de takip edildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD'li şirketlerin yöneticileriyle dün yaptığı görüşmede ABD'nin Türkiye ile ticaret ilişkilerinde daha yapıcı hareket etmesini beklediğini ve ABD Başkanı Joe Biden ile 14 Haziran'da yapacağı görüşmenin ilişkilerde "yeni dönemin" habercisi olacağına inandığını ifade etti.

Dolar/TL bu sabah saat 0846'da 8.4525/8.4750 seviyesinde, euro/TL aynı saatte 10.3068/10.3357, sepet bazında TL 9.3794/9.3998 düzeyindeydi.

Öte yandan 5 yıl vadeli CDS aynı saatte 400/405 seviyesinde bulunuyor.

Dolar, bu hafta açıklanacak ABD'nin enflasyon göstergelerinden PCE verisi öncesinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasında sıkılaşmaya gitmeyi görüşmeye giderek yaklaştığına dair beklentilerden destek buldu.

Dolar sınırlı bir değer kazancı yaşasa da hala yılın en düşük seviyelerine yakın işlem görüyor.

Fed yetkilileri bu haftaki açıklamalarında enflasyondaki yükselişin kısa vadede para politikasında ani bir değişikliğe yol açacağı endişelerini yatıştırmaya çalıştılar. Ancak Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida ve diğer yetkililer para politikasında değişiklikliğe gitme görüşmelerinin yaklaşıyor olabileceğini belirterek Fed'in tutumundaki değişime işaret ettiler.

ABD'de Cuma günü TSİ ile 1530'da çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi açıklanacak.

Yeşilada "Dolar/TL'de 8,50 önemli bir seviye. 17 Haziran PPK toplantısında yanlış bir faiz indirimi veya verilecek erken bir faiz indirim sinyali TL'yi dolar karşısında hızla 8.7-8.8 aralığına itebilir. Haziran Biden-Erdoğan toplantısında S-400 konusunda çıkabilecek somut olumlu bir gelişme ise TL'nin değerini Fed hareketine başlayana kadar 8.1-8.2 aralığına çekebilir" dedi.

Takip edilmeye devam edilen konular arasında S&P'nin olası Türkiye not güncellemesini ve yarın açıklanacak Finansal İstikrar Raporu da yer alıyor.

ABONE OL