Dolar $
32.34
%0.29 0.09
Euro €
34.73
%-0.41 -0.14
Sterlin £
40.84
%0.02 0
Çeyrek Altın
3991.62
%0.9 35.07
SON DAKİKA
Piyasalar Perşembe 03 Haziran 2021 11:10

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL 8.6'nın hemen altında güne başlarken bugün piyasalarda Mayıs ayı enflasyon verileri bekleniyor. TCMB'nin dün yaptığı yatırımcı toplantısında erken gevşeme beklentisinin ortadan kalkması gerektiği mesajı öne çıktı.

Piyasalarda son durum

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyonda belirgin düşüşün üçüncü çeyrek sonu, dördüncü çeyrek başında olacağını, bu sürecin bankanın politika faizini enflasyonun üzerinde tutma kararlılığı ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kavcıoğlu, piyasalardaki para politikasında erken gevşeme beklentilerinin tamamen ortadan kalkması gerektiğini de ifade etti.

TCMB, önceki başkan Naci Ağbal'ın görevden alınarak Kavcıoğlu'nun başkanlığa atanması sonrası yabancı yatırımcıları Türkiye piyasalarında tutmakta zorlanıyor. TL tarihi zirvelerde işlem görürken bankacılar TCMB'nin politika faizini %19 ile dünyanın en yüksek oranlarınında tutmasının piyasalardaki satış baskısını hafifleten en büyük etkenlerden biri olduğunu düşünüyor.

TCMB bir indirim sinyali vermese de bankanın kısa sürede bunu gerçekleştireceği endişesi Mart sonundan bu yana TL üzerinde baskı yaratıyor. Kavcıoğlu'nun göreve geldiği hafta piyasalarda erken tarihli bir PPK beklentisi ile başlayan hızlı faiz indirimi endişeleri sonraki rutin PPK'larda da devam etti. Ancak TCMB Kavcıoğlu döneminde bugüne kadar bir faiz indirimi gerçekleşmedi.

Mart sonunda görevi devralan Kavcıoğlu bugüne kadar faizleri %19'da sabit tutu. Buna rağmen yatırımcılar siyasetin düşük faiz istekliliğini de göz önüne alarak kısa vadede faizlerde indirim olacağı endişesini taşıyorlar. Bu da TL'de değer kaybı olarak zaman zaman fiyatlamalara yansımaya devam ediyor.

Nitekim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu hafta katıldığı TRT yayınında, "Hatta bugün de Merkez Bankası başkanımızla görüştüm. Yani bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart, onun için de yani Temmuz-Ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın" dedi.

Açıklama TL'de belirgin değer kaybı yaşattı. Dolar/TL dün 8.5'li seviyelerden illikit piyasada 8.88'e kadar yükseldikten sonra dün 8.6 seviyelerinde işlem gördü. TCMB yatırımcı toplantısındaki açıklamaları sonrası ise dolar/TL sınırlı düştü.

Dolar/TL bu sabah saat 0826'da 8.5805/8.6075 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL 9.5248/9.5552 euro/TL 10.4695/10.5029 seviyesindeydi.

ENFLASYONDA ZİRVE GÖRÜLDÜ MÜ?

TL'deki değer kaybının devam etmesi enflasyonun daha uzun süre yüksek seviyelerde kalmasını beraberinde getirirken bu da yeni faiz artışlarına ihtiyaç duyulması olasılığını doğuruyor.

Dünkü yatırımcı toplantısında TCMB'ye gerekirse faiz artışı yapılıp yapılamayacağına yönelik bir soru da yöneltildi. Katılımcıların verdiği bilgiye göre Kavcıoğlu bu soruya PPK'nın faiz indirimi ya da artışını değerlendireceği noktada gerekli adımları atabileceğini söyledi.

Katılımcılar enflasyondaki tepe noktasının halen Nisan ayı olarak öngörülüp görülmediğini de sordular.

Yatırımcıların verdiği bilgiye göre Kavcıoğlu bu beklentilerini genel olarak koruduklarını belki Haziran'da enflasyonda yıllık bazda bir yükseliş olabileceğini ancak devamında özellikle dördüncü çeyrek başında belirgin düşüşün başlayacağını belirtti.

Banka 29 Nisan'daki enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini %9.4'ten %12.2'ye yükseltirken, enflasyonda zirve %17 civarı ile Nisan'da görüldükten sonra düşüşün başlayacağını belirtmişti.

Enflasyon Nisan ayında %17.14'e yükseldi. Bugün açıklanacak Mayıs ayı enflasyonu için Reuters anketinde beklenti %17.25'e yükseliş yönünde. TCMB'nin verdiği ipuçlarına göre yıllık enflasyon anket beklentilerinin aksine düşüş gösterecek.

Öte yandan TL son dönemde Türkiye ekonomisinin geleceğine yönelik devam eden endişeler ve ABD verilerinin beklenenden daha hızlı bir toparlanmaya işaret etmesinin gelişmekte olan ülke piyasalarında yarattığı baskıya paralel olarak değer kaybı yaşıyor.

TL'de gelişmekte olan ülke para birimlerinin belirgin üzerinde değer kayıpları görülüyor.

TL'deki değer kaybının devam etmesi enflasyonun daha uzun süre yüksek seviyelerde kalmasını beraberinde getirirken bu da yeni faiz artışlarına ihtiyaç duyulması olasılığını doğuruyor.

Düşük faiz istekliliği ile bilinen Erdoğan'ın yeni bir faiz artışı gerektiğinde nasıl bir tepki vereceğine yönelik endişeler faiz artışının yapılabilirliğini piyasada sorgulattırarak TL'de yeni değer kayıplarını tetikleyebiliyor.

Piyasalarda bugün açıklanacak haftalık TCMB verileri de takip edilecek.

KÜRESEL PİYASALAR

Bugün ABD'de sırasıyla TSİ 1515'te ve 1530'da ADP özel sektör istihdamı ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri açıklanacak; yarın ise ABD'nin kilit önemdeki tarımdışı istihdam verisi açıklanacak. Yatırımcılar bu istihdam verileriyle ekonomideki canlanmaya ve artan enflasyona bakacaklar.

Her ne kadar borsalar rekor seviyelere yakın işlem görse de, ekonominin koronavirüs salgınından beklenenden daha güçlü şekilde toparlanmasının yüksek enflasyon ve öngörülenden daha erken parasal sıkılaşma anlamına gelebileceği konusunda yatırımcıların endişelenmeye başlamalarıyla hisse senedi piyasasında yıl başında görülen ivme azaldı.

ABONE OL