Dolar $
32.48
%-0.07 -0.02
Euro €
34.94
%-0.2 -0.07
Sterlin £
40.86
%-0.15 -0.06
Çeyrek Altın
3938.02
%-0.02 -0.69
SON DAKİKA
Bahar Büyükahısha | GÜNCEL Salı 16 Nisan 2024 14:00

ŞAHİN: ANAYASAL HAK OLAN SENDİKA HAKKI POLİSLERE DE VERİLMELİDİR

DEVA Partisi Sözcüsü ve Ankara Milletvekili İdris Şahin, Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 179'uncu yıldönümü ve Polis Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Şahin: Anayasal hak olan sendika hakkı polislere de verilmelidir

DEVA Partili Şahin, Polislerin en temel sorunlarından birinin hak mücadelelerinde kendilerini savunacak bir sendikasının bulunmayışı olduğunu kaydederek, “Polisler, birçok Avrupa, Afrika ve Asya ülkelerinde olduğu gibi polis sendikasının kurulmasını istiyor. Kurulacak bu sendika grev ve toplu eylem hakkı verilmeden sadece toplu sözleşme masasında ve disiplin kurullarında polisleri temsil edecek, tek yetkili sendika olarak kurulabilir. Anayasal hak olan sendika hakkı polisimize de verilmelidir." diye konuştu.

Şahin, açıklamasında polis intiharlarına ilişkin rakamları da paylaştı. 2020’de 35, 2021’de 109, 2022’de ise 105 polisin çeşitli nedenlerle intihar ettiğini anımsatan DEVA Partisi Sözcüsü Şahin, 2023 yılında bu oranın azaldığını, 2024 yılının ocak ayında ise 4 polisin intihar ettiğini kaydetti. Basına yansıyan rakamlara göre son 5 yılda 450, son 20 yılda ise binin üzerinde polis intiharı olduğu görüldüğünü ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terfi sisteminin adil olmaması ve objektif kriterlere göre belirlenmemesi, yargı kararlarıyla da gün yüzüne çıkmıştır. Polislerimizin düzenli bir çalışma sistemleri yoktur. İnsanlık dışı çalışma sistemlerinde görev yapmaya zorlanmakta ve ‘ikinci bir emre kadar’ denilerek sınırsız şekilde amirin inisiyatifine bırakılıp keyfi fazla çalışmaya maruz kalmaktadır. Polislerimizin beden yükü ortadayken tüm bu yapılanlara karşı ek mesai ücretleri de yoktur. Bayramlarda ve diğer tatil günlerinde polis memurları 24 saat esaslı çalışmalarından dolayı görev başındadır. Tatil günlerindeki çalışmaları yıllık iznine eklenmeli diğer günlerdeki fazla çalışmaları içinde saatlik ek mesai ücretleri ödenmelidir. Aynı durum rütbeli polislerimiz için de geçerlidir. Emniyet görevlilerimiz ne yazık ki harcadıkları emek ve gösterdikleri fedakarlığın karşılığında adaletli bir ücreti alamamaktadır. Bunun sonucu olarak polislerimiz diğer memurlarımız gibi hayat pahalılığı dolayısıyla büyükşehirlere  atanmak istememektedir. Zira ev kiraları hepimizin malumu olduğu üzere, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak kaydıyla bir devlet memurunun maaşının yarısından fazladır. Yine bu hususta Emniyet teşkilatımıza ait lojmanlar ülke genelinde sayıca yetersiz kalmakta, var olanlar da bakımsız durumdadır.”

Şahin, maddi olarak zayıf bırakılan polislerin mesai mefhumu düzenli olmadığı için aile içi huzurlarının da kalmadığına dikkat çekti. Yaşadıkları baskı ve mobbing dolayısıyla polislerde aile içi şiddet olaylarının arttığını vurgulayan Şahin, bu meslek grubunda boşanma vakalarının da diğer mesleklere göre yüksek olduğunu belirtti.

ABONE OL