SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Salı 18 Şubat 2025 09:02

SÖZLEŞMELİ ÜRETİMLE VERİM ARTACAK

TUSAF Başkanı Haluk Tezcan, sözleşmeli üretimle buğday veriminin artacağını ve çiftçi ile sanayicinin daha fazla kazanacağını söyledi. İklim değişikliği ve teknoloji kullanımına dikkat çeken Tezcan, un sektörünün rekabet gücünü koruması için düzenlemelerin şart olduğunu vurguladı

Sözleşmeli üretimle verim artacak

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, sözleşmeli üretim modelinin hem çiftçiler hem de sanayiciler için kazançlı olacağını belirterek, "Buğday üreticileri daha verimli tohumlar kullanabilecek ve sektörün sürdürülebilirliği sağlanacak" dedi.

Antalya’da “Sürdürülebilir Gelecek: İklim, Su, Tarım” ana temasıyla düzenlenen 19. Uluslararası Kongre ve Sergisi’nin kapanışında konuşan Tezcan, Türkiye’nin un ihracatında 11 yıldır dünya şampiyonu olduğunu hatırlatarak, makarna sektöründe de büyük bir ivme yakalandığını söyledi.

İklim değişikliğinin tarım sektörünü doğrudan etkilediğini belirten Tezcan, özellikle 2021’de yaşanan kuraklık sonrası sektörün bu konuya daha fazla eğildiğini vurguladı. "İklim bizlere artık ders veriyor" diyen Tezcan, su yönetiminin önemine dikkat çekti.

BUĞDAY REKOLTESİ 21 

MİLYON TON BEKLENİYOR

Teknoloji ve yapay zekanın tarımda giderek daha fazla kullanıldığını aktaran Tezcan, Türkiye’nin özellikle un sanayi ve paketleme alanında dünya ile rekabet edebilecek düzeyde olduğunu söyledi.

Bu yılki buğday üretimine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Tezcan, mart ve nisan yağışlarının üretim için kritik olduğuna işaret ederek, "Eğer büyük bir olumsuzluk yaşanmazsa, bu yıl 21 milyon ton civarında buğday rekoltesi bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Buğday alımlarının büyük oranda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yapıldığını belirten Tezcan, "TMO, ham maddeyi kontrollü veriyor ve büyük fiyat artışları yaşanmıyor. Bu nedenle temel gıda maddelerinde yakın zamanda zam beklemiyoruz" dedi. Ancak özel amaçlı kullanılan unlarda fiyat artışı yaşandığını ve bu durumun bazı unlu mamullere yansıyabileceğini ifade etti.

UN SANAYİCİLERİ İÇİN 

İTHAL BUĞDAY ÖNEMLİ

Kaliteli buğday bulma ve finansmana erişim konularında sektörün sıkıntılar yaşadığını dile getiren Tezcan, Türkiye'nin un sanayisindeki dünya liderliğini koruması için ithal buğdayın gerekliliğine vurgu yaptı. Sektör için düzenlemeler yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Sözleşmeli üretimin sektör için büyük fırsatlar sunduğunu belirten Tezcan, bu modelin çiftçilerin daha verimli tohumlar kullanmasına olanak sağlayacağını ifade etti.

"Bu sistemle üretilen buğdayların verimi artacak ve hem çiftçiler hem de sanayiciler kazançlı çıkacak. Arabuluculuk mekanizması sayesinde mahkeme süreçleri uzamayacak ve rekabet ortamı korunacak. Ayrıca su yönetimi de daha verimli hale gelecek" dedi.

ABONE OL