Dolar $
32.3
%-0.55 -0.18
Euro €
34.7
%-0.54 -0.19
Sterlin £
40.58
%-0.42 -0.17
Çeyrek Altın
3940.54
%0.21 8.11
SON DAKİKA
İnşaat ve emlak Pazartesi 22 Mayıs 2023 15:44

BAYRAM TATİLİ EMLAK SEKTÖRÜNDE SATIŞLARI ETKİLEDİ

Nisan ayında ara tatilin Ramazan Bayramı tatili ile birleşmesi emlak piyasasındaki dengeleri değiştirirken; 6 Şubat'ta meydana gelen deprem, 11 ilde ve 3 büyükşehir üzerinde etkisini sürdürmeye devam etti. "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" Mayıs Raporuna göre Ankara'da satılık konut piyasasının daraldığı görülürken, deprem bölgesindeki bazı illerde kiralık konut talebi arttı.

Bayram tatili emlak sektöründe satışları etkiledi

Emlak piyasasının nabzını tutan sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırladığı “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporunun yenisini yayınlandı. Rapora göre, Nisan ayında satılık konut talebi endeksi Mart’a kıyasla yüzde 13,3 düştü. Bu düşüşte 9 günü bulan ara tatil ve Ramazan Bayramı tatilinin de etkisi olduğu tahmin ediliyor. Benzer şekilde konut piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlenen “satılan konutların satılık ilan sayısına oranı” da ülke genelinde ve üç büyükşehirde düştüğü görülüyor. Ayrıca, konut piyasasındaki hareketliliğin bir diğer ölçütü olarak kullanılan, satılık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren “kapatılan ilan yaşı” ise Nisan ayında bir önceki aya kıyasla ülke genelinde, İstanbul’da ve İzmir’de artarken, Ankara’da azaldı. 

 

Depremden en çok etkilenen illerdeki verilere göre satılık konut sayısının neredeyse üçte bir, konut talebinin ise yarıdan fazla düştüğü görülüyor. Bu illerde hem arz hem de talepte yaşanan azalmanın, fiyatlarda sınırlı bir artışla sonuçlandığı öne çıkan veriler arasında yer alıyor.

 

Kiralık konut talep göstergesi de tatilin etkisiyle Mart ayına kıyasla yüzde 18,5 azalmıştır. Ancak kiralık konut talebi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,6 yüksektir. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak, “kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı” hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde azalmıştır. Değerlendirme, kiralık konut sayısının bu illerde üçte birinden fazla düştüğünü göstermektedir. Bu illerdeki arz ve talep durumuna bağlı olarak kira fiyatlarında da önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır.

 

Deprem bölgesinde arz azaldı talep arttı

Deprem felaketi bölge illerdeki kiralık konut arzının önemli ölçüde düşmesine sebep oldu. Kiralık konut arzlarındaki düşüş oranları yüzde 26,2 ve yüzde 89,8 arasında gözlemlenmektedir. (Tablo1) Osmaniye bu iller arasında konut arzının yüzde 26,2 oranla en az düştüğü il olmuştur. Hatay'daki kiralık ilan sayısı da yüzde 57,7 ile yarıdan fazla düşmüştür. Kiralık konut arzındaki düşüşler, , Malatya’da yüzde 79,8, Kahramanmaraş’ta yüzde 81,7 ve Adıyaman'da yüzde 89,8 ile ne yazık ki olağanüstü düzeylere ulaşmıştır.

 

Bu illerdeki konut arzındaki düşüşe karşılık konut talebinde çok farklı seyirler görülmektedir. Adıyaman’da kiralık konut talebi deprem öncesindeki seviyesine kıyasla düşük olsa da normalleşme eğilimine başladığı gözlemlenmektedir. Buna karşılık Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Gaziantep ve Malatya Ocak ayına kıyasla kiralık konut talebinin arttığı iller olarak öne çıkmaktadır. 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR