Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNCEL Çarşamba 27 Mart 2024 17:01

CUMHURBAŞKANI Xİ HOLLANDA BAŞBAKANI MARK RUTTE'Yİ KABUL ETTİ

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başkent Beijing'deki Büyük Halk Toplantı Sarayı'nda çalışma ziyareti için Çin'de bulunan Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi kabul etti.

Cumhurbaşkanı Xi Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi kabul etti

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başkent Beijing’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda çalışma ziyareti için Çin’de bulunan Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi kabul etti.

Xi, son yıllarda Çin-Hollanda ilişkilerinin sağlıklı ve hızlı bir şekilde gelişirken iki ülke arasında her alanı kapsayan işbirliğinin derinleşmeye devam ettiğini ve Hollanda’nın gerçek anlamda Çin-Avrupa işbirliğinin penceresi haline geldiğini belirtti ve şöyle konuştu:

“Çin Hollanda’yla her düzeydeki iletişim ve diyalogu sürdürmeye, karşılıklı yarar ve kazan-kazan ilkesine bağlı kalmaya, açık, pragmatik ve kapsamlı işbirliği ortaklık ilişkilerinin sürekli gelişmesini hızlandırmaya hazırdır. Hollanda’dan kaliteli ürünlerin ithalatını genişletmeye istekli olan Çin, Hollanda işletmelerinin Çin’e yatırım yapmasını bekliyor ve Hollanda’nın Çinli işletmelere adil ve şeffaf bir iş ortamı sunmasını temenni ediyor. İki taraf tarım, su işleri ve enerji gibi geleneksel işbirliğini hızlandırırken, yapay zeka, yeşil dönüşüm ve yaşlılara dönük ekonomi gibi alanlardaki işbirliği potansiyelini geliştirmelidir. İki ülke halkları arasındaki temaslara kolaylık sağlamak amacıyla daha çok önlem alınmalı ve eğitim, kültür ve halklar arasındaki iletişim teşvik edilmelidir. Çin Hollanda’yla BM ve Dünya Ticaret Örgütü gibi çok taraflı kuruluşlardaki iletişim ve koordinasyonu güçlendirmeye, iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik gibi küresel meydan okumalarla ortaklaşa başa çıkmaya hazırdır.”

Ekonomik küreselleşmenin zorluklarla karşılaşmasına rağmen tarihi eğilimin değişmeyeceğine dikkat çeken Xi, ayrışmanın çıkış yolu olmadığını, dışa açılma ve iş birliğinin tek seçenek olduğunu dile getirdi. Gerçek anlamdaki güvenli dünyanın derin entegrasyona ve karşılıklı bağımlılığa dayanan bir dünya olması gerektiğine işaret eden Xi, bilimsel ve teknolojik engeller yaratma, endüstri ve tedarik zincirlerini bozmanın sadece bölünmeye ve zıtlaşmaya yol açabileceğini anlattı.

Çin halkının meşru kalkınma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Xi, herhangi bir gücün Çin’in blilimsel ve teknolojik ilerlemesini engelleyemeyeceğini söyledi. Xi, Çin’in kazan-kazan anlayışına dayanarak yüksek seviyeli dışa açılmayı genişletmeye ve diğer taraflarla kalkınmanın getirdiği yararları paylaşmaya devam edeceğini dile getirdi.

Çin’in Avrupa’ya yönelik politikasının sürekliliğini ve istikrarını koruduğnu, Çin’in öteden beri Avrupa’yı çok kutuplu dünyanın önemli bir gücü ve değerli iş birliği ortağı olarak gördüğünü belirten Xi, Hollanda’nın Çin ile Avrupa arasındaki karşılıklı anlayışın arttırılması ve ikili yapıcı ilişkilerin geliştirilmesi için aktif rol oynamaya devam etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Rutte, Hollanda ile Çin arasında açık, pragmatik ve kapsamlı işbirliği ortaklık ilişkisinin kurulduğu 2014 yılından bu yana, ikili ilişkilerin iyi bir şekilde geliştiğini, ticaret hacminin ikiye katlandığını, ikili işbirliğinde de büyük potansiyel gösterildiğini söyledi.

Rutte, “ayrışma”nın Hollanda hükümetinin politika seçeneği olmadığını, çünkü Çin’in gelişme çıkarlarına zarar veren her türlü eylemlerin eylemcilere de zarar vereceğini“ dile getirdi.

Çin’e Hollandalı vatandaşlara uyguladığı 15 günlük vize muafiyeti için teşekkür eden Rutte, Çin’le olan dostane ilişkiye değer verdiklerini ifade etti ve ekledi:

“Çin’le beraber ortaklık ilişkisini derinleştirmeye, iki ülke halkı arasındaki temaslara kolaylık sağlamaya ve ekonomi, ticaret ve karbon emisyonunun azaltılması gibi alanlardaki işbirliğini güçlendirmeye devam etmeye hazırız. Çin’le G20 gibi çok taraflı alanlarda ve önemli uluslararası ile bölgesel sorunlar üzerinde temas ve koordinasyonu da yoğunlaştırmayı sürdürmeye istekliyiz.”

ABONE OL