Dolar $
32.46
%-0.15 -0.04
Euro €
34.71
%-0.65 -0.22
Sterlin £
40.67
%-0.44 -0.18
Çeyrek Altın
3911.21
%-0.7 -27.18
SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Pazartesi 25 Aralık 2023 09:52

İHRACATÇILAR ŞEKER PANCARINDAKİ ÜRETİM ARTIŞINDAN MEMNUN

Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin, yerel tatlıları kadar bisküvi, pasta, şekerli ve kakaolu mamuller alanında faaliyet gösteren işletmeleriyle de öne çıktığını belirterek, en temel ham maddelerden şeker pancarının üretim artışından memnun olduklarını bildirdi.

İhracatçılar şeker pancarındaki üretim artışından memnun

Birlikten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kadooğlu, küresel şeker stoklarındaki gerilemeye dikkati çekerek, Türkiye'de şeker pancarı ekim alanlarında yaşanan artışı olumlu değerlendirdiklerini ifade etti.

Şeker pancarı üretiminde dünyanın bazı sıkıntılarla karşı karşıya kaldığına işaret eden Kadooğlu, "Bisküvi, pasta, şekerli ve kakaolu mamuller ihracatının Türkiye'ye yıllık getirisinin yıl sonunda 3,5 milyar doları aşacağı düşünülürse ham madde olarak şekerin gıda ihracatımız içinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğu görülecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Kadooğlu, küresel şeker fiyatlarının bir süredir yüksek seviyede seyrettiğini kaydederek, kullanım alanları yaygınlaştığı için şekerin fiyatına bakılmaksızın yoğun talep gördüğünü anlattı.

- "Türkiye'de bu yıl iyi bir rekolte yaşadık"

Celal Kadooğlu, dünyada en fazla şeker ihracatı yapan ülkelerin bu yıl şeker üretimlerinde iklime bağlı sorunlar yaşadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"En büyük şeker üreticisi Hindistan, yazı kuraklık sorunuyla geçirdiği için bu bölgedeki ürünlerin yeterince gelişmediğini duyuyoruz. Tayland'da da El Nino'ya bağlı sorunlar devam ediyor. Bir diğer şeker devi Brezilya'da artan üretime bağlı olarak şeker fiyatları bir süredir duruldu fakat gelecek yıl petrol fiyatları yeniden yükselişe geçerse bu durumun etanol imalatı için şeker talebini artıracağını tahmin ediyoruz."

Türkiye'de bu yıl çiftçilerin şeker pancarına ilgisinin yüksek olduğunu bildiren Kadooğlu, dünyanın en büyük şeker pancarı üreticilerinden Türkiye'de bu yıl iyi bir rekolte yaşadıklarını kaydetti.

Kadooğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çiftçimiz, ürettiği ürünün değer gördüğünü hissettiğinde ertesi yıl o ürüne daha bir istekle sarılıyor. Şeker Dairesi Başkanlığımız başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığımız, bu konuda çiftçimize yol gösterici oluyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yerel tatlıları kadar bisküvi, pasta, şekerli ve kakaolu mamuller alanında faaliyet gösteren işletmeleriyle de bilinen bir bölge. En temel ham maddelerimizden biri olan şeker pancarının üretim artışından memnunuz.”


ABONE OL