Dolar $
32.33
%-0.12 -0.03
Euro €
34.94
%0.26 0.09
Sterlin £
40.91
%-0.02 -0
Çeyrek Altın
3912.44
%-0.12 -4.75
SON DAKİKA
GÜNDEM Pazar 11 Haziran 2023 11:54

OKULLARDA EN POPÜLER SPOR SATRANÇ OLDU

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, okul sporları arasında satrancın en çok tercih edilen ve en popüler spor olduğunu belirterek, "Türkiye'yi satranç ülkelerinden biri yaparak geleceğe damga vuracak gençleri yetiştirme hedefindeyiz" dedi

Okullarda en popüler spor satranç oldu

Çağlar ÇAĞATAY

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye İş Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirilen Türkiye Okul Sporları Satranç Şampiyonası 7 – 11 Haziran tarihleri arasında Aydın Mimar Sinan Spor Salonu’nda düzenlendi. Türkiye’nin 51 ilinden ve 138 okulundan dereceye giren 706 sporcu yarışırken, şampiyona sonunda Küçükler, Yıldızlar ve Gençler kategorilerinde birinci olan takımlara teknoloji ödülleri hediye edildi. Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ve Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Meltem Atılgan, Aydın’da gerçekleştirilen Türkiye Okullar Satranç Şampiyonası’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. 

Her 10 sporcudan biri satranç sporcusu 

Şampiyona hakkında basın mensuplarına bilgi veren Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, okul sporları arasında satrancın en çok tercih edilen ve en popüler spor olduğunu belirtti. Tulay, “Türkiye ‘satranç ülkesi’ olma yolunda hızla ilerliyor. Bugün 1 milyon 200 bin sporcumuz var. Her 10 sporcudan biri satranç sporcusu ve dünya ortalamasının üzerinde. Alt yapı, Türk satrancının başarı sırrı oldu. İlk kez olimpiyat şampiyonluğu kazandık. 1 ‘Olimpiyat Şampiyonluğu’ 38 Dünya Şampiyonluğu, 90 Avrupa Şampiyonluğu olmak üzere toplam 637 madalya aldık. Son olarak Avrupa Satranç Birliği tarafından Arnavutluk Dıraç’ta düzenlenen Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası’ndan genç millilerimiz 6 Avrupa şampiyonluğunun yanı sıra 4 gümüş, 5 bronz madalya olmak üzere toplam 15 madalya kazandırdı. Avrupa’nın en başarılısı olduk” dedi. 

Çocuklar sabretmeyi, planlamayı öğreniyor

Satrancın yaygınlaştırılması için yapılan çalışmaların Avrupa Parlamentosu tarafından örnek gösterildiğini belirten Tulay, şunları kaydetti: “Hedefimiz her okulda daha çok çocuğu bu sporla tanıştırmak. ‘Satranç Sınıfları’ projesi kapsamında ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası ile 2005’ten bu yana Mardin’den Ordu’ya, Tekirdağ’dan Siirt’e ülkenin her tarafında 30 binin üzerinde sınıf açarak evlatlarımızı satrançla tanıştırdık. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Yeni Hayata Bir Hamle projesini yaptık. Yine Gören Eller projemizi yaptık.  Sevgi evlerinde binlerce çocuğumuzu satrançla tanıştırdık. Satranç sınıfları satranç sevgisinin büyümesinde en önemli projemiz. Satranç oynayan çocukların özgüvenleri yüksektir, çok yönlü düşünür. Yaratıcıdırlar. Analiz, gözlem ve problem çözme yetenekleri yüksektir. Zamanı iyi kullanırlar. Sabretmeyi, planlamayı öğrenirler. Ne istediklerini bilirler. Okullarında başarılıdırlar. Üniversite sınavlarında başarı yüzdeleri yüksektir. Çok sayıda sporcumuz Türkiye’de ve yurt dışında başarı bursuyla okuyor. Cumhuriyetin 100.yılında, “Yüzyılın Hamlesi”ni yaparak, daha çok evladımızı bu spora kazandırmak, başarı hikayelerini çoğaltmak istiyoruz. Hedefimiz hem Türkiye’yi en büyük satranç ülkelerinden biri yapmak, yeni gurur veren başarıları ülkeye kazandırmak hem de gelecek yüzyıla damga vuracak donanımlı gençleri yetiştirmek.”

KUTU 

Genç sporcular başarılarıyla göz dolduruyor

Başarılı sporcu Duru Akın, satranca 7 yaşında anaokulunda başladı. Akın, şu an 16 yaşında ve 9 yıldır devam eden bu süreçte satrancın hem sosyal hayatına hem de akademik hayatına birçok katkısı olduğunu hemen hemen her ilden arkadaşlar edindiğini söylüyor.  LGS sınavında da yüzde birlik dilimin içine giren Akın,  şu an Antalya Anadolu Lisesi’nde okuyor.  Son olarak Rodos’ta düzenlenen Dünya Okullar Satranç şampiyonasına katıldı. Hedefi satranç sporunda uluslararası büyük başarılar elde etmek. 

Bir diğer sporcu da depremzede Elif Zeren Yıldız. Hataylı olan Elif, 15 yaşında. Deprem nedeniyle Antalya’da eğitimine devam eden Elif, Türkiye ve Dünya şampiyonluğu kazanmış başarılı bir sporcu. Yaşanan deprem felaketi yüzünden zor günler geçirdiğini ama satrancın kendisine yardımcı olduğunu dile getiriyor. Tıp okumak istediğini belirten Elif, kadınlarda büyük usta olmak istediğini ve dünya şampiyonluğu alma hedefiyle çalıştığını dile getiriyor. 

Deprem bölgesi Kilis'ten 10-16 yaş aralığındaki kız takımı, zor şartlar altında yarışacak finale kaldı. Kilis Anadolu Lisesi’nde okuyan Lütfiye Azra Kızılaslan 16 yaşında. Sürekli kendini geliştirmek için azimle çalıştığını dile getiren Lütfiye, hedefi başarılı bir satranç sporcusu olmak. Aynı zamanda Lütfiye, şampiyonalar sayesinde Türkiye’yi gezme, tanıma ve sporunu geliştirme fırsatı yakaladığını da söylüyor

ABONE OL