Dolar $
32.6
%0.22 0.07
Euro €
34.84
%0.27 0.09
Sterlin £
40.6
%0.01 0
Çeyrek Altın
4073.86
%0.16 6.46
SON DAKİKA
Turizm Çarşamba 22 Eylül 2021 16:42

OTELLERİN KREDİ BORCU YÜKSEK

Pandemi etkisiyle hala çok sayıda otelin kapalı olduğu konaklama sektöründe açık otellerin ortalama doluluk oranı %44 seviyesinde seyrederken, yüksek kredi borcuna karşın nakit akışının hala düzelmediği sektör önümüzdeki günlerde Bankalar Birliği ile biraraya gelecek.

Otellerin kredi borcu yüksek

Bankalar tarafından yüksek riskli görüldüğü için otellere yeni kredi açılmadığı belirten sektör temsilcilerinin sunacağı öncelikli talepler arasında ise vadesi gelen kredi ödemelerinin ötelenmesi ve sektöre özel yeni bir KGF açılması bulunuyor.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından konaklama sektörünün görünümü ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, şehir otellerinin tatil bölgelerindeki otellere göre çok daha zor bir durumda olduğunu belirterek, sadece İstanbul'da pandemi nedeniyle hala açılmamış otellerinin oranının %20 olduğunu söyledi.

Otellerin nakit akışının hala düzelmediğine dikkat çeken Eresin, "Sektörün kredileri yüksek, şu anda çok ciddi şekilde desteklere ihtiyaç var... KGF'nin ödeme dönemi geldi. Birbuçuk senedir çok zorlu süreçten geçen konaklama sektörü taksidi gelen KGF'leri de şu anda ödeyemeyecek durumda olduğu için devletten destek taleplerimizi yineliyoruz" diye konuştu.

Önümüzdeki günlerde Bankalar Birliği ile biraraya geleceklerini belirten Eresin, "Kredilerin bir kez daha ötelenebilmesi, taksidi gelmiş KGF taksitlerinin en azından 6 ay ötelenebilmesi, Bankalar Birliği ile turizm sektörü arasında finansal bir çerçeve anlaşması yapılması şart. Buna öncülük etmesi için Kültür ve Turizm Bakanımızdan ricacı olduk. Kendisi önümüzdeki günlerde bizi Bankalar Birliği başkanı ile biraraya getirecek" dedi ve ekledi:

"Talebimiz Eximbank'tan ya da devlet bankalarından en azından zamanı gelen kredilerin ötelenmesi, yeni kredilerin açılabilmesi, rotatif kredilerin açılabilmesi ya da taksidi gelmiş KGF kredilerinin karşılanabilmesi için yeni KGF'lerin açılabilmesi."

Eresin, sektörün toplam kredi borcu ve vadesi gelen borçlarla ilgili bilgi vermedi.

BDDK verilerine göre ise, Temmuz sonu itibarıyla otellerin toplam kredi borcu 114.5 milyar lira, takipteki krediler ise 4.5 milyar lira seviyesinde bulunuyor.

BANKALAR TURİZM SEKTÖRÜNÜ RİSKLİ GÖRÜP KREDİ VERMİYOR

Bankaların turizm sektörünü riskli gördüğü için kredi vermek istemediğini, kredi bulunsa bile faiz oranlarının çok yüksek olduğunu belirten Eresin, "Talebimiz en azından önümüzdeki 1 yıl için konaklama tesislerinin sabit giderlerini karşıylayabilecek kadar düşük faizli yeni KGF açılabilmesi. Bu giderler neler; personel maaşı, elektrik, su, doğalgaz" dedi.

Eresin, taleplerinin kabul görmemesi durumunda ne olacağı ile ilgili soruya ise, bunların olmaması halinde otellerin kendini çevirebilecek nakit kışı olmadığı şeklinde cevap verdi.

Eresin ekonomi yönetiminden bekledikleri diğer destekleri ise; sektörün KDV alacaklarının ödenmesi ya da işletmelerin devlete yapacakları ödemelerden mahsup edilmesi, bu ay sonunda sona erecek olan konaklama sektöründeki KDV indiriminin sezon başlangıcı olan Mayıs 2022'ye kadar devam ettirilmesi, 1 Ocak 2022'de uygulamaya konulacak konaklama vergisinin de 2023'e kadar bir yıl ötelenmesi olarak sıraladı.

Eresin, "Önümüzdeki hafta Ankara'da birkaç toplantımız var. Sanıyorum turizm sektörü için pozitif gelişme olabilir" dedi.

Eresin, borç nedeniyle el değiştiren ya da bankalara geçen çok sayıda otel olup olmadığı ile ilgili soru üzerine ise, şu anda böyle çok fazla otel olmadığını belirtti. İstanbul'dan örnek veren Eresin, borç nedeniyle bankalara geçen 2-3 tane, el değiştiren de 10-12 otel bulunduğunu söyledi.

ŞEHİR OTELLERİNDE AĞUSTOS İTİBARIYLA HAREKET BAŞLADI

Şehir otellerinin 1 Ağustos itibarıyla biraz hareketlenmeye başladığını belirten Eresin, "İstanbul'daki hareket Ortadoğu pazarından geliyor. Ama sadece Ortadoğu pazarından gelen hareketle bu otellerin ayakta durabilmesi söz konusu bile değil...Bizim ihtiyacımız olan Avrupa pazarı seyahat etmiyor.Amerika pazarı minik minik başladı ama rutine girmesi 2022'nin ortalarını bulur. Dolayısıyla bu destekler olmazsa bu işletmeler ayakta durmakta çok zorlanacak" diye konuştu.

Eresin'in verdiği bilgiye göre, ilk sekiz ayda Türkiye genelinde açık otellerin ortalama doluluk oranı %44 olarak gerçekleşti. Otellerin ortalama doluluk oranı 2019 yılında %67 seviyesindeydi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR