SURİYE'DE IŞIK VAR PARA YOK
Suriye'de ekonomik sorunlar giderek artarken ülkede para kaynakları tükendi. Nakit para kıtlığı çekilirken Suriye yönetimi İran'a 300 milyar Suriye Lirası bastırdı. Suriye'de günlük 1 milyar Lira'ya ihtiyaç olduğu belirtilirken, basılan 300 milyar liranın Suriye ekonomisini toparlamaktan uzak. Zira ülkenin iç borcunun basın bu paradan çok daha fazla olduğu biliniyor

Suriye’de ekonomik sorunlar giderek artarken ülkede para kaynakları tükendi. Nakit para kıtlığı çekilirken Suriye yönetimi İran’a 300 milyar Suriye Lirası bastırdı. Rusya yeni para basımı için 5 bin Suriye Lirası karşılığında 25 cent isterken, İran bu bedel için 8 cent ödeme istedi ve paralar İran’da basıldı. Paralar Suriye’ye uçakla getirildi ve ancak paraların varlık olarak herhangi bir karşılığı yok ancak uluslararası ekonomilerde kabul ediliyor. Suriye’de günlük 1 milyar Lira’ya ihtiyaç olduğu belirtilirken, basılan 300 milyar liranın Suriye ekonomisini toparlamaktan uzak. Zira ülkenin iç borcunun basın bu paradan çok daha fazla olduğu biliniyor. Haid Haid de Al Majalla'daki yazısında Suriye'nin içinde bulunduğu ekonomik durumu analiz etti.
“Bugün doların kuru ne kadar?" Bu soru Şam sokaklarında ve Suriye genelinde en sık sorulan sorulardan biri haline geldi. Suriye lirasının ABD yaptıklarına karşı gelirleri hızlı para birimleri bu soruyu basit bir meraktan, sürekli takipte acil bir ulusal endişeye dönüştürdü.
Suriye'ye yapılan ziyaret sırasında liranın değerinde dramatik dalgalanmalar yaşandı ve oranlar sadece birkaç gün içinde %30'dan fazla dalgalandı. Bu devam eden istikrarsızlık birçok vatandaşı alarma geçirdi ve yaptıkları etkilerinden nasıl kalabalıklarını merak etti.
Bu küresel Suriye lirasında kritik bir likidite mevcutken, bu durum Merkez Bankası'nın banka hesaplarına yönelik kısıtlayıcı politikalarla daha da kötüleşti. Bu yıllar boyunca lirayı görülmemiş değerler geçici olarak yükseltmiş olsa da, bunlar çok ağır bir bedelle geldi: satın alma gücü aşınması ve piyasa koşullarında ciddi bir sıcaklık.
Bu politikaların yaygın etkileri, yerel ekonomiyi canlandırma ve çok ihtiyaç merkezinde yatırımı çekme iddiasındaki hedeflerle çelişkili yaklaşımlarını bulan ve ekonomistler arasında bir tepkiye yol açtı. Suriye'nin bu çalkantılı finansal manzarasında yol alırken, birçok kişinin mevcut istikrarsızlığının ne kadar süreceğini ve ne kadar temiz olduğunu merak ediyor.
Para birimi istikrarsızlığı
Resmi döviz kuru dolar başına 13.000 Suriye lirası civarında seyrederken, paralel piyasadaki gerçek oranlar olağanüstü oyunluk yaşandı. Bu gölgenin azaldığı, doların değeri kısa bir süre önce yaklaşık 12.000 Suriye lirasından yaklaşık 7.500'e düştü ve ardından hafif bir toparlanma yaşandı. Buna rağmen, resmi orandan %20-35 daha düşük seviyede kalarak günlük bazda önemli dalgalanmalara tanık olmaya devam ediyor ve bu da birçok kişinin para birimlerinin ve birikimlerinin gerçek değerinin sorgulanmasına neden oluyor.