TÜRKİYE 2035'E KADAR 11 BİN MW HES KURABİLİR
Hidroelektrik Santralleri Sanayi İş İnsanları Derneği (HESİAD) tarafından düzenlenen "Türkiye Barajları ve Hidroelektrik Santralleri Zirvesi" Ankara'da başladı. Zirveye, Türkiye'nin hidroelektrik enerjisi alanındaki kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmalarını HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, Andritz Türkiye Genel Müdürü Frank Mette, Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya ve EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Deniz Daştan gerçekleştirdi.
HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, konuşmasında, hidroelektrik santrallerinin Türkiye'nin enerji arz güvenliğinde kritik bir rol oynadığını vurguladı. Türkiye'nin 2023 yılında toplam 70 bin 304 gigavatsaatlik elektrik üretiminin yüzde 22,90'ını HES'lerin sağladığını belirtti. Güven, 2005 yılında 12 bin 975 MW olan hidroelektrik kurulu gücünün 2015’te 25 bin 900 MW’a, 2024 yılında ise 32 bin 200 MW’a yükseldiğini ifade etti. 2035 yılı için belirlenen hedeflerin daha da yukarıya çekilmesi gerektiğini belirten Güven, "Eldeki veriler, önümüzdeki 11 yılda 11 bin MW yeni HES kurulu gücü ekleyebileceğimizi gösteriyor" dedi.
Türkiye'nin hidroelektrik potansiyelinin büyük olduğunu belirten Güven, devletin kısa süre önce açıkladığı 2035 hedefinin, ülkenin mevcut hidroelektrik kapasitesi ve gelişen teknoloji ışığında artırılması gerektiğine inandıklarını söyledi. Ayrıca, suyun verimli kullanımına katkı sağlamak için HES yatırımlarının çevresel gereklilikler göz önünde bulundurularak hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya ise hidroelektrik santrallerinin yanı sıra yenilenebilir enerji alanında da büyük adımlar atılacağını ifade etti. Yüzer güneş enerjisi santralleri (GES) ile ilgili olarak, Türkiye’nin barajlarının bu tür projeler için oldukça uygun olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde büyük yüzer GES projelerinin hayata geçeceğini duyurdu.
EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Deniz Daştan, HES yatırımlarının yanı sıra yüzer GES projeleri ve pompajlı hidroelektrik santralleriyle ilgili Türkiye'nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Türkiye’nin barajlarında 40 bin MW kapasitesinde yüzer GES kurulabileceğini ifade etti.
Zirve, Türkiye'nin hidroelektrik enerjisindeki geleceği, potansiyel yatırımlar ve sürdürülebilir enerji üretimi konularında önemli bir platform oldu. HESİAD, önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin hidroelektrik enerjisindeki kapasitesini artırmayı ve bu alandaki yatırımları desteklemeyi sürdürecek.