Dolar $
32.26
%0.02 0
Euro €
34.7
%-0.14 -0.05
Sterlin £
40.36
%-0.49 -0.2
Çeyrek Altın
3926.1
%-0.02 -0.7
SON DAKİKA
İnşaat ve emlak Cumartesi 17 Haziran 2023 16:12

YENİ YÖNETMELİĞE EKLEMELER YAPILMALI

Yeni Bina Yapım Yönetmeliği'nin mimar ve mühendisler için aradığı şartların sektöre yapıcı önlemler getirdiğini belirten Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, yönetmeliğin tek eksiğinin ustalara yönelik olduğunu söyledi.

Yeni yönetmeliğe eklemeler yapılmalı

Çağlar ÇAĞATAY

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, deprem benzeri afetlerde binaların güvenliğini artırmaya yönelik olarak düzenlenen ve 1 Temmuz 2023’ten itibaren uygulanacak olan planlı alanlar imar yönetmeliğinin binalarda yapım kurallarını sil baştan değiştirdiğini söyledi. Yönetmeliğin mimar ve mühendislere getirdiği tecrübe vb şartlarla sektöre yapıcı önlemler getirdiğini anlatan Emrullah Yedikardeş ancak yönetmeliğin ustalara yönelik de düzenleme getirmesi gerektiğini ifade etti. Emrullah Yedikardeş “İnşaatta ustalar en önemli faktördür. Hatta çoğu zaman yeni başlayan mühendisler bazı konuları ustalardan öğrenir. Ancak sektördeki ustaların hepsi alaylıdır. Daha önceki ustalarından ne gördüyse onu yaparlar. Ama inşaat malzemeleri, teknoloji, inşaatta yapım teknikleri her geçen dönem gelişiyor. Bu nedenle sağlam ve güvenilir binalar istiyorsak önce ustalara el atılması gerekir. Onların da en az 2 yıllık mesleki eğitimden geçirilmesinde büyük fayda var” dedi. 

TECRÜBE ŞARTI ARANACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı planlı alanlar imar yönetmeliğinde değişiklik yaparak bina yapımında kuralları sil baştan değiştirmişti. 1 Temmuz’dan itibaren uygulamaya girecek yönetmelikte içerisinde konut bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılması yasaklandı, mühendislere ve mimarlara tecrübe şartı getirildi, Mimari Estetik Komisyonlarının yapısında değişikliğe gidildi. Yapılan düzenlemeyle, yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayabileceği statik projeler zemin kat hariç 4 kat ile sınırlandırılacak. Kamuda veya üniversitelerin mimarlık bölümlerinde ya da meslek odasına kayıtlı serbest mimar olarak en az 5 yıl mesleki tecrübe bulunma şartı aranacak.

USTALIK EĞİTİMİ VERİLMELİ

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş yönetmeliğin tecrübeyi sadece yıl ile değil, görev alınan inşaatların yüzölçümü ve sayısı ile değerlendirdiğine dikkat çekerek “Gerçekten sektöre ihtiyacı olan düzenlemelerin yılın ikinci yarısından itibaren hayata geçirileceğini görüyoruz. Ancak bunlara bazı eklemeler de yapılması yönetmeliği daha da güçlendirecektir Örneğin mimar ve mühendislere de ustalık eğitimi verilmeli ve onların kolon bağlama, kiriş bağlama, aydınlatma gibi konularda staj yapması zorunlu hale getirilmeli. Böylece mimar ve mühendisler ustalara verecekleri direktiflerde daha etkili olacaklardır” yorumunu yaptı. Kendisi de yüksek Mimar olan Emrullah Yedikardeş, afetlere karşı dirençli yapılar için yapı güvenliği tedbirlerinin artırıldığını, bu alanda sektördeki her oyuncuya önemli görevler düştüğünü, her işin başının eğitim, güncel bilgi ve tecrübe olduğunu dile getirdi.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR