Seçim sonu baharı
Evet uzun bir maraton, merakla beklenilen sonuçlar, kamuoyu araştırmaları vs derken bir yerel seçim daha bitti.
Seçmen tercihin yaptı, aylardır adayların peşi sıra açıkladıkları seçim vaatleri, projeler vs yerini sandıkta seçmenin hür iradesine bıraktı ve açıklanan sonuçlar ile beraber önümüzdeki 5 sene boyunca Yerel Yönetimlerde ki aktörler de yerlerine yerleşerek seçim sürecindeki vaatlerini seçmenine bir an önce hazırlamak için kolları sıvamaya başladı.
Ama bu bitiş birçok soruyu beraberinde getirerek gitti zira CHP seçimde 1. parti olarak bu yarışı tamamladı.
Tüm seçim sürecince özellikle tahminlerde en başından beri İstanbul ve Ankara’daki sonuçların mevcut başkanlarda kalacağını, hatta rekor oylarla bu seçimin kazanan tarafı olacağını belirtmiştim.
Nitekim de öyle oldu. Ankara’da Mansur Yavaş, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu seçimi büyük oy farkları ile tamamlayarak 2029’a kadar 2.5 yıl için yeniden büyükşehir belediye başkanı olarak görevlerine mazbatalarını alarak başladılar.
Özellikle iktidar partisi Ak Parti’nin bir çok önemli ilde ve özellikle Ankara, İstanbul’da önemli birçok ilçe de seçimi kaybetmeleri parti içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hızlı bir revizyon olacağı işaretini de gösterdi.
Görevden alınması kesin gözüyle bakılan mevcut 6 bakanın arasında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakanı Ömer Bolat vs Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bulunuyor.
Peki aylardır konuşulan, sonuçlarına göre çeşitli senaryolar üretilen seçimler sonrası piyasalara bakarsak dolar özellikle sanılanın aksine seçim sonrası ilk günden beri yerini korumayı boş verin hafiften düşüş bile yaptı.
Seçim sürecinde ekonomideki fiyat artışları ile beraber özellikle ihracatta mart ayında yaşanılan gerileme rakamları da dikkat çekici.
Ticaret Bakanlığının mart ayına ilişkin açıkladığı dış ticaret verilerine göre martta geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 4.1’lik azalışla 22 milyar 578 milyon dolar, ithalat ise yüzde 5.7 oranında düşerek 30 milyar 95 milyona geriledi görülmekte.
Martta en çok ihracat yapılan ülkelerin başında Almanya, İtalya ve Amerika geliyor.
Yine martta ithalat yapılan ülke sıralaması da Çin, Rusya ve Almanya’ya ait.
Özetle martta hem ihracat hem de ithalat rakamları düştü.
Piyasalardaki hareketlilik bir süre daha süreceği görüşünde.
Seçim yorgunluğu ve yoğunluğunu bir kenara bırakarak bugünden itibaren önümüzde 10 günlük bir bayram tatiline hazırlanan ülkemizde baharın da gelmesi, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan 10 günlük bayram tatili, özellikle turizmciler için heyecan verici bir sezon başlangıcı da oldu diyebiliriz.
Özellikle vize sorunları ile gelinen sonuçsuz süreçte yurtdışı tatil planlarını bir kenara bırakmak zorunda kalan tatilciler şimdiden tatil yörelerinde oluşturdukları rezervasyonlar ile turizm sezonun da umutla bir başlangıç yapmasında en önemli etken elbette.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Şeker Bayramı ile beraber 30- 35 milyon kişinin seyahat etmesini beklediklerini açıkladı.
Şeker Bayramı sonrasında ise elbette ekonomi çevrelerinden gelecek yeni haberler ile beraber Cumhurbaşkanının önünde bekleyen ana gündemlerden biri kabinede beklenilen revize ve özellikle ciddi oy kayıpları yaşayan AK Parti içinde çeşitli üst kademelerinde yapması beklenilen değişiklikler.
Şimdi tüm bunları birazcık bir kenara bırakıp şu güzelim baharın tadını çıkartmak da gerekmiyor mu?
Ülke olarak yorgun ve yoğun bir kıştan çıkarak hak ettik bu dinginliği öyle değil mi?
Yaz güzeldir, huzurludur ama öncesi gelen bahar tazeliğin, yeniden canlanmanın açılımıdır.
Baharla beraber her şeyin çok güzel olacağı en canlı süreçte başlamış olur.
Tıpkı şu an gibi...
Uzun süren seçim gündeminden yorgun çıkan ülkemize en çok hangi mevsim yakışıyor derseniz ben bahar derim.
Mis gibi çok güzel bir bahar ve şeker tadında bir bayram dileğiyle…