Dolar $
32.53
%0.05 0.01
Euro €
34.91
%-0.2 -0.07
Sterlin £
40.76
%-0.08 -0.03
Çeyrek Altın
4009.97
%0.44 17.54
SON DAKİKA
Son Yazıları

Çin uzaya göz kırpıyor

04 May 2021

Çin Ulusal Uzay Dairesi (CNSA), ülkede Uzay Günü olması vesileyle yaptığı duyuruda, Çin'in ilk Mars gezginine "Zhurong" isminin verildiğini açıkladı.

Çince’de Mars’a Huoxing (ateş gezegeni) dendiğinden, Çin mitolojisindeki ateş tanrısının isminin, yani Zhurong’un, ülkenin ilk Mars gezginine verilmesi özel bir anlam taşıyor.

Zhurong Mars’ta

CNSA Başkan Yardımcısı Wu Yanhua söz konusu gelişmeye ilişkin açıklamasında, ateşin insanlığın atalarına sıcaklık ile aydınlık getirdiğini ve insanlık medeniyetini aydınlattığını vurguladı. Wu, zhurong kelimesindeki zhu’nun (Çince’de dilek), insanlığın evreni keşfetmesi konusundaki iyi dilekleri ve rong’un (Çince’de entegrasyon ve iş birliği) ise Çin'in uzayın barışçıl kullanımı ve insanlık için kader ortaklığını inşa etme vizyonunu yansıttığına işaret etti.

CNSA tarafından açıklanan bilgilere göre, Zhurong adlı Mars gezgini, 1,85 metre yüksekliğe ve 240 kilogram ağırlığa sahip. Zhurong’un tasarım ömrü 3 Mars ayı ve bu da yaklaşık 92 dünya gününe denk geliyor. Zhurong görevi kapsamında, kızıl gezegenin yüzey kompozisyonu, madde türleri ve dağılımı, jeolojik yapısı ile meteorolojisi hakkında keşif çalışmaları yapacak.

Uzay istasyonu çalışmaları tamamlandı

Öte yandan Çin, gelecekteki Çin uzay istasyonunun Tianhe (Semavi Uyum) adını verdiği ilk modülünü uzaya gönderme hazırlıklarını tamamladı. Uzun Yürüyüş 5B taşıyıcı füzesi, içine Tianhe de yerleştirilerek Wenchang atış rampalarına uzaya fırlatılmak üzere yerleştirildi.

20 tonluk bir kitleye sahip olan Tianhe, söz konusu istasyonun merkezi unsuru. Buradan istasyonun navigasyonu (gidiş istikametinin, yüksekliği düzeltilmesi) ve yörüngeye ilişkin sorunlar kontrol edilecek.

16,6 metre boyunda ve 4,2 metre çapında olan modül, ayrıca Çinli taykonotların yaşam alanı olarak işlev görecek. Bu istasyon, içinde üç astronotluk bir mürettebatın en çok 6 ay süreyle yaşaması için boyutlandırıldı. Şu anda atışı 10 Haziran için öngörülen Shenzhou-12 ile ilk mürettebat gönderilecek.

İstasyonun ağırlığı 66 ton

Bu insanlı uzay yolculuğu, 2016’da fırlatılmış olan Shenzhou-11'den bu yana ilk insanlı uçuş olacak. Mürettebat, -üçüncü uçuşunu yapacak olan- Nie Haisheng ile -uzaya ilk kez çıkacak olan- Deng Qingmin ve Ye Guangfu’dan oluşacak. 

Yaklaşık 66 ton ağırlığında olacak olan bu istasyon en az 3 modülden oluşacak. Hubble adlı teleskopun benzeri olup biraz daha büyük (2,4 metre) bir aynası bulunan 2 metre çapındaki bir teleskop da ayrıca öngörülüyor. Bu teleskop istasyonun biraz gerisinde uçacak ve bakım işlemleri için onunla bitişecek. Uzaya fırlatılma işleminin 2024 yılında gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

69 bin patent başvurusu

Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından düzenlenen basın toplantısında, ülkedeki fikri mülkiyet haklarını koruma çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Toplantıda, Çin’de geçen sene 530 bin patent başvurusunun onaylandığı, kişi başına düşen patent sayısının 10 binde 15,8’i bulduğu ve 13. Beş Yıllık Plan kapsamında belirlenen patent hedeflerine beklenenin çok üzerinde ulaşıldığı açıklandı.

Toplantıda ayrıca, Çin’de geçen sene PCT aracılığıyla sunulan uluslararası patent başvurusu sayısının 69 bine ulaştığı ve Çin’in bu konuda dünyanın ilk sırasında yer aldığı bilgisi aktarıldı.

Ayrıca, geçen yıl ülke genelinde tescil edilen yeni markaların sayısı da 5 milyon 761 bini buldu. Toplantıda paylaşılan bilgilere göre, Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Örgütü tarafından yayımlanan Küresel İnovasyon Endeksi 2020 Raporu’nda, Çin 2015 yılına kıyasla 15 basamak yükselip, 14’üncü sıraya çıktı.

Kuşak ve yol ülkeleri, 1 milyon 700 bin üniversite öğrenciye kadro açtı

Çin Medya Grubu ile başta Çin Eğitim Bakanlığı ve İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere birçok kuruluşun iş birliğiyle düzenlenen Kuşak ve Yol temalı istihdam etkinliğinde dikkat çekici gelişmeler yaşandı. Çevrim içi ve çevrim dışı olarak düzenlenen etkinliğin çevrimdışı faaliyetlerinde, Kuşak ve Yol inşasına katılan bazı şirketlerin yöneticileri, insan kaynakları departmanı sorumluları ve personel temsilcileri üniversite mezunlarına rehberlik sunuyor.

Çevrim içi olarak düzenlenen etkinliklerde ise, iş arayanlara kaliteli ve çok yönlü istihdam seçenekleri sunulurken, şirketler ile iş arayanlar arasında iletişim kurulabilmesi için hızlı temas platformları oluşturuluyor. İkinci kez düzenlenen Kuşak ve Yol temalı istihdam etkinliğine şu ana kadar 18 bin şirket katıldı ve etkinlik kapsamında yaklaşık 1 milyon 700 bin istihdam seçeneği sunuldu.

Messi Çin aşısı olacak

Barcelona’nın yıldızı Lionel Messi’nin Çinli Sinovac’ın COVID-19 aşısını yaptırdıktan sonra haziran ve temmuz aylarında düzenlenecek Copa America’ya katılacağı açıklandı. İspanya’nın Katalonya bölgesi merkezli TV3 kanalında dün yer alan habere göre, Sinovac aşısı doğrudan Barcelona kulübüne gönderilecek.

Messi, aşı olduktan sonra Arjantin ve Kolombiya’da düzenlenecek Copa Amerika turnuvasına katılacak. Güney Amerika Futbol Konfederasyonu, Güney Amerika’daki tüm milli takımların ve kulüplerin oyuncularına aşı yapılmasını sağlayacak.

Messi’nin dışında da Avrupa’da bulunan ve Copa America’ya katılacak tüm futbolcular Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac aşısını kullanacak. Konfederasyonun belirlediği kurallara göre, Copa America’ya katılacak her futbolcuya en az bir doz Sinovac aşısı uygulanmış olması gerekiyor.

Volkswagen, üçüncü elektrikli araç fabrikasının yapımına başladı

Volkswagen Anhui’nin elektrikli araçlar üreten MEB fabrikasının inşasına başladığını açıkladı. İnşaatın 2022 yılının ortasında tamamlanması ve ilk modelin 2023 yılının ikinci yarısında üretime geçmesi bekleniyor.

Söz konusu fabrika Volkswagen Grubu’nun Çin’de hayata geçirilen 3. elektrikli araç fabrikası olacak. Volkswagen Çin, 2025 yılına kadar yaklaşık 1,5 milyon yeni enerjili araç satmayı hedefledi. Volkswagen Grubu, Volkswagen Anhui’ye 4-5 grubun markalı ürününü verecek. Volkswagen Anhui yıllık 100 bin yeni enerji aracı üreten bir tesis kurmayı hedefliyor.

Plana göre, Volkswagen Anhui 2025 yılına kadar 5 model üretecek. Volkswagen Anhui fabrikasının 2025 yılında 250 bin ve 2030 yılına kadar 400 bin araç üretim kapasitesine ulaşması bekleniyor.

Auto Shanghai 2021’i 810 bin kişi ziyaret etti

Almanların bu kadar büyük bir yatırım yapmasındaki en büyük faktör Çin’de ki otomobil talebinde yaşanan patlama. Mesela geçenlerde düzenlenen ve 10 gün süren ve dünyanın her yerinden otomotiv üreticilerini ağırlayan 19’uncu Shanghai Otomobil Fuarı yaklaşık 810 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Otomobil endüstrisi sektöründen binden fazla şirket, söz konusu fuar vesilesiyle, ziyaretçileri toplam bin 310 farklı araç modeli ile tanıştırdı. 

“Auto Shanghai 2021” olarak anılan fuar, bu yıl içinde  COVID-19 salgınının oluşturduğu engellere karşın normal koşullarda düzenlenip gerçekleştirilebilen tek büyük otomobil fuarı oldu. Bu fuarda tüm küresel çapta otomobil üreticileri, örneğin Mercedes Benz'in temiz enerjiyle çalışan aracı gibi, son modellerini ziyaretçilerin beğenisine sundu. 


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları