Dolar $
32.45
%-0.2 -0.06
Euro €
34.76
%-0.67 -0.23
Sterlin £
40.54
%-0.65 -0.26
Çeyrek Altın
3983.19
%-0.23 -8.91
SON DAKİKA
Son Yazıları

Anfaş ve GTD'nin Türk gastronomisine katkıları

13 Ara 2021

Türk gastronomisine katkı ve destek veren tüm kuruluşlar, kesinlikle büyük bir alkışı ve övgüyü hakkediyor bence. Bu konuda çalışma yapan birçok kurum ismi zikredilebilir ama en başta gelen ANFAŞ ve GTD'nin geçen hafta yaptığı 2 etkinlik gastronomi adına çok güzel şeylerin olduğunun bir göstergesi olsa gerek.

Gıda konusunda sürekli fuarlar düzenleyerek Türk gastronomisine destek veren Anfaş fuarcılık ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı Beyi bu çalışmalarından ötürü kutluyorum. Anfaş, Antalya’yı fuarlar ve kongreler kenti yapma hedefiyle 1994 yılında 71 ortakla kurulmuş ve dünya fuarcılığında marka olma yolunda hızla ilerleyen bir fuar organizasyon firmasıdır.

Yine bir diğer kurum olan ‘Gastronomi Turizmi Derneği’ de tanıdığım günden beri Türk gastronomisine inanılmaz destek veren, toplantılar düzenleyen ve turizmin gastronomi olmadan eksik olacağını savunan ve bu konuda büyük bir gayret içinde olan bir dernek. Başkanı Gürkan Boztepe’yi de bu çalışmalarından ötürü kutlamak gerektiğini düşünüyorum.

Geçen hafta Point Hotel Taksim’de katıldığım ‘Güvenilir Ürün Platformu’ tarafından düzenlenen toplantıda, Türkiye’nin en büyük HORECA fuarını yapma başarısını elinde bulunduran Anfaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı Bey, Pandemi sonrası küçülmeye giden birçok sektörü yeniden canlandırmanın ancak fuarlar sayesinde mümkün olabileceğinden bahsetti. 

Gastronomi açısından büyük bir öneme sahip Türkiye’nin en büyük HORECA fuarı için hazırlıklarını tamamladıklarını söyleyen Ali Bıdı, “18-21 Ocak 2022 tarihlerinde eş zamanlı olarak 32. Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ve 28. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı’nı 600 katılımcı firma, 3.000 marka ve 50.000 ziyaretçi ile gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 “Sektöründe önde firmaların yetkilileri ve heyetleriyle buluşmaları için ekibimiz ve paydaşlarımız yoğun bir çalışma gerçekleştirdi diyen Ali Bıdı “Bu yıl Ticaret Bakanlığımıza 39 ülkeden alım heyeti için başvurduk. Yurt içi, yurt dışı birçok kurum ve acentelerle ortak çalışma yürüttük. 70 civarında ülkeden ziyaretçiyi fuarımızda ağırlayacağımıza inanıyoruz” sözleriyle yıllardır başarıyla gerçekleştirdikleri fuarlara bir yenisini daha ekleyeceklerini belirtti.

GTD yeni sezon ‘Gastrotalks’ programlarına başladı

Gastronomi Turizmi Derneği, ülkemizin gastronomik değerlerini ön plana çıkartmak, yurtdışından ülkemize döviz kazandırıcı hizmet olarak Gastronomi Turizmi önemini arttırmak ve farkındalık amaçlı olarak düzenlediği Gastrotalks programlarının bu sezon ilkini Feriye sarayında yaptı.

GTD tarafından organize edilen “Kanaat Önderleri Konuşuyor” temalı yemekli bir etkinlik olan Gastrotalks’ın ilk konuğu da Ender Saraç oldu.

Benim de katıldığım ve gelen misafirlerin âdeta büyülendiği Ender Saraç ile Gastrotalks yemeğinde TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Akparti Milletvekili Belma Satır, TÜRSAB Genel Sekreteri Melike Ertekin gibi çok önemli isimler de dinleyici olarak katkı verdi.

Gastrotalks etkinliğinde sınırlı sayıda özel misafire hizmet verilen bu organizasyonda Ender Hocam, sorulan sorular eşliğinde yaptığı konuşmasında, beyin-bağırsak ilişkisi, sofra adabı, sağlıklı yiyecekler, Anadolu topraklarındaki endemik bitkiler, baharatlar, Çin ve Peru mutfak kültürleri, ülkemizin obezite sorunu, çocuk beslenmesi ve gastronomi, turizm ve gastronomi ilişkisi gibi konulardan bahsetti.

Toplantıda ülkemizin değerlerini hatırlatmak için Ender Saraç tarafından hazırlanan ve Feriye’nin şefi tarafından uygulanan çok özel bir menü sunuldu.

•             Fesleğenli, zerdeçallı, balkabaklı çorba,

•             Ekşi maya tam çavdar siyez ve organik tam buğday ekmeği,

•             Taze sıkılmış içecek (yeşil elma, zencefil, greyfurt, nar)

•             Sıcak detoks çayı (yeşil çay, zencefil, mandalina kabuğu, karanfil, tarçın)

•             Zahter çayı,

•             Sumak sorbe,

•             Fırında falafel,

•             Kâğıtta Levrek (zencefil, mandalina, limon, biberiye, defneyaprağı, kaju ile) 

•             Kabuklu siyah pirinç,

•             Su muhallebisi (Antep fıstık ve bitter çikolatalı)

Hem sağlıklı hem de lezzetli olmasına dikkat edilen ve özenle hazırlanan bu menüdeki uygulama başarısı için Feriye’nin şefine GTD özel ödülü verildi.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları