Dolar $
32.21
%0 0
Euro €
35
%0 0
Sterlin £
40.91
%-0.11 -0.04
Çeyrek Altın
4137.36
%1.04 42.18
SON DAKİKA

Asya'nın yapay zeka devi güney kore

Kore Tanıtım Organizasyonu ile bu seyahati yaklaşık 1.5 senedir planladık, en doğru zamanı KTO Genel Müdür Yardımcısı Maide Serin Çığ ve ekibi belirlediler, biz de ekip arkadaşlarım ile beraber önce Seul'e geldik ve aynı gün ülkenin gelenek ve lezzet başkenti olarak bilinen Jeonju kentine geçtik.

Birkaç gündür program çekimi için Asya’nın güçlü ülkesi Kore’deyiz. Kore Tanıtım Organizasyonu ile bu seyahati yaklaşık 1.5 senedir planladık, en doğru zamanı KTO Genel Müdür Yardımcısı Maide Serin Çığ ve ekibi belirlediler, biz de ekip arkadaşlarım ile beraber önce Seul’e geldik ve aynı gün ülkenin gelenek ve lezzet başkenti olarak bilinen Jeonju kentine geçtik. Jeongu ya gelirken ülkenin bereketli toprakları ve elbette ülke için çok kıymetli olan pirinç, çeltik tarlalarını gördük fazlasıyla. Pirinç Kore mutfağının her şeyi desek en doğru terimi kullanmış oluruz.

Özellikle sın günlerde Pirinç ile ilgili dünyanın dikkatini çekecek bir haberi de öğreniyoruz. Güney Koreli Bilim adamları tarafından uzun zamandır üzerinde çalışılan pirinç taneleri içerinde hayvan kas ve yağ hücrelerini yetiştirerek kültürlenilmiş sığır pirinci ürettiler. Bir başka deyişle yapay etli pirinç ve devrim niteliğinde bir buluş olarak kabul ediliyor bu çalışmada ki son durum. Bilim adamlarını bu çalışmaya yönelten en önemli sorun elbette dünyada ki gıda krizleri ve iklim değişiklikleri. Tarım arazileri çok fazla ülkede ve toprağı çok iyi işliyorlar.

Sonuç olarak keşfedilen bu pembe pirinç daha ucuz ve çevre dostu bir et alternatifi sunabildiği gibi, çok küçük bir karbon ayak izi bırakabiliyor. Güney Kore’de devrim niteliğinde bir buluş olarak adlandırılan yapay etli pirinç üretimi sağlık açısından da sınavları çoktan geçmiş bile. Güney Kore pirinçte sınır ile ayrılan Kuzey Kore’de en büyük pirinç yapılışları yapmaya devam ediyor. Sadece geçen sene 50 bin ton pirinç gönderilmiş güneyden kuzeye gıda yardımı olarak. Tarım politikalarında oldukça katı kuralları olan kuzey Kore de kıtlık her dönem fazlasıyla görülmekte.

Güney Kore bu konuda en büyük gıda tedarikçisi durumunda komşusuna. Turizm, Güney Kore’de özellikle son yıllarda Kore dizilerinin fazlalaşması, K-Pop akını, medikal turizm, gelenekselliğini yitirmeyen kültürel yapısı, kozmetik de ki son trendler Kore’nin turizm de dikkat çekmesine etki eden başlıklardan. Beslenmede edindikleri geçmişten günümüze gelen lezzetleri, pişirme teknikleri vs Kore lezzetlerinin vazgeçilmez olmasındaki en önemli unsurlardan. Teknoloji elbette ki Güney Kore’deki kalkınma faktörlerinin başında geliyor. Şu an dünyanın en büyük çip üretim tesisi kuruluyor ülkede. Ülkenin 2024 başında devlet başkanı Yoon Suk Yeol, son teknoloji yarı iletkenlerinde küresel lider olma çabasıyla 2027 sonuna kadar yapay zekaya yaklaşık 7 milyar dolar yatırım yapılacağı açıklanmasıyla ülkede ki teknolojinin boyutunu tüm dünyaya bir kez daha sergilemiş durumda. Ülke yapay zeka teknolojilerinde kullanılan çipleri üreten ve dünyanın en iyi bellek yongası üreticisi şirketlerinden olan Samsung ve SK Hynix gibi güçlü şirketleriyle de dünyaya önderlik edildiği de bir gerçek.

Devlet tarafından bu 2 şirkete 2047 yılı sonuna kadar 428 milyar dolar bir yatırım yapılması planlamış. Kurulacak olan tesiste 3,5 milyon kişiye istihdam sağlanılacağını öğreniyoruz. Aşırı çalışkanlıkları ile bilinen Güney Kore’de insanların fazla çalışmalarından kaynaklı sağlıklarını yitirdikleri, hatta hayatlarını kaybetmeleri üzerine devlet çareyi kamu binalarında elektrikleri kesmekte bulmuş. Güney Kore’nin Asya’daki en önemli güç olma savaşında ki kararlılığını teknoloji deki liderliği ile daha da hızlanarak artacağından hiç şüphe yok. Eşsiz Kore yemeklerini, tarihi yapılarını, gelenekselliğin halen çok önemsenmesi ve geleneksel yaşamlarını da bir başka yazıda aktaracağım. Her bir başlık inanın ülke de ekonomik dengeleri birbiriyle yarıştırır durumda. Asya’nın güler yüzlü, çalışkan ülkesi Güney Kore her açıdan dünyanın sayılı, saygın bir ülkesi ve günden güne de gücü ile bu saygınlığı tüm dünyaya gösterecek duruma fazlasıyla yakın.