Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Bir hurma Gazzeye bir mermi!..

On bir ayın sultanı mübarek Ramazan’a gireli bir hafta oldu. Her yıl olduğu gibi bir ay boyunca sofralarımızı süsleyen hurmadan bahsetmeden geçmek olmaz sanırım. Hurma özellikle iftar ve sahur sofraların olmazsa olmazı…

Saymakla bitmeyen hurmanın ne kadar besleyici ve doyurucu olduğunu, kan şekerini düzenlemeye yardımcı, besleyici değeri yüksek tokluk hissi veren özelliklede A, B1, B2, B3, B9, C vitamini demir (fe) ve folik asit ve proteinleri ile tam bir besin kaynağı; Peygamber efendimizin (sav)’in sofrasın da temel gıdalarından biriydi. Ramazanda görmeye alışık olduğumuz hurmayı günlük hayatta da tüketilmesi gereken tam bir şifa kaynağı olduğunu unutmamak gerekir.

Hurma dolara endeksli

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından verilerin edinilen bilgiye göre;2018, 39 bin 310 ton, 2019,37 bin 500 ton, 2020,42 bin 500 ton, 2021,49 bin 41 ton,2022,44 bin 486 ton,2023, 54 bin 458 ton hurma ithal edilmiş. Türkiye’nin hurma ithalatında genel bir artış eğilimi göstermektedir. İthalat miktarları yıllara göre değişiklik gösterse de, 2023 yılında ithal edilen hurma miktarı önceki yıllara kıyasla en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Hurmanın dolara endeksli olduğunu unutmamak gerekir. Hurma ithalatında 2018 ile 2023 yılları arasında 261 milyon dolar ödendi. Türkiye’nin ithal ettiği ülkeler, Suudi Arabistan, İran, Filistin ve İsrail yer alıyor.

İsrail, Gazze’de katliamlarına devam ederken, acı bir gerçekle karşı karşıyayız. Marketlerde satılan hurmaların büyük bir çoğunluğu genetiği değiştirilmiş İsrail malı olduğu ortaya çıktı üstelik “Kudüs hurması” olarak satılıyor. İsrail hurmalarında hibrit ve genetiği değiştirilmiş tohum kullanıldığı belirtiliyor. İsrail markalarından aldığınız her hurmalarda Filistinli ve Gazzeli kardeşlerimiz için birer mermi demektir. Gazze’deki soykırıma destek vermiş olursunuz.

En üst sıralarda yer almalıdır

İşgal edilen Filistin topraklarında özellikler medcul (madjoul) hurması yetiştiriliyor. İsrail’in yıllık ihracatı yaklaşık 340 milyon seviyesinde, yani İsrail’in ihraç ettiği hurmaların yetiştiği bahçeler Filistinlilerin zorla işgal edilen topraklarında yetişiyor. İsrail hurmalarını boykot edilen mallar listesinde en üst sıralarda yer almalıdır.

Marketlerden satın alırken iki kere düşünülmesi gerekir hurmanın menşeine bakılmalı açıkta satılan hurmanın menşeini satıcıya sorulmalı paketin arkasında hangi ülke olduğu kontrol edilmelidir. İsrail’in bilinen hurma şirketleri ise: Hadiklaim, King Solomon, My Jool, Mehadrin, Galilee Export, Carmel Agrexco AgriFood, Star Dates, Jordan River Dates.

Amerikan Müslümanları Filistin Hareketi (AMP), Filistin’in özgürlüğüne destek olmak için 12 İsrailli hurma markasına yönelik bir boykot başlattığını ilan etti. AMP, İsrail, Batı Şeria ve Ürdün Vadisi’nde üretilen, hurmaların alınmaması çağrısında bulundu. Gönül isterdi ki öncülüğü bizim ülkemiz yapsın boykota destek amaçlı çağrı yapılsın ne acıdır ki sesi çıkmayan Müslüman ülkeler yerine Amerika’da insanların ne kadar insancıl ve duyarlı yaklaştığını, yaptıkları boykotlarla protestolarla desteklediklerini medyada seyrediyoruz.