Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Biz istersek vereceğimiz günler yakındır!..

Devrim niteliğinde savunma sanayin de olması gereken 5. nesil savaş uçağımız hayırlı olsun. Güvenlik çağında bize ait olan savaş uçağımız oldu. Seri üretimi uzun sürecektir yeni nesil Kaan uçağı hızla büyüyen savunma sanayisinde tarihi bir dönüm noktası ve modern savaş uçaklarının üretiminde kendi kendine yetebilen ülke olma yolundayız. Kaan ile Türkiye bu seviyede 5. Nesil savaş uçağı beş ülkeden bir olacak. Milli muharip uçağı Kaan başarılı bir şekilde Barbaros Demirbaş tarafından ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Ankara’da yapılan uçuş 13 dakika sürdü.

23 milyar dolarlık fatura

Geçmişte yaşadığımız f 35 ve f 16 ile yaşadığımız zorlukları düşünürsek ve çıkan 23 milyar dolarlık faturadan sonra millî muharip uçağı Kaan’ın ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Bundan sonra onlar almak isteyecekler ama biz istersek vereceğimiz günler yakındır.

İlk yapılan gösteri uçuşunda iniş takımları toplanmadı nedeni ise acil durumda hemen inilebilir olmasıdır. Gerçek uçuşa geçmediği için yani daha az hız seviyesinde gittiği için iniş takımlarını hemen inilebilir olmasını sağladılar. Dünya basınında birçok ülke övgü ile bahsederken çamur at izi kalsın misali birilerin dediği gibi iniş takımları yerden on santim kesmedi motorla mı gidiyor gibi bir durum söz konusu değildir. Kalorifer peteğine benzetecek kadar hazımsızlık yaşayanların gerçek ile hayal olanı ayırt edebilirler herhâlde tabi görmek istemeyene ne yapsan nafile… Togg içinde aynısını yapan bu insanlar Türkiye’nin ilerlemesini istemeyenlerdir.

İnsansız sistemle uçabilecek

Türk Havacılık Uzay Sanayi (TUSAŞ)tarafından 2010 yılında projesi başlatılmış ve f 16 gibi çift motorlu bir uçak sensor füzyonu, yüksek manevra kabiliyeti, radara düşük görünürlüğü, gövde içi silah taşıyabilmesi ve elektronik harp kabiliyeti özellikleri ve bütün parçaları ile tamamen yerli ve mili uçağımız olacak bunda sonra ise birçok testten geçecektir. Kaan’ın en önemli özelliklerinden biri insansız sistemle uçabilecek olmasıdır. Kaan uçağın yapım aşamasında bin 500 mühendis bir araya gelip meşakkatli ve zor bir süreçte fedakârlık ederek bir arada çalıştılar. Motor konusu ise geliştirilmesi zaman alacaktır. ABD gerçek 5. Nesil motorları f 22 f 35 de kullanıyorlar. Çin’de tamamlamış durumda, Ruslar tamamladıklarını söylüyorlar. Türkiye de TR olarak kurduğu şirketi üzerinden kendi 5. nesil motorunu geliştirmek için büyük bir hızla devam ediliyor.  2028 yılında her şeyi ile yerli ve milli kendi füzyon motorunu üretime geçmiş uçmaya hazır milli muharip uçakları yapılması planlanıyor. 

Rekabet edecek konuma geliyor

TUSAŞ şu an milli insansız savaş uçağı olan Anka3 ve yüksek hızlı hedef uçak süper şimşeği de geliştiriyor. TUSAŞ bu kombinasyonu hedef üçlü olarak adlandırıyor. Ülkemizin uluslararası arenasında rekabet edecek konuma geliyor. Bugün geldiğimiz nokta dünyanın en iyi savaş uçaklarından birini ete kemiğe bürünmüş halde görebiliyoruz. Yüzyıl batıya bakmaktan tutulan boynumuz şimdi gökyüzünde kendi savaş makinemizi izlerken tutulacak ama arada büyük bir fark var bu sefer güven içinde olacağız.