Dolar $
32.27
%0.08 0.02
Euro €
34.79
%0.25 0.08
Sterlin £
40.32
%-0.06 -0.02
Çeyrek Altın
3931.03
%0.34 12.97
SON DAKİKA

Borsa Yatırım Fonu (ETF)

8 Şubat tarihi itibariyle komaya giren "Borsa İstanbul" hazine, SPK ve halka açık şirket destekli hazırlanan "serum" ile komadan çıktı. Artık sağlığına kavuşturulması gerekiyordu.

SPK ve diğer düzenleyici kurumlar ‘’eş zamanlı’’ yerinde kararlar ile hastalığın mikrobuna savaş açmış, “halka açık şirketlerin geri alım programları”, “İşlem süreçleri”, “portföy yönetim şirketlerinin organizasyon yapısı”,  ’’Viop İşlemlerinin müşteri Bazlı İzlenme Çalışması’’ gibi düzenlemeler ile piyasaya moral verilmişti. Bu süreçte tansiyon düşmüş hasta kendi çabası ve hikayesi ile yürümeye başlamıştı. 27 Şubat 2023 tarihinde medyada yer alan haber müthiş bir dalgalanma yaratmış, endeks %4 yükselerek 5204 seviyesine kadar çıkmıştır. Haber ‘’Varlık fonu tarafından 1 milyar dolar Borsa Yatırım Fonu (ETF) kurulacağı’’ haberi idi.

Ama her zaman ki gibi “çok bilen yatırımcılar” fon üzerine kafa yoracaklarına “niyet” üzerine kafa yorunca, Borsa Yatırım Fonu (ETF) ne imiş, nasıl çalışırmış dedi. “Sosyal medyada” o kadar “çok bilen” ve “Rol Çalan” var ki, aklım yettiğince bir şeyler yazayım da, bir kenara koyayım dedim.

ETF Exchange Trade FUND

Borsa Yatırım Fonları (ETF) bir endeksi baz alan, endeksin performansını yatırımcılara yansıtmayı hedef alan katılım belgeleri hisse senetleri gibi Borsa’da işlem gören fonlardır. Katılma Belgeleri fiyatı borsada oluşan fiyata bağlıdır. “Varlık sepetine” yatırımcıların kolaylıkla ulaşabilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. “Riskin Dağıtılması ve İnançlı Mülkiyet” esasına göre portföy işletmek amacı ile kurulan bu fonlar, birden fazla “Varlık” barındırabilir.

Fon hisse senedi, tahvil, emtia ve birden fazla sektör hissesine yatırım yapabilir,

Borsa Yatırım Fonları (ETF) bir de farklı bir biçimde kurulabilirler, Tahvil Borsa Yatırım Fonları (ETF), Hisse senedi Borsa Yatırım Fonları (ETF), Sanayi/Sektör Borsa Yatırım Fonları (ETF), Emtia Borsa Yatırım Fonları (ETF), Döviz Borsa Yatırım Fonları (ETF), Kaldıraçlı Borsa Yatırım Fonları (ETF) vs. 

Özet olarak Borsa Yatırım Fonları (ETF) yazmaya çalıştım. Varlık Fonu tarafından tasarlanan Ziraat Bankası tarafından kurulması planlana Borsa Yatırım Fonları (ETF) nasıl varlıklardan oluşacağı, işleyişi, tüzüğü belli olmadan “borsa mahallesinde” cadı kazanı kaynamaya başladı, yok efendim Varlık Fonu’na alınacak hisseler fona satılacak, yok varlık fonun da para olsa kendi başına sürer vs. gibi. 

Hasta 14 Şubat’ta komadan çıktı, şimdi yeni ilaçlarla sağlığına kavuşmaya çalışıyor, birileri bu işten menfaat sağlamış, sağlamamış aslolan “iyileşen hasta.”

Borsa Yatırım Fonları (ETF) haftanın golü idi.

Başka neler oldu?

Beraberlik golü Sayın Meral Akşener’den geldi. 3.03.2023 tarihinin öğle saatlerinde, Meral Hanım masadan kalktı ve adaylarının Mansur Yavaş veya Ekrem İmamoğlu olduğunu söyledi. Hafta içi dalgalı, sakin seyir izleyen Borsa İstanbul bu gelişme ile 5250 seviyelerinden yaklaşık 200 puan geri çekilerek 5060 seviyelerine geldi. Günü 5112 seviyelerinden kapadı. Haftalık bazda ise %3.19 diğer bir deyişle 154 puan artıda kapattı.


ETF

Yatırım Fonları

Borsada işlem gören fonlar (ETF), bir menkul kıymet sepetini izleyen bir tür endeks fonudur.

Yatırım Fonları, tahvillere, menkul kıymetlere ve getiri sağlayan diğer araçlara yapılan yatırımları içerir.

Borsa Yatırım Fonu (ETF) fiyatları, fonun net varlık değerinde (net asset value-NAV) bir prim veya zararla işlem görebilir.

Yatırım fonu fiyatı, toplam fonun net varlık değeri üzerinden işlem görür.

Borsa Yatırım Fonu (ETF), tıpkı hisse senetleri gibi normal saatlerde borsa pazarında işlem görür.

Yatırım Fonları yalnızca bir işlem gününün sonunda kullanılabilir.

Bazı Borsa Yatırım Fonu (ETF)'ları komisyonsuz satın alınabilir ve pazarlama ücreti alamadıkları için yatırım fonlarından daha ucuzdur.

Bazı yatırım fonları yerin koyma ücreti almaz, ancak çoğu, idari ve pazarlama ücretleri aldıkları için  Borsa Yatırım Fonu (ETF)'lerden daha pahalıdır. 

Borsa Yatırım Fonu (ETF) menkul kıymetlerin gerçek sahipliğini içermezler.

Yatırım fonları, sepetlerindeki menkul kıymetlere sahiptirler.

Borsa Yatırım Fonu (ETF)’ları , bir sektör veya sektördeki farklı şirketleri tek bir fonda takip ederek riski çeşitlendirirler.

Yatırım fonları, birden çok varlık türünü ve finansal araçları kapsayan bir portföy oluşturularak riski çeşitlendirirler.

Borsa Yatırım Fonu (ETF) alım satımı ayni olarak gerçekleşir, paraya çevrilemezler.

Yatırım fonu payları, fonun o günkü net aktif değerinden paraya çevrilebilir.

Borsa Yatırım Fonu (ETF) hisse değişimleri ayni dağıtımlar olarak ele alındığından,  Borsa Yatırım Fonu (ETF) her üç finansal araç türü arasında vergi açısından en avantajlı olanlardır.

Yatırım fonları, sermaye iade ettiklerinde veya portföylerine belirli türde vergiden istisna tahvilleri eklediklerinde vergi avantajı sunar.