Dolar $
32.26
%0.02 0
Euro €
34.65
%-0.08 -0.02
Sterlin £
40.37
%0.06 0.02
Çeyrek Altın
3931.55
%0.35 13.48
SON DAKİKA

Epistomolojik kopuş bağlayamıyoruz

Son dönemde piyasaları etkileyecek önemli haberler ya hafta sonu ya da Borsa İstanbul'un kapanışından sonra geliyor. Anayasa Mahkemesi Yargıtay savaşı, Merkez bankası Başkanının istifası vs. gibi. Hoş istifa daha sonra "görevden alma" diye açıklansa da Başkanlık sisteminin olduğu bir ülkede hiçbir kamu görevlisi Başkanın rızası olmadan görevden ayrılamaz, ayrılırsa, aslanlar gibi görevden alınır ve 2 yıl daha maaşı bizim vergilerimizle ödenir.

Gaye Hanımdan boşalan yere jet hızıyla Sn. Fatih Karahan atandı. Ve cuma akşamı “hazreti google” da en çok aranan kişi listesinde ilk sıraya oturdu. Uzun yıllar ABD’ de ekonomi alanında öğretim görevlisi, New York Merkez Bankası’nda danışman, Amerika Merkez Bankası (FED)’de ekonomist ve Amozon Grup’ta baş ekonomist olarak çalıştıktan sonra Temmuz 2023’ten beri Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevinde bulunuyordu. Merkez Bankası 7 yılda 7 başkan ile “Beşiktaş’tan” daha fazla teknik direktör değiştirdi. Çok kaygan bir zemin, aman dikkat.

Fatih Karahan’ın göreve gelmesiyle yabancı kurumlardan üst üste “faiz artışı” olabileceği yönünde açıklamalar gelmeye başlamıştı ki; 8 şubatta kendisi adına ilk enflasyon raporunu açıklandı ve şimdilik bu tezleri rafa kaldırdı. Ekonomistler ve borsa uzmanlarınca enflasyon raporunu olumlu karşılandı.

Peki neler söylendi Enflasyon Raporunda;

TCMB enflasyon tahminlerini değiştirmeyerek 2024-2026 dönemi için enflasyon tahminlerini sırasıyla %36 - %14 ve %9’da tuttu,

Fazi artışı şimdilik ufukta gözükmüyor,

TCMB’nin temel görevinin fiyat istikrarını sağlamak,

Enflasyonun kontrol altına alınması için sıkı bir politikasını izlenmeli,

Önceki dönemlerde başlatılan parasal sıkılaşma sürecinin başarıyla devam edeceği, bu sayede TL varlıklara olan talebin güçlendiği,

Kredi kartlarında harcamaya dönük sıkılaştırmalara başlanacağı.

Küresel çapta sıkı para politikalarının ve kısıtlayıcı finansal koşulların büyümeyi baskıladığı, emtia fiyatlarındaki sınırlı gerilemeye rağmen, özellikle enerji emtia fiyatlarının düştüğü gibi geçmiş raporlardan bir farkı olmayan sunum yapılıyorken bir anda toplantıya Sn Cevdet Akçay’ın son 5 dakikada yaptığı konuşma damga vurdu. Cevdet Akçay konuşmasında; ekonomide meydana gelen tahribatın nasıl bu noktaya geldiğini anlattı ve “Fonlama maliyeti-mevduat faizi linki kopmuş. Politika faizi-enflasyon linki kopmuş. Faiz-enflasyon linki kopmuş. Faiz-kur linki kopmuş. Biz daha 7 aydır bu kopan bağlantıyı kurmaya çalışıyoruz.” dedi. Aman hocam yukarıda bahsettik siz önemlisiniz, Naci Ağbal etkisi yaratmayın piyasada lütfen. Sizin gidişiniz Gaye hanımın gidişine benzemez, hafta sonu açıklama bile kurtarmaz.

Kısaca 2024 yılının ilk enflasyon raporunda “faiz artışının sonuna gelmiştik, göstergeler değişmedikçe faizimiz budur. Farkındaysanız %5 hedefini dillendirmiyoruz, enflasyon ile yaşamaya alışsanız iyi olur. Para ve maliye politikaları ile aslında bir sıkılaştık, fit bir görünüm sağladık. Ama tasarruf ayağı olan kamuda har vurup harman savurmayı, hukukta ve sosyal hayatta reformlar biraz beklese de olur.”

Hiçbir kitap, yazı içinde bulunduğumuz durumu ve kurtuluş için ne yapılması gerektiğini bu cümle kadar anlatamazdı teşekkürler Mahfi Eğilmez;

“Türkiye Cumhuriyeti; demokrasiden, laiklikten, sosyallikten, hukuktan uzaklaştıkça uygarlıktan koptu. Çağdaş uygarlığa dönmemiz sadece ekonomiyi düzeltmekle mümkün olamaz. Önce bu unsurları yeniden yerine koymamız gerekiyor.”