Dolar $
32.44
%-0.1 -0.03
Euro €
34.85
%0.17 0.06
Sterlin £
40.83
%0.35 0.14
Çeyrek Altın
3945.79
%-0.99 -39.13
SON DAKİKA

İsrail-İran savaşı sonrası altın ve kripto paralar

FATİH SORHUN 16 Nis 2024

Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında yaşanan gerilim sonrası riskli varlık olan kripto para piyasasında büyük kayıplar görüldü. Ortadoğu'da korkulan oldu, günlerdir konuşulan savaş başladı. İran İsrail'e drone saldırısı başlattığını duyurdu. Saldırı sonrası ilk olarak Lübnan, Ürdün ve Irak hava sahalarını kapattı. Savaş haberi sonrası piyasalardan da ilk tepki geldi. Kripto para piyasalarında olumsuz etkiledi. Saldırı haberinin ardından Bitcoin sert düşüş yaşadı.

 Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında yaşanan gerilimler piyasaları tedirgin etti. Geçtiğimiz haftalarda İsrail’in Şam'daki İran'ın konsolosluk binasını vurmasının ardından iki ülke arasında tansiyon yükselmişti. İsrail devlet televizyonu KANN'ın İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığı duyurmasının ardından kripto para piyasaları alt üst oldu. Başta Bitcoin (BTC) olmak üzere tüm kripto varlıklar, ciddi oranlarda değer kaybı yaşadı.

Bitcoin'in fiyatı, savaş haberinin ardından büyük bir hızla 61 bin dolar seviyesine kadar geriledi. Bitcoin'de değer kaybı yüzde 7'yi aştı.

Bitcoin’in ardından en yüksek hacimli ikinci dijital varlık olan Ethereum’un fiyatı cuma günü 3500 dolar seviyesindeyken, cumartesi günü 2852 dolara kadar geriledi. Bitcoin’de cuma ve cumartesi günleri değer kaybı yüzde 18’i aştı. İki günlük büyük düşüşün ardından kripto paralar bugün toparlanmaya çalışıyor.

Peki ya altın

Orta Doğu’da tansiyonun yükselmesi güvenli liman altına talebi artırdı. Cuma günü ons altın fiyatı 2431 dolar seviyesine kadar yükselerek rekor kırdı. Zirve seviyeyi gördükten sonra gerileyen ons altın haftayı 2343 dolardan kapattı. 

Ons altındaki ani hareketler yurt içinde gram altın fiyatının da rekor kırmasına yola açtı. Gram altın cuma günü 2529 lira seviyesine kadar yükselerek tarihi rekor kırdı. Zirve seviyeyi test eden gram altın düşüşe geçti ve haftayı 2438 liradan tamamladı. 

Ancak altın piyasası savaşı tam olarak fiyatlayamadı. Cumartesi günü başlayan İran saldırısı sırasında piyasalar hafta sonu tatili nedeniyle kapalıydı. Altın piyasası Orta Doğu’daki son yaşanan gelişmeleri pazartesi günü fiyatlayacak.