SON DAKİKA
web

Küresel Kadınlar Zirvesi

Tülin Yalman - tulinyalman@gmail.com Cuma 05 Haziran 2026 02:00

Havalar güzel, ülke gündemi başlıbaşına alev alevken bu hafta çok önemli bir zirveye ev sahipliği yapıyor aslında İstanbul...

Dün başlayan ve 6 haziranda sona erecek olan Küresel Kadın Zirvesi - Global Summit of Women 2026…

Zirve öncesi açıklanan 2026 küresel kadın direktörleri raporunda kadın CEO’ların şirketlerde kadın temsiline fazlasıyla etkisini de koydu.

Açıklanan raporda kadın CEO’lar tarafından yönetilen şirketler yönetim kurullarına ve üst yönetim kademelerine kadınların atanması da erkek CEO’lar tarafından yönetilen şirketlere kıyasla başarı performansında da açık ara farklılık gösterdiği belirtildi ..

Yapılan araştırmalarda kadın CEO’ların şirketlerde güçlü bir etki yaratması ve liderlik kadrolarında bunun çeşitliliği hızlandırdığının ortaya çıkması kadın gücünün en doğru göstergesi aslında.

Yapılan araştırmalar kapsamında incelenen 3222 büyük ölçekli halka açık şirketin yalnızca 215’inde yani yüzde 6,7’lik dilimde kadın CEO bulunduğu görülmekte.

Ancak rapor sayıları sınırlı olsa da kadın CEO’ların görev yaptıkları şirketlerde kadın temsilini büyük ölçü de arttırdığını göstermekte.

Rapora göre kadın CEO’nun başında olduğu şirketlerde özellikle liderlik kademelerinde dikkat çekici bir dönüşüm yaşanmakta.

Üst yönetim de güçlü bir dönüşüm başlıyor demek geç kalınmış bir söylem bu durumda orası kesin.

Kadın CEO’lar tarafından yönetilen şirketlerde üst düzey kadın yöneticilerin küresel ortalamasına bakıldığında yüzde 21 seviyelerini görmek sevindirici bir oran gibi gözükse de günümüz dünyasında çok daha yükseklerde olması gereken bir yüzde dilimi aslında.

Günümüzde bakıldığında eşit temsil edilen şirketlerin sayısının her geçen gün arttığını görmekteyiz.

Bir başka açıdan bakıldığında da kadın liderler kadın liderleri yetiştiriyor demek de çok doğru bir kavram.

Bir diğer dikkat çekici bulguda yönetim kurulu kotalarında dünya genelinde 45 ülkede ve Avrupa Birliği kadınların şirket yönetim kurullarında temsilini artırmak amacıyla kota uygulaması yürütmesi.

Her ülkede uygulanmasa da kota uygulamaların bulunduğu ülkelerde görev yapan kadın CEO’ların üst yönetim de daha başarılı oldukları.

Açıklanan raporda bir başka dikkat çeken başlık da kadın liderliğinin finansal performansı da desteklediği.

Cinsiyet çeşitliliğine sahip liderlik ekipleri ve yönetim kurulları olan şirketlerin piyasalardaki dalgalı yoğun dönemlerde daha yüksek bir kârlılık ivmesi yaşanması.

Raporun bir başka çarpıcı noktası da kadınların üst düzey liderlik pozisyonlarına erişimi hızlandırıcı önerilerin sürekli güncellenerek uygulamaya sunulması.

Yüksek potansiyele sahip kadın çalışanların şirket içi kritik görev noktalarına tanımlanması özellikle uygulanması istenilen başlıklardan.

Ayrıca mentorluk ve sponsorluk programlarının kurumsal yapıda yapılandırılması.

Küresel kadınlar zirvesi her yıl 60’dan fazla ülkeden yaklaşık bin katılımcıyı bir araya getiren önemli mesajlar içeren bir zirve.

Zirve de bu sene ki tema başlığı “Kadınlar: Cesur bir Geleceğe köprüler kurmak…”

Dünyada çok önemli şirketlerin başlarında üst yönetimlerde kadın yöneticiler, CEO’lar yer aldığını, sayılarının her geçen gün arttığını görmek umut verici her zaman.

Ayrıca böylesi uluslararası şirketlerin önemli noktalarında Türk kadın CEO’ları da görmek aşırı sevindirici.

Zirve başkanı Irene Natividad, Amerika’da ve dünya genelinde kadınlar için tanınmış bir lider..

Zirve ‘Kadınlar için Davos’ olarak da bilinmekte.

Irene Natividad 35 yıllık küresel kadın zirvesinin arkasında ki itici bir güç.

Filipinler doğumlu olan Irene Natividad dünyada iş hayatının içinde kadınların güçlü destekçisi ve lideri.

Zirveye katılan kadın CEO’lar ile beraber fazlasıyla umut verici başlıkların ele alınması ve katılımcıların güçlü hedeflerle İstanbul’dan mutluluk verici ayrılmaları beklenmekte.

Kadın yaşamın her alanında olduğu gibi İş yaşamında da her zaman farkındalık yaratan güç...

Kadın varsa hayat, umut hep vardır,

Var olacaktır da...


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/analizga/public_html/modules/yazarlar/theme/turkbilisim-v5/main.php on line 219