Dolar $
32.59
%0.18 0.06
Euro €
34.86
%0.31 0.11
Sterlin £
40.63
%0.06 0.02
Çeyrek Altın
4077.89
%0.26 10.44
SON DAKİKA

Biyolojik artık

Güneşin yüzünü göstermesi ve uzun süre evde kalmanın etkisi ruhsal bunalım yaşanmasına sebep oldu. Haziran ayını iple çeken vatandaşımız kendini restoran ve kafelere caddelere bıraktı.

Alışveriş merkezleri kalabalık ve ertelenen yaz alışverişleri yapılmaya başlandı. Fiyatlar ise kapalı kalmasından dolayı yapılamayan satışların acısını çıkartırcasına cep yakıyor. Gıda, giyim, elektronik her şeye sessiz sedasız yapılan artışlar etiketlere yansımış durumda… Yapılan zamları enflasyon oranlarının etiketlere yansıtılması olarak gösterilse de bazı çıkarcıların ceplerini doldurmak için fiyatları yükseltmeleri de gözden kaçmıyor.

Her şey bir yana bu kadar kalabalık ortamların pandemi öncesine dönmesinin endişesi içindeyim. Tekrar yaşanacak bir kapanma sonrası insanların tahammül sınırlarını zorlamak olacaktır.

Yemek içmek kadar ihtiyaç olan insanlarla iletişim içerisinde olmak ve sosyalleşmek adına parklar, kafeler, alışveriş merkezlerinin önemi büyük, sadece para harcamak ya da alışveriş yapmak olarak bakılmamalı yapılan paylaşımlar etkileşim içerisinde olmak yalnız geçirilen zamanların vermiş olduğu bunalımı atlatmaya yardımcı olacaktır. 

Pandemi döneminde memleketlerine gidenler ve köylere dönüş yapanlar da oldu. Tabi onlar kadar şanslı olmayanlar günlerini evlerde geçirdi. Haziran ayı ile birlikte tatil yapmak isteyenler otel ve ev arayışı içine girdi. Daha çok villa veya ev talep gördüğü için bunu değerlendiren fırsatçılar kira taleplerinin 100 bin ile 750 bine kadar çıkan fahiş fiyatlar ortaya çıktı. Oteller ise 15 bin’ den başlayıp 40 binlere varan fiyatları görünce pandemi’ nin otel ve villa sahiplerine yaradığı görülüyor. 

MARMARA DENİZİN’DE MÜSİLAJ

Bu gidişle gelecek nesillere yaşanacak bir dünya kalmayacak ekolojik denge bozuldu. Doğal afetler bir yana insanların doğaya verdiği zararı hiçbir canlı vermiyordur. Marmara denizini saran deniz salyası 20 ya da 30 yılda biriken azot ve fosforun birikmesi ve biyolojik artık çoğalması ile oluştu. Temizlenmesi de 10 veya 12 yılı bulacağından bahsediliyor. Karada yaşayan canlıların nesli yok olurken şimdide müsilaj nedeni ile denizin altında oksijen azaldığı için yaşayan canlıların yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış durumda… Bu kadar önemli bir konuyu ertelemeden mecliste gündeme getirmeli ve Marmara denizinin neden kirlendiği ve ne gibi tedbirler alınması gerekiyorsa komisyon oluşturulmalıdır. Komadan çıkması için 5 veya 6 yıl süreceğinden bahsedilirken bu kadar önemli bir konun askıya alınması işin ehemmiyetinin farkında olunmadığını gösterir.