Dolar $
32.54
%0.08 0.02
Euro €
35.02
%-0.09 -0.03
Sterlin £
40.83
%-0.11 -0.04
Çeyrek Altın
3992.05
%0 -0.16
SON DAKİKA

Şifa niyetine

Tüketim çağında yaşıyoruz. Gelişen toplumlarda insanlar yaşam şartlarına ayak uydurabilmesi için çalışmak zorundalar. Buda beraberinde hazır gıdalara ve daha kolay hazırlanan pratik yiyeceklere yöneliyor.

Yaşadığımız toplumda çalışma şartları yoğun ve tempolu bir hayat yaşandığı için insanların yeme alışkanlıkları değişmeye başladı. Sabah ayaküstü atıştırma akşam ya hazır gıdalara yönelme ya da pratik atıştırmalıklar insanların kolaya kaçmasına neden oldu. fast food, hormonlu gıdalar, katkı maddeleri derken insan vücuduna vermiş olduğu tahribat kanserden tutunda doğacak çocuğa kadar verdiği zararları yıllar içerisinde gün yüzüne çıkmaya başladı. Bunun beraberinde fazla tüketmekten dolayı birçok hastalık sağlık sorunları ve obezite ile karşılaşmaya başladık. 

Peygamber efendimiz (sav)“ insanoğlu midesinden daha zararlı bir kap doldurmamıştır. Belini dolduracak birkaç lokma kâfidir. Mutlaka yemesi gerekirse midesinin üçte birini yiyecekle, üçte birini su, üçte birini de nefes alıp vermeye bırakmalıdır. Buyurarak İslam’da sağlığın muhafazası için her türlü tehlikelerden uzak durması gerektiğini belirtmiştir. Peygamber efendimiz Günde iki öğün yemeye gayret ederdi.

Sağlık sorunları yaşadığımız dönemde unutulan ve bir nebzede olsa şifa olması için sofralarımızdan eksik edilmemesi gereken Hadis ve ayetlerde geçen yiyeceklerden bahsedelim.

Sirke; gıda maddesi olarak kullanıldığı gibi temizlikte ve hekimlikte de kullanılır. Peygamber efendimiz (sav) bir hadisinde, “Sirke ne güzel bir katıktır. Allah’ım sirkeyi bereketlendir zira sirke benden önceki peygamberlerinde katığı idi. İçinde sirke bulunan ev katık sıkıntısı çekmez” buyurmuştur. (ibn Mace)

Ayva; Peygamber efendimiz (sav) “ayva göğüsteki sıkıntıyı ağırlığı giderir. Gönlü kalbi ferahlatır kuvvetlendirir. ”buyurmuştur. Ayvanın kalbi kuvvetlendirdiği ve akciğer iltihabına karşı faydalı olduğu ayrıca ayva idrar artırır ishali keser ve kusmayı teskin eder, vücut ısısının düşmesini önler.

Acur, salatalığa benzeyen sebze peygamber efendimizin (sav) acuru yaş hurma ile yediği belirtilir. Acur idrar söktürür. Hz. Aişe acuru yaş hurma ile yemek kilo aldırdığını söylemiştir.(ibn mace)

Sütlü bulamaç; buğday unu yağ ve süt ile pişirilen çorbadır. Bazen bu karışıma bal da ilave edilir. Peygamber efendimiz (sav) sütlü bulamaç hastanın midesini kuvvetlendirir. ( Buhari)

Mantar; Peygamber efendimiz (sav) “ yaş mantarın suyunu tavsiye ederim zira o ilahi bir kudretle kendiliğinden biten bir bitkidir. Suyu ise göz hastalığına karşı şifadır” buyurmuştur. (Tirmizi) mantarın hazmı zordur mideye ağırlık verir, idrarı zorlaştırır, vücutta kirli kan yapar. Ancak göze sürme çekildiği zaman gözün görme duyusunu kuvvetlendirir. Mantar suyu normal suyla karıştırılıp başa sürüldüğünde saç dökülmesine karşı faydalıdır. (Şerhul Erbain)