Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Dijital para

Ülkemizde henüz çok fazla kullanılmasa da, Kripto para konusunda pek çok reklam görmeye başladık.

Aslında, Blockchain tabanlı bir uygulama olan bu sistem yavaş yavaş dünyaya yayılıyor. Başka bir deyişle, en kısa ifadesiyle şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağınık bir veri tabanı artık dünyada oldukça fazla ilgi görüyor.  Don Tapscott, bir cin gibi şişesinden kaçarak hayatımızın her alanına yerleşen teknolojinin ve tabi blockchain teknolojisinin, dünya ekonomisinde bir devrim yapma niteliğine sahip olduğunu anlatıyor kitaplarında. Bu sistem aslında ülkemizde daha tam anlanmadan dünyada bir çok ülkede test çalışmalarıyla kullanılmaya başladı bile. AB, halka açık bir Avrupa kripto para biriminin piyasaya sürülmesi çağrıları yapıyor.  Çin, dünyanın ilk resmi e-para birimini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.  Başlangıçta çok az fark yaratacak, ancak zamanla merkez bankalarının para politikası uygulama şeklini değiştirebilecek bir başlangıç.

Çin Halk Bankası bir dijital para birimi için 100'den fazla patent başvurusunda bulundu ve bir dizi denemeyi denetleyerek e-yuan'ı birkaç şehirde ve birkaç uygulamada kullanıma sundu. Şimdiye kadar deneyler sorunsuz gitti ve yakında insanlar devlet tarafından verilen bir dijital cüzdanı edinme seçeneğine sahip olacak. WeChat Pay ve Alipay gibi ticari olanlardan farklı olarak, resmi sürüm, merkez bankasındaki nakit para ile aynı sağlamlığa sahip bir hesaba eşdeğer olacak. Dünyada bunlar olurken MasterCard ve Visa kart, Facebook'un Libra kripto para birimi desteğini bırakıyor. Facebook ortakları Libra projesini henüz finansal olarak desteklemiyor. İşte burada da kafamız karışıyor. Bu dijital para birimi çok güvenliyse neden desteklenmiyor. Ya da bilinmeyen güçler biz bilmeden çatışıyorlar da haberimiz mi yok?  Çin, Merkez bankasının dijital para araştırma başkanı Mu Changchun bir Hong Kong forumuna yaptığı açıklamada, "Araştırma döneminde ve bu araştırmaların yayınlanma döneminde bir at yarışı yaklaşımı gibi olacak" dedi. "  Önde gelenler, daha verimli, halka daha iyi hizmet sunabilen yapılarıyla tüm pazarı ele alacak, bunun sonucu olarak da gelecekte hayatta kalabilecek." Dedi. Acaba biz ülke olarak geç mi kalıyoruz. 

Bence o kadar da geç kalmıyoruz. Mesela, Türkiye’de kripto para topluluğunun tanınan isimlerinden Tansel Kaya, Ocak ayında bir üniversite öğrencisine kripto para ile burs gönderimi yaptı. Bu şekilde ülkemizde kripto para kullanımının farklı bir alanı daha ortaya çıkmış oldu. Rusya ve Türkiye, ticarette bir ilke daha imza attı. Rusya'nın Rostov Limanı'ndan Samsun'a gelen gemide yüklü buğdayın navlun ücreti Bitcoin'le ödendi. Türk Emlak Şirketi Antalya Homes, Bitcoin ile Ödeme Alacağını Duyurdu. Ardında da Türkiye’de Bitcoin ile yapılan en büyük gayrimenkul satışının gerçekleştiği çıktı ortaya.

Bitcoin kelimesi, Google Türkiye aramalarında en fazla aranan kelimeler sıralamasında yükselişe geçti. Bitcoin, PayPal haberinden sonra yükselişe geçmesiyle beraber aramalarda da geçtiğimiz yılın sonunda 9. sıraya çıktı. Bitcoin, bu tarihte Google Türkiye aramalarında trend oldu ve arama hacmi 50 binin üzerine yükseldi. Son olarak da Lider kripto para birimi Bitcoin, tarihte ilk defa 180.000 Türk Lirası’na ulaştı. BTC bu rakamı da aşarak TL karşısında yeni bir rekor kırmış oldu.  Burada neler oluyor demeden geçemiyor insan. 

Halkın daha yarısı bu kelimeleri duymadı bile. Fakat size anlattığım gibi birçok işlem yapılmış bile.  On iki ilde gerçekleştirilen ve bin kişi ile yapılan araştırmanın yapılabilmesi için, kripto para ya da Bitcoin kelimesini duyan 1.000 kişiye ulaşıncaya kadar, toplam 6 bin 253 kişiyle görüşülmüş. Çıkan raporda Türkiye'de kripto para işlemi yapanların oranının sadece binde 7 olduğu anlaşıldı. Bununla birlikte katılımcıların sadece yüzde 34'ü kripto paralara güveniyor. Yüzde 68,7 ile en çok Y kuşağı kripto para işlemi yapıyor. Eğitim seviyesi arttıkça kripto para yatırımları da artıyor ve kripto para ile işlem yapanların yüzde 87,3'ü lise veya üniversite mezunu, yüzde 75,3'ü ücretli çalışan ve yüzde 80'i erkek. 

Teknolojiye dayalı olduğu için kripto parayı tercih edenler yüzde 48,3 iken, merak ettiğinden kullandığını söyleyenler yüzde 47 ve 'yüksek getiri beklentisi' nedeniyle tercih edenlerse yüzde 24 olmuş. Yani anlayacağınız bu dijital para işi yavaş yavaş dünyaya yayılıyor.