Dolar $
32.27
%-0 -0
Euro €
34.7
%-0.03 -0.01
Sterlin £
40.29
%-0.26 -0.1
Çeyrek Altın
3918.08
%-0.21 -8.21
SON DAKİKA

Piyasaların odağında iki önemli konu

Murat Ingin 03 Mar 2024

Mart ayının gelmesiyle birlikte yılın üç aylık verileri önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Aslında bu yeni yılın ilk çeyreğinde tüm dünyayı ekonomik veriler gelecek günlerin de habercisi olacak. 

Küresel piyasalar Fed'in faiz indirimi yapıp yapmayacağını merak ederek bu haftayı belirsiz kararsız dalgalı izledi. Avrupa Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararı ve ABD'nin istihdam raporunda yer alacak tarım dışı istihdam verisi piyasanın en merak ettiği konuların başında bulunuyor. Ajans haberlerinde bu konuda birbirinden ilginç haberler yer alıyor. Başlığımıza aldığımız iki önemli kritik konu bizim gibi tüm dünyayı yakından ilgilendiriyor. 

Küresel piyasalarda, ABD'de açıklanan verilerden alınan karışık sinyaller ve Fed üyelerinin açıklamaları paralelinde bankanın ne zaman faiz indirimine başlayacağına yönelik belirsizliğin sürmesiyle bu hafta karışık bir seyir izlendi.

Bu hafta piyasalar ECB'nin faiz kararına ve ABD'nin istihdam raporuna odaklandı. ABD'nin öncü istihdam verisi ADP özel sektör istihdamı çarşamba günü açıklanacak. Özel sektör istihdamı ocak ayında beklentilerin oldukça altında açıklanmıştı. İstihdam, 107 bin artış ile 145 bin olan beklentilerin gerisinde kalmıştı.

5 Mart Salı günü ABD'de fabrika siparişleri ile dayanıklı mal siparişleri, çarşamba günü ADP istihdam raporu, toptan stoklar, Fed Bej Kitap raporu, perşembe günü dış ticaret dengesi, haftalık işsizlik başvuruları ve cuma günü tarım dışı istihdam takip edilecek.

Fed'in faiz indirimi ihtimali var. Ama ilk olarak mayısta yüzde 18 ve haziranda yüzde 63 seviyesinde olması bekleniyor. 

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ise Avrupa'daki piyasa analistlerince merak ile bekleniyor. Önümüzdeki hafta salı günü Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), perşembe günü ECB'nin faiz kararı, cuma günü Euro Bölgesi'nde büyüme verileri takip edilecek. 

Aslında Analistler, ECB'nin gelecek haftaki toplantısında faizlerde değişikliğe gitmesini beklemiyor. Bir de Asya pazarına bakalım. Kore bu haftayı tatile ayırdı.

Salı günü Japonya'da Tokyo TÜFE, cuma günü de dış ticaret dengesi ve cari denge verileri takip edilecek.