Dolar $
32.25
%-0.03 -0.01
Euro €
34.69
%-0.05 -0.01
Sterlin £
40.29
%-0.25 -0.1
Çeyrek Altın
3928.1
%0.04 1.69
SON DAKİKA

Tercihler

Bu yılki üniversite sınavları 17-18 Haziran' da yapılacak. Merak ettim geçen yıl en çok tercih edilen bölümler hangileriymiş diye baktım. Diş hekimliği, psikoloji, hemşirelik olarak görünüyor.

Genel olarak tıp her zaman en çok tercih edilen alan. Ve hukuk. Ama en dikkatimi çeken gençlerin tercihlerini en çok iş bulabilecekleri alanlardan seçmeleri oldu. Yakın zamanda üniversite sınavına girecek öğrenciler ile yapılan bir röportaj izledim. Röportaj bunu doğrular gibiydi. Gençlerden biri tiyatronun ilgisini çektiğini pek çok kursa gittiğini ancak bu alanda para kazanacağına inanmadığından başka bir bölümü seçeneğini anlattı. Pek tabii ki hepimiz okuduğumuz bölümlerle ilgili alanda çalışmayabiliyoruz. Bu durum beni hep üzmüştür. Gençler gelecek kaygısı yaşamadan dilediğince bölüm seçebilseler daha başarılı olurlar. Yine de hayata nasıl başladığımız değil nasıl devam ettiğimiz daha önemli. Pek çoğumuz yolda değişip dönüşüyoruz aslında.  O sebeple yaklaşık bir ay kalan üniversite sınavı öncesi gençler umutlarını kaybetmesinler. Bugün tercih edilen bölümler mesleğiniz olabilir. Ancak bu tüm hayatınız boyunca o meslekte devam edeceğiniz anlamına gelmez.  Yol ayrımları oluyor hayatta. Önemli olan bugünü kurtarmak. Ne denir; en kötü karar kararsızlıktan iyidir. 

En revaçta bölümler hangileri diye bakınca tıp ve hukuk dışında mühendislik özellikle yazılım mühendisliği var. Fakat geleceğin meslekleri olarak nitelendirilenler daha çok moleküler biyoloji ve genetik, yapay zekâ mühendisliği, astronomi ve uzay bilimleri ile uluslararası ticaret ve finans. İş imkânı en çok olan mesleklere bakınca yine uzman doktorluk, avukatlık, pilotluk, yazılım mühendisliği, diş hekimliği, yatırım bankacılığı bunlardan sadece birkaçı.

Bu yıl ÖSYM'nin verdiği bilgiye göre 3 milyon 498 bin 18 adayın başvurusu var. Ben şimdiden gençlere başarılar diliyorum. Enseyi karartmaya gerek yok. En iyisini yapacağınıza inanarak girin sınavlara. Gerisi kendiliğinden gelir merak etmeyin.