Dolar $
32.23
%-0.06 -0.02
Euro €
34.73
%0.12 0.04
Sterlin £
40.32
%-0.03 -0.01
Çeyrek Altın
3937.4
%0.5 19.25
SON DAKİKA

Yapay zeka ile paylaşmamanız gereken bilgiler!

Güzel bir pazar günü yine karşınızdayım. Bu hafta teknolojik olarak hızlı geçti diyebilirim. Zaten günümüzde ne hızlı geçmiyor ki! Bugün yerel seçimlerimiz yapılmakta, belki bir seçim dönemi sonra elektronik oylamaya geçeriz ne dersiniz? 

Sizlere devamlı olarak yapay zeka hakkında yazılar yazıp, teknolojinin ne kadar ilerlediğini hatta ne kadar kolaylıklar getirdiğini dile getirmiştim. Ben tam bu konulara değinirken, teknoloji sektörüne tam 26 yılını vermiş tecrübeli ismi Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu’dan bir açıklama geldi. Dedikleri güvenliğiniz için çok önemli, bu yüzden noktası virgülüne dokunmadan direk paylaşıyorum. 

1. Kişisel tanımlayıcı bilgiler: Tam adınız, ev adresiniz, telefon numaranız, doğum tarihiniz, sosyal güvenlik numaranız veya diğer resmi kimlik numaralarınız gibi önemli kişisel tanımlayıcı bilgileri paylaşmaktan kaçının. Bunlardan herhangi biri sizi taklit etmek için kullanılabilir ve kimlik hırsızlığına, mali dolandırıcılığa veya kişisel bilgilerinizin diğer suç amaçlı kötüye kullanımına yol açabilir.

2. Kullanıcı adları ve şifreler: Parolaları, PIN'leri, kimlik doğrulama kodlarını veya diğer oturum açma kimlik bilgilerini asla yapay zeka sohbet robotlarıyla paylaşmayın. Kimlik bilgileriniz hakkında ipucu vermek bile bilgisayar korsanlarının hesaplarınıza erişmesine yardımcı olabilir.

3. Finansal bilgiler: Yapay zeka sohbet robotlarıyla asla finansal hesap bilgilerinizi, kredi kartı numaralarınızı veya gelir detayları paylaşmamalı. Onlardan, genel finans ipuçları ve tavsiyeleri, bütçenize yardımcı olacak genel sorular ve hatta vergi rehberliği isteyebilirsiniz ancak finansal hesaplarınızın ve varlıklarınızın kolayca ele geçirilmesine neden olabileceğinden hassas finansal bilgilerinizi gizli tutun.

4. Özel ve mahrem düşünceler: Yapay zeka sohbet robotları her ne kadar sempatik görünse de herkese açık olarak paylaşmaktan çekineceğiniz derin kişisel düşüncelerinizi, deneyimlerinizi veya fikirlerinizi açıklamaktan kaçınmalısınız. Siyasi veya dini görüşlerden, ilişki sorunlarına veya duygusal mücadelelere kadar her şey, konuşma kayıtlarının ele geçirilmesi veya yanlış kullanılması durumunda açığa çıkabilir.

5. İşle ilgili gizli bilgiler: Özel bilgiler, ticari sırlar, içeriden öğrenilen bilgiler veya herhangi bir türden gizli işyeri verileriyle çalışıyorsanız, bunları herkese açık sohbet programlarıyla tartışmayın. Toplantı tutanaklarını özetlemek veya tekrar eden görevleri otomatikleştirmek için sohbet programlarını kullanmaktan kaçının. Çünkü bu, hassas verileri istemeden ifşa etme veya işvereninizin gizlilik anlaşmalarını ve fikri mülkiyet korumalarını ihlal etme riski taşır.

6. Orijinal yaratıcı çalışmalarınız: Orijinal fikirlerinizi, diğer tüm kullanıcılarla potansiyel olarak paylaşılmasından memnun değilseniz asla sohbet robotlarıyla paylaşmayın.

7. Sağlıkla ilgili bilgiler: Sağlık verilerinizi korumak, potansiyel gizlilik ihlallerine veya hassas tıbbi bilgilerin kötüye kullanılmasına karşı koruma sağlamak anlamına gelir. Bu nedenle, tıbbi durumlarınızı, teşhislerinizi, tedavi ayrıntılarınızı veya ilaç rejimlerinizi asla yapay zeka sohbet programlarına ifşa etmeyin. Bunun yerine, güvenli ve özel bir ortamda nitelikli sağlık uzmanlarıyla görüşün.

Bu 7 maddeyi unutmamamız gerektiğinin altını çizip, yazıma OpenAI’ın Sora adlı yapay zeka modeli ile devam ediyorum.

OpenAI, Sora adlı yapay zeka modeli ile karşımıza geliyor, Sora nedir? 

Sora metin tabanlı açıklamalardan hareketli görüntüler ve videolar oluşturabilen bir teknolojidir. Sora, kullanıcıların verdiği metin tabanlı açıklamaları anlayarak, bu açıklamaların tanımladığı sahneleri, karakterleri ve hareketleri gerçekçi bir şekilde görselleştirebiliyor.

Örneğin, bir kullanıcı "Bir ormanda uçan bir kuş" gibi bir açıklama yaparsa, Sora bu açıklamayı anlayıp, bir kuşun ormanda uçtuğu bir video üretebiliyor. 

Sora birden fazla karakter, belirli hareket türleri ve konu ile arka planın detaylı betimlemeleri içeren karmaşık sahneler oluşturabiliyor. Model, kullanıcının istediği şeyleri sadece anlamakla kalmıyor, aynı zamanda bu şeylerin fiziksel dünyada nasıl var olduğunu da anlıyor. 

Sora, metin açıklamalarından yola çıkarak, doğa sahneleri, hayvanlar, insanlar, araçlar ve daha fazlasını içeren videolar oluşturabiliyor.

Karakterlerin yüz ifadeleri ve beden dili gibi duygusal ifadeleri anlayıp bu ifadeleri videolarda yansıtabiliyor. Sora'nın bu yetenekleri, eğitim, eğlence, reklamcılık ve diğer birçok alanda kullanılabilir. Kötü amaçlar için kullanılmaması en büyük dileğim. Örneğin, reklamcılıkta ürünlerin ve hizmetlerin tanıtımını daha etkileyici hale getirmek için kullanılabilecek. 

Eğitimde öğrencilere karmaşık kavramları görselleştirerek daha iyi anlamalarını sağlayabilecek.

Haftaya görüşmek üzere…