Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Çevre dostu cenaze

Her gün yeni bir çevre dostu uygulama ile karşılaşıyoruz. Bunlara yeni eklenen bir uygulama daha gündeme geldi. 

Çevre dostu “gömme” 

Öldüğünüzde şu anda Avrupa'nın çoğunda yalnızca iki seçenek var: Gömmek veya geleneksel ateşle yakma.

Ancak yeni seçenekler daha popüler hale geliyor.

Daha çevre dostu yaşam sonu seçeneklerine yönelik artan talebin ardından Birleşik Krallık'ta artık su yakma işlemi uygulanabiliyor.

İngiltere'nin en büyük cenaze bakımı sağlayıcısı artık suyla yakma hizmeti sunuyor. Peki tam olarak nasıl yapılıyor ve çevreye etkisi nedir?

Aquamation, resomation ve alkalin hidrolizi olarak da bilinen su kremasyonunda, vücudu iskelet kalıntılarına geri getirmek için su kullanılıyor.

Ceset, su ve alkalin solüsyonla dolu çelik bir kaba yerleştiriliyor.

Daha sonra ısıtılır ve bu da eti kimyasal bileşenlerine (amino asitler, peptidler, şekerler ve tuzlar) geri götürülüyor.

Yaklaşık 3-4 saat sonra geriye yalnızca kemikler kalıyor. Daha sonra beyaz bir toz haline getirilip bir kavanoza konuluyor ve aileye veriliyor.

Geçen yaz İngiltere'nin en büyük cenaze hizmeti sağlayıcılarından olan Co-op Funeralcare, bu hizmeti sunmaya başlayacağını duyurdu. Bu da onları bunu yapan ilk işletme haline getirdi.

Bu, aynı zamanda Güney Afrikalı Nobel Barış Ödülü sahibi Desmond TuTu'nun 2021'deki ölümünün ardından seçtiği yöntem.

Çevre dostu bir cenaze töreni istiyordu ve İngiltere merkezli firma Resomation'a göre bu cenaze töreni, ateş yakmaya göre beş kat daha az enerji kullanıyor.

Cenaze sektörünün çevresel etkisi nedir?

Resomation şirketi Kindly Earth'ün yöneticisi Julian Atkinson, "On yıllardır insanların yaşam sonu düzenlemeleri söz konusu olduğunda sadece iki ana seçenek vardı: gömmek ve yakmak" diyor.

"Biz insanlara bu dünyayı nasıl terk edecekleri konusunda başka bir seçenek sunacağız çünkü bu doğal süreç ateşi değil suyu kullanıyor, bu da onu bedene ve çevreye karşı daha nazik hale getiriyor."

Ve böyle bir hizmete yönelik bir istek var gibi görünüyor.

Co-op Funeralcare tarafından görevlendirilen YouGov'un araştırması, Birleşik Krallık'taki yetişkinlerin yüzde 89'unun resomasyon terimini duymadığını ortaya çıkardı. Ancak açıklandıktan sonra üçte birinden biraz azı (yüzde 29), eğer mümkünse kendi cenazeleri için bunu seçeceklerini söyledi.

Profesör Douglas Davies, "Son on yılda ekolojik ve sürdürülebilirlik kaygılarındaki artış, doğanın bir parçası olma veya doğal bir ortamda dinlenme arzusuyla birleştiğinde, daha fazla insanın öldükten sonra vücutlarının çevresel etkilerini dikkate aldığı anlamına geliyor" diyor Durham Üniversitesi İlahiyat ve Din Bölümü'nden.

Geleneksel bir ölü yakma işlemi sırasında yaklaşık 245 kg karbon emisyonu üretiliyor; bu, akıllı telefonunuzun 29.000 defadan fazla şarj edilmesine eşdeğerdir.

Geleneksel cenaze törenlerinin çevresel açıdan da olumsuz sonuçları var. Mumyalama işleminde kullanılan kimyasallar dışarı sızabilir ve çevredeki toprağı ve su yollarını kirletebilir.

Bazı Avrupa ülkeleri su yakma hizmeti sunmaya başladı

İngiltere, resomasyon sahnesinde ses getiren tek Avrupa ülkesi değil.

İrlanda bu yıl ilk su yakma tesisini açmaya hazırlanıyor. Hizmet aynı zamanda ABD, Kanada ve Güney Afrika'da da mevcut.

Belçika ve Hollanda, tazminatı uygulamaya koymak isteyen diğer Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor, ancak öncelikle aşılması gereken düzenleme engelleri var.

Bakalım daha neler göreceğiz…