Dolar $
32.22
%-0.08 -0.02
Euro €
34.66
%-0.08 -0.03
Sterlin £
40.21
%-0.29 -0.11
Çeyrek Altın
3916.47
%-0.04 -1.42
SON DAKİKA

KIRMIZI RUJ: GÜÇ VE OTORİTENİN TEMSİLİ

Geçtiğimiz günlerde İran'da 3 bin 600 yıllık kırmızı ruj bulundu. Haberi Avrupa medyası yaygın olarak kullandı. İran'ın Kerman Bölgesi'ndeki Jiroft şehrinde bulunan kırmızı 3 bin 600 yıllık ruj, birçok kişiyi şaşırttı. Eski bir mezarlıktan kurtarılan bu Bronz Çağ döneminde kullanmış ürün geçmişe dair toplumlarla ilgili birçok bilgiyi de veriyor.

Geçmişte zenginliğin bir ürünü olarak görülen ruj, günümüzdekine benzer bir şekli bulunuyor ve hematit, galenit ve mangenit gibi minerallerden yapılmış kırmızı bir madde içeriyor. Bilim insanları 3600 yıllık olmasına rağmen rujun kıvamının farklı olmadığını, kullanılışının da bugünkü rujlar gibi işlediğini belirtiyor.

İranlı kadınlar neden ruj kullanıyordu?

Bilim insanları kadınların neden ruj kullandığına cevap ararken tarihçilerle de bir araya gelerek birkaç tahmin yürüttü.. Buna göre çalışmanın yazarı Massimo Vidale açıklamasında, "Erken Bronz Çağları'nda ilk şehirlerin ve devletlerin ekonomik ve siyasi güç kazandığı bir dönemde, kadınlar rujları otoriteyi benimsemek için kullanıyordu. Bu bağlamda biliyoruz ki, açık renkli fondötenler ve göz farlarının yanı sıra, gözlerin etrafındaki siyah çizgiler ve dudaklar da yoğun bir şekilde boyanıyordu. İranlı kadınlar bu şekilde gücün, güzelliğin ve otoritenin gösteriminde tamamen yer alıyorlardı." İfadelerini kullandı.

UÇAKTA LARVA KRİZİ

Uçakta yolcuların üzerine 'yağan' larvalar krize neden oldu. 

ABD merkezli havayolu şirketlerinden Delta Airlines'ın Amsterdam-Detroit seferi uçağı, yolcuların üzerine kurtçuk "yağması" nedeniyle Amsterdam'a geri döndü. 

Dokuz saat sürecek yolculuğun ilk saati dolmadan başlarına kurtçuklar düşen yolcular paniğe kapılırken durumu "iğrenç" olarak nitelendirdi.

Sosyal medyada hızla yayılan görüntülerde kurtçukların bir el bagajındaki çürümüş balıktan geldiği tespit edildi. 

Olayı yaşayan bir yolcu ifadesinde, "Ailem ve ben larvaların hemen önündeki sıradaydık. Arkamızdaki yolcu, uçuş görevlilerine kurtçukların kafasına düştüğünü söyledi. Arkamı döndüğümde koltuğun üzerinde kıpırdanıyorlardı." dedi. 

Bir diğer yolcu da, uçakta "kesinlikle garip bir koku" olduğunu personele bildirdiğini, ancak durumu ele almak yerine, üç saate yakın bir süredir uçakta olunduğu halde konuyla ilgilenilmediği şikayetinde bulundu.

- Delta’dan açıklama geldi

300'den fazla noktaya günde 4 binden fazla uçuş gerçekleştiren dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden Delta Airlines, bir baş üstü çantasında çürümüş balık ve kurtçuklar bulunduğunu doğruladı ve yolculardan özür dilemede gecikmedi.

Hava yolu, Sky News'e yaptığı açıklamada, "AMS-DTW 133 sefer sayılı uçuşun yolcularından, yanlış paketlenmiş bir el çantası nedeniyle seyahatleri kesintiye uğradığı için özür diliyoruz" dedi.

Yolcuların bir sonraki uçuşla Detroit'e gönderildiğini de duyuran şirket, uçağın temizlenmesi için servisten çıkarıldığını belirtti. 

Ben hayli meraklıyım bu türden haberlere, sizin de ilginizi çektiğine eminim.