Dolar $
32.22
%-0.1 -0.03
Euro €
34.6
%-0.26 -0.09
Sterlin £
40.2
%-0.34 -0.13
Çeyrek Altın
3920.08
%0.06 2.15
SON DAKİKA

Gizemli sırlar ortaya çıtı

Dünyanın en büyük tropik çölü olan Sahra'nın altında yatan sırlar açığa çıktı. Araştırmacılar, insanlık tarihini yeniden yazdıracak bulguların ve 'kayıp cennet'in çölün altında yattığını söylüyor.

Sahra Çölü, sonsuz kum tepeleri ve uzaklarda gözden kaybolan develerle özdeşleşir. Peki siz bu devasa çölün altında ne olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Türkiye'nin yüz ölçümünün on iki katı büyüklüğünde olan bu çöl geçmişte, bugünkü gibi değildi. Yaklaşık altı bin yıl öncesine kadar bu devasa çöl yeşil bir cennetti. Şimdi sadece kum dalgaları arasında kaybolan Sahra'nın eski zamanlarda göller, çayırlar, yerleşim yerleri ve canlılarla dolu olduğu biliniyor. En büyük göl alanı, yaklaşık yüz sekiz bin kilometrekarelik bir alana yayılıyordu.

Eskiden yerleşim yeri 

Sahra'nın bir zamanlar yeşil bir cennet ve büyük bir yerleşim yeri olduğunu anlıyoruz. Çeşitli hayvan fosilleri ve insan eserlerine ek olarak, Sahra'nın derinliklerinde yayın balıkları, balinalar, deniz yılanları, dinozor fosilleri ve hatta insan eserleri de bulundu. Araştırmacılar, Eski Taş Çağı'nda insanların su kaynakları yakınında yerleşim yerleri kurduğunu söylüyor. 

Bu araştırmalar, Sahra'nın insanlık tarihini yüz bin yıl öncesine götürdüğünü ve insan türünün bilinenden çok daha eski olduğunu gösterdi. Webtekno'nun haberine göre, Sahra'daki mağara duvarlarına çizilen resimlerde insanların yüzme izlerine rastlanması da Sahra'nın geçmişinde suyun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Ancak, Sahra'nın altındaki sırlar henüz tam olarak çözülemedi. Araştırmacılara göre bu büyük çölün altında daha pek çok bilinmeyen gizem var.

Kafesinde yalnız bir maymun

Japonya'daki bir hayvanat bahçesinde dişi bir maymun olan Momo, 2021 yılında kafesinde yalnız olmasına rağmen hamile kaldı.

Sevimli bir maymun yavrusu doğurdu ancak bakıcılar bu 'mucize' olay karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Hatta sosyal medyada babanın kim olduğundan emin olmadıklarını ve Momo'nun koruyuculuğu nedeniyle yeni doğan maymunun DNA'sını test etmenin zor olduğunu itiraf ettiler.

Gizem 2 yıl aradan sonra ortaya çıktı

Bu olay üzerinden iki yıl geçti. Hayvan bakıcıları Momo'nun bu duruma nasıl düştüğünü sonunda keşfettiler. Hayvanat bahçesinin yöneticisi Jun Yamano gizemi çözmenin neden bu kadar uzun sürdüğünü açıklarken şunları söyledi:

"Bunu anlamamız iki yılımızı aldı çünkü örnek toplayacak kadar yaklaşamadık. Çocuğuna karşı çok korumacıydı."

Bebek üzerinde bir DNA testi gerçekleştiren uzmanlar, babanın ayrı bir muhafazada tutulan erkek bir maymun olan Itoh olduğunu keşfetti.

Yapılan incelemeler sonucu Momo'nun muhafazasından ayıran panoda dokuz milimetre çapında küçük bir delik bulundu. Ayrı birimlerde kalmak, Momo ve Itoh'yu durduramamıştı.