Dolar $
32.26
%-0 -0
Euro €
34.69
%-0.04 -0.01
Sterlin £
40.3
%-0.22 -0.09
Çeyrek Altın
3931.41
%0.13 4.96
SON DAKİKA

Cumhuriyetimiz 100 yaşına ulaştı

Filmlerde varlıklı baba çocuğuna artık şirketi devir alma zamanının geldiğini söyler. Ama şimdiye dek der alın terimle kurduğum 'imparatorluğumun' kıymetini bilmeli, beni onurlandırmalı, yüzümü kara çıkarmamalısın ! İşte o filmlerdeki evlat biziz. Emanet bırakılan ise vatanımız. Bu kıymetli varlığı daha yükseklere taşımak, gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak da görevimiz. Asıl olan ise gelecek neslin nasıl bir emanete sahip olduğunun bilincine varmasıdır.

Peki öyle mi ? Gelecek nesil ne kadar kıymetli bir varlığa sahip olduğunun farkında mı ? Bana sorarsanız tam olarak değil. Varlıklı baba örneğinden ilerlersek eğer, varlığı kazanan, onun için ter döken, hakkını elinden almak isteyenle gerekirse savaşan o , biz değiliz. Her başarı kan ter ve gözyaşı gerektirmese de konu vatan olunca durum başka. Varlıklı babamızın o noktaya nasıl geldiğini anlamak yıllar geçtikçe zorlaşıyor belki de.  Cumhuriyet dönemini ve takip eden bir kaç on yılı yaşayanların hatıraları o günleri unutmaya el vermez. Fakat sonra zenginliğin ortasına dünyaya gözlerini açmış çocuklar gibi bazı şeylerin değerini kavramakta zorlanıyor olabiliriz gibi geliyor bana.

Ne diyordu Mithat Cemal Kuntay Onbeş Yılı Karşılarken isimli şiirinde ? “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır” Tarihten bugüne bu topraklar uğrunda nice evladın can verdiği bir yer olmuştur. Öyleyse Cumhuriyetimizin 100. Yılına girdiği bugün içinde yaşadığımız vatanın kolay kazanılmadığını iyi anlamak ve hiç yorulmadan gelecek nesillere anlatmak daimi görevimiz olmalı. Benim için şu nokta çok önemlidir. Ülkenin içinde bulunduğu durumu kavrayıp yola çıkan bence Dünya tarih sahnesinde eşine az rastlanır bir şahsiyet olan Mustafa Kemal Atatürk ve ona inanan, onunla yola koyulan o aziz insanların azmi ve gayreti olmasa bugün ne durumda olurduk bunu her birimizin iyi idrak etmesi lazım. Hatta okullarda bu zorunlu bir kompozisyon konusu olmalıdır bana göre. Sadece bu ülke şu tarihte kuruldu şöyle savaşlar yaşandı, kongreler yapıldı demekten öteye çocuklarımıza sormalıyız zamanın ruhunu anlayabilmişler mi diye. Ya kurtuluş mücadelesi zaferle sonuçlanmasa nasıl bir durumda olurduk ? Bugün içinde bulunduğumuz coğrafyada kan ve gözyaşının hiç durmadığına ne yazık ki şahitlik ederken yüzyıl önce emperyalizme karşı kazandığımız zaferi gelecek nesillerin tam da bu açıdan değerlendirmesi ve anlaması için uğraşmalıyız. Derslerine çalışan bir çocuğun kuru kuruya ezber ettiği tarihten öteye geçmeli öğretilenler. Ülkemizin yetiştirdiği pek çok değerli öğretmenin bunun için çaba gösterdiğini biliyorum. Bakış açısı kazandırmak ve örnek olmak her şeyden önemlidir kanımca. Cumhuriyet değerlerini benimsemek demek ona göre yaşamayı gerektirir. Yoksa sadece lafta kalan sevgi sevgi değildir.

Atatürk’e ve ülkenin kurtarılmasında emeği geçen herkese bir kez daha ve tabii ömrümüz yettiğince her defasında teşekkürü bir borç biliriz.  Huzur içinde uyuyunuz ...