Dolar $
32.2
%-0.2 -0.06
Euro €
35
%-0.41 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.6
%0 -0.05
SON DAKİKA

Venedik Karnavalı

Doğanay Cireli 18 Þub 2024

Renkli, şaşalı, gösterişli birbirinden güzel ve farklı maske ve kostümlerin ön plana çıktığı bir karnaval. Aslında Venedik'e ne zaman gitseniz şehir minik "cupcake" tadı ve görüntüsünde…

Dar sokaklarında yürürken fark ediyorsunuz etraf küçük küçük renkli dükkanlarla süslenmiş. O dar sokaklar bir anda tarihi meydanlara açılıyor. Sık sık köprüler üzerinden geçmeniz gerekiyor çünkü şehir kanallarla kaplı. Aslında kanallarla kaplı olmasının da bir hikayesi var. Bundan 6 yy. önce Venedik’i karadan gelebilecek saldırılara karşı korumak için akarsuların yönünü değiştirmişler. Bu sayede de şehrin etrafı sularla kaplı olmasına izin verilmiş. Fakat 20. Yy.’a gelindiğinde artezyen kuyulardan su çıkarılması sonucu şehrin batmaya başladığı fark edilmiş. Hatta 1960 yılından beri artezyen kuyuların kullanımı yasaklanmış olsa da Venedik hala batma tehlikesi altında. Bu durumu kendimiz de bazen gözlemleyebiliriz. Eylül ve Nisan ayları arasında ayın gel-git konumuna bağlı olarak suların yükselmesi sonucu bazen şehri dizlerimize kadar sular altında gezmemiz gerekebilir.

Bu şahsına münhasır kent bugün çok sevilen ve Venedik için de en önemli etkinliklerden biri olan Venedik Karnavalı’na ev sahipliği yapıyor. Hepimizin oldukça ilgisini çeken maskelerin de birden fazla hikayesi var. Hiçbiri kesin olmamakla beraber; bir rivayete göre maskeler 1348 yılında şehri kasıp kavuran veba salgını sonucu halkın yarısı yaşamını yitirmiş. Hayatta kalanlar ise hastalıklı ciltlerini gizlemek için uzun kıyafetler ve maskeler takmaya başlamışlar. Hatta şimdi gördüğümüz çeşit çeşit maskelerin uzun burunları olanları, veba salgını zamanına gönderme olduğu söyleniyor.

Bir diğer rivayete göre; aristokrat ve alt tabaka insanların sınıf ayrımı gözetmeksizin aynı ortamda kimliklerini bir kenara bırakmak ve statü farkını eşitlemek adına maskeler kullanılmış.

Bir diğer rivayete gelirsek; 1162 yılında halk tarafından Aquileia Patrikliği ’ne karşı kazanılan zaferi kutlamak için karnaval başlatılmış.

Hangi rivayete inanırsınız veya hangisi size daha yakın geldi bilmiyorum ama Karnaval hakkında kesin olan bir şey var ki o da 1979 yılından beri Venedik şehrini turizm açısından canlandırmak için her yıl yapılmaya başlanmış olması. Her yıl belirlenen konsepte göre seçilen renkli kostüm ve maskelerle şehir, karnaval zamanı oldukça hareketli bir eğlence merkezi haline geldi.

Karnaval 11 gün sürüyor ve her yıl Hristiyanların dini takvimine göre belirleniyor. Hristiyanlar, Paskalya öncesi 40 gün süren Büyük Perhiz adını verdikleri bir oruç tutarak; bu dönemde hayvansal gıdaları yemiyorlar. Bu yüzden Latince’de carne vale yani ete veda anlamına gelen karnaval sözcüğü var. Venedik Karnavalı da bir cumartesi başlar ve 11 gün sürerek ete veda edilecek günün bir gün öncesinde yani Tövbe Salı’sında son bulur.

Bu yıl da 27 Ocak- 13 Şubat 2024 tarihleri arasında Venedik, Karnaval’a ev sahipliği yaptı. Ve birbirinden güzel yarışmaları, kutlamaları, eğlenceleri ve ışıl ışıl görüntüleri ile çoktan hafızalarımıza işlendi bile.

Bu deneyimi yaşamak isteyenlere tavsiyem, şehir çok küçük olduğu için Karnaval zamanı kalacak yer sıkıntı olmaması adına rezervasyonunuzu erkenden yaptırın derim.

İyi pazarlar.