Dolar $
32.27
%0 0
Euro €
34.67
%-0.13 -0.04
Sterlin £
40.31
%-0.24 -0.09
Çeyrek Altın
3933.06
%0.17 6.59
SON DAKİKA

Bahar erken geldi

Doğanay Cireli 02 Mar 2024

Mart ayına da resmi olarak giriş yapmış bulunuyoruz. Mart’ın gelmesiyle Marteniçka bileklikleri meydana çıktı. Aslında Bulgaristan’a has bir gelenek olan bu bileklik başlangıçta nazardan korusun diye takılırken şimdi güç, sağlık hatta yeni dilekler olarak hayatımızda etkinliğini sürdürüyor. 1 Ay boyunca bilekte kalacak olan bu yünden yapılmış ip bir yandan, yeni bir Ay’a giriş yapmış olmamızın verdiği motivasyon diğer yandan, havaların ısınması, Ramazan’ın yaklaşması, seçimlerin kapıda olması derken, beklentilerimizin, heyecanımızın, motivasyonumuzun yüksek olduğu bir ay içerisine giriş yapmış bulunmaktayız.

Eskiden Mart Ay’ı geldiğinde havaların soğuk olmasından mütevellit sıklıkla tekrarladığımız “Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır” atasözünü hatırlardık. İnsanların kış aylarında yakacaklarını yakıp Mart ayına geldiklerinde yakacak bir şey bulamayıp, soğuktan ısınmak için neredeyse kazma kürek saplarını yakacak şiddetli soğuğa maruz kaldıklarını temsil ederdi. Ama bu sene değil Mart ayında devam eden soğuklar, sanki tüm kış soğuk gelmedi. Daha Ay’ın başında olsak da önümüzdeki günlerde de soğuklar geri geliyor haberleri duyulmadı. Mevsimler ciddi anlamda değişiyor ve günümüz tatlı ılık havası, doğal döngünün bozulmasıyla tehlikeli kuraklığın perdesini aralıyor gibi görünüyor.

6 Mart’ta son cemrenin de toprağa düşecek olması artık ilkbaharın geldiğini herkes için kabul ettirecek.

Bu ay bizleri neler bekliyor. On bir ayın sultanı olan Ramazan 11 Mart’ta başlıyor. Maddi, manevi evlerde hazırlıklar şimdiden başladı bile. Oruç ibadeti 9 Nisan’a kadar devam edecek. 

Bunun yanı sıra tüm ülkeyi etkileyen Yerel Seçimler de bu ayın sonunda 31 Mart’ta yapılacak. Şimdiden birçok firma işlerini askıya aldı. Şirketler ve kişiler piyasanın gidişatını bilemedikleri için bu anlamda zamanı donduran ve gözleri o tarihe çeviren süreç başladı. 31 Mart’ta Türkiye’nin yerel yönetimi adına belirlenecek; belediye başkanları, büyük şehir belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetlerindeki yeni kişiler yerlerini alacak.

Bu ay hem ruhen hem madden beklentilerimizin büyük olduğu bir döneme adım attık. Milletimiz için hakkımızda hayırlısını dilerim.

İyi hafta sonları.