Dolar $
32.27
%-0 -0
Euro €
34.7
%-0.03 -0.01
Sterlin £
40.29
%-0.26 -0.1
Çeyrek Altın
3918.08
%-0.21 -8.21
SON DAKİKA

Tatillerde neden yurtdışını seçer olduk?

Doğanay Cireli 28 Oca 2024

Planlarını tatillere göre ayarlayanlardan mısın? Yoksa kendi zamanını kendin yaratıp tatile istediğin zaman çıkanlardan mı?

Hangisi olursan ol, sömestre tatili geldiğinde okulların kapanması ile genelde şehirler boşalıyor ve tatil planları çoktan yapılmış oluyor.

Pandemiden sonra hem Türkiye’de hem de yurtdışında insanların parayla olan ilişkisi değişti veya değişmek zorunda kaldı. Eskiden bir şekilde mülke yatırım yapma çabaları var iken şimdi değişen ekonomik düzende kişiler kendilerine yatırım yapar oldu.

Daha fazla yer görmek, daha fazla hobilere yönelmek, hayatı biraz daha kişi kendi için yaşamanın yollarını arar oldu. Bireyler ‘tek hayat yaşıyoruz; göreceğimi göreyim, deneyimleyeceğimi deneyimleyeyim’ mottosunu taşıyor. Garanti edebileceği bir birikim kalmayınca hem maddi hem manevi anlamda kişi her şeyin gelip geçip, tükendiği hissiyatını derinden hisseder oldu.

 Bu nedenle de deneyim yoluyla tüketimi seçer olduk. Bu seçim; insanların hem bakış açısını değiştirdi, dolaylı olarak da yaşam tarzları evrildi.

Euro 30’da olsa 50’de olsa tatiller yurtdışına yöneldi. Çünkü ülkede tatil yapmak maalesef yurtdışından bile daha pahalı veya hemen hemen aynı yere çıkıyor. Bu defa insan aklındaki hesap defterini açıp, artı eksilere bakınca, Euro’nun değerini düşünmek yerine yeni yerler görmenin en azından daha kişisel bazda ileriye yönelik yatırım olarak düşündüğü dönemdeyiz.

Deneyimler nasıl ileriye yönelik oldu derseniz; eskiden çocuklara mal mülk bırakılırdı, ama şimdi bakış açısı, deneyim, vizyon yaratmak öncelik oluyor. Bu da deneyimleri kişinin kendisine yöneltmesiyle mümkün.

Bu sömestre tatilinde yurtdışından bildirebilirim ki, tam da bahsettiğim gibi oldukça çok Türk rotasını benim gibi farklı ülkelere çevirmiş. 

Hatta yakın zamanda Avrupa ülkeleri yerine bu rotaların Uzak Doğu ülkelerine çevrileceğini umuyorum.

Umarım senin için de keyifli bir tatil oluyordur.

İyi pazarlar dilerim.