Dolar $
32.25
%-0.05 -0.01
Euro €
34.68
%-0.1 -0.03
Sterlin £
40.3
%-0.24 -0.1
Çeyrek Altın
3927.87
%0.04 1.46
SON DAKİKA

Tiyatrolara ne sıklıkla gidiyorsunuz?

Doğanay Cireli 03 Ara 2023

Son yıllarda tiyatro izleme oranlarında ciddi bir artış olduğunu düşünüyorum. Hem seyirci tarafında ilgi oldukça yoğun hem de yapılan işler, yeni denemeler, festivaller anlamında günden güne yeni projelerle buluşuyoruz.

Bugün ki yazımda sizi yeni, genç, dinamik, üretmeye ve denemeye heyecanlı bir ekip ile tanıştırmak istiyorum. Fact Tiyatro ve oyuncuları… 

2022 Yılında Ali Haydar Çataltepe’nin, Dilara Vural ile kurdukları bir tiyatro. İki oyuncu da aynı üniversiteden mezun. Fact Tiyatro’nun ilk oyunu olan Wish List/ Sipariş Listesi’nde de birlikte oynuyorlar.

Ali Haydar Çataltepe’nin söylediğine göre bu oyunun metniyle ilk olarak İngiltere’de olduğu yıllarda karşılaşmış ve ilerde bir gün sahnelemek için aklına yazmış. Ve bugün Fact Tiyatro bünyesi altında hem yönetmenliğini hem de oyucusu olarak Ali Haydar Çataltepe’yi görüyoruz. Diğer oyuncular ise Dilara Vural, Veysel Fezail ve Burakhan Yılmaz yer alıyor.

Oyunun konusuna gelirsek, İngiltere’de 17 ve 19 yaşlarında birlikte yaşamak zorunda olan iki kardeşin yaşamını görüyoruz. Sistemin ağır koşulları altında verdikleri yaşam mücadelesine, yapılan fedakarlıklara, kardeşin hastalık gerçeğine, devletin engellilere verdiği desteğin kesilmesiyle girdikleri çıkmaza ve tüm bunlara rağmen insani yönünü kaybetmeyen ilişkilere şahit oluyoruz.

Oyunda devletin yardım ve desteğini geri çekmesi üzerine, girilen çıkmazı izlesek de oyun süresince iki kardeşin arasındaki hassas bağı, ablanın çalışma arkadaşıyla olan naif ve birbirini kollar ilişkisini, ablanın iş yerinde ki şef ile olan diyaloğunda bir yandan sistemin yansımasına şahit olsak da diğer taraftan orada da insani bazı nüansların hala kaldığını görmek, aslında metnin genel gücünden çok yönetmen bakış açısını da gözler önüne seriyor.

Oyun metni ne kadar sert olsa da sahneleniş biçimi, oyunculukların samimi oluşu ile gün sonunda her karaktere hak verdiğimiz ve seyirci penceresinden söylemek gerekirse içimiz buruk bir şekilde ayrılıyoruz tiyatrodan. 

Sahne tasarımından söz etmeden geçemeyeceğim. Yer değiştirilebilir bir mekanizmayla kimi zaman ikilinin evine dönüşen, kimi zaman bizi ablanın paketleme yaptığı işe götüren bant sistemi kesinlikle oyunu tamamlayan ve atmosferi bizde bütünleyen bir tasarım. Bu yüzden sahne tasarımı ve kostüm için Dilara Vural’ı tebrik ederim. Oyunun belki de kendi adıma en sevdiğim kısmı bu atmosferin, böyle bir sahne tasarımıyla buluşması oldu.

Oyunun yönetmeninden aldığımız bilgilere göre de bu genç ekip yazıp, çizmeye; yeni oyunları da bizlerle buluşturmak için durmadan üretmeye devam ediyorlar. İzlemeyenler varsa, Sipariş Listesi’ni 26 Aralık Hann Sahne’de izleyebilirler.

İyi pazarlar dilerim.