Dolar $
32.26
%0.03 0.01
Euro €
34.68
%-0.01 -0
Sterlin £
40.39
%-0.15 -0.06
Çeyrek Altın
3917.83
%0 -0.08
SON DAKİKA

İkinci cemre suya düşecek

Doğanay Cireli 25 Þub 2024

Her yıl soğuk kış günlerinin ardından ilk cemrenin havaya düşmesi ile sıcak günlerin artık yaklaştığını düşünüyoruz. Halk arasında baharın müjdeleyici olarak bilinen “cemre düşmesi” tanımı nereden geldi diye merak edenleriniz olmuştur. Cemre’nin kelime anlamı ateş, kor demek. Cemre düşmesi ile ifade edilen ise ısınmayı anlatan bir kavramdır.

Kuzey Yarım Küre’de güneş ışınları, 21 Aralık tarihinden sonra daha dik açılarla gelmeye başladığı için gündüzler uzar, sıcaklıkta artış olur. Halk arasında da cemre düştü olarak bilinen durum meydana gelir.

Cemre düşmesini 3 şekilde biliyoruz. İlki havaya, ikincisi suya, üçüncüsü ise toprağa olarak.

Geçtiğimiz hafta havaların da ısınmasından anlayacağımız üzere ilk cemre düştü. 20 Şubat tarihinde ilk cemrenin havaya düşmesinin ardından yarın veya diğer gün 26-27 Şubat’ta ikinci cemrenin suya düşmesi bekleniyor. Bu hafta hissedilir şekilde sıcaklık artışlarıyla beraber İzmir Bölgesinde  yaşayanların kaloriferlerini kapatmaya hatta güneşlenmeye bile gittiklerini gördük. 

Son cemrenin 5-6 Mart’ta toprağa düşmesi ile de süreç tamamlanacak. Bu aslında sırf bizim kültürümüzde değil, Orta Asya’dan Arap coğrafyasına, Çin’den Yunanistan’a birçok kültürde aynı şekilde geçerli. Yılın neredeyse aynı günleri önce havaya, sonra suya sonra da toprağa düşerek 3’ünü ısıttığı tarihler olarak kabul ediliyor.

Aynı şekilde bahar bayramı Nevruz’un da geldiğinin müjdeleyici olarak görenler var. Siz neye inanırsınız bilmiyorum ama havalar günden güne, iyiden iyiye ısınmaya başladı. Günlerin uzayıp, gecelerin kısalmasıyla da artık yavaş yavaş karanlık sabahlar yerine aydınlık günlere uyanmaya başlayacağız.

Bahar gibi içimizin de güneş açtığı bir gün dilerim.