Dolar $
32.29
%0.11 0.03
Euro €
34.79
%0.14 0.05
Sterlin £
40.47
%0.1 0.04
Çeyrek Altın
3917.99
%0 0.08
SON DAKİKA

BOL AKSİYONA HAZIRLANIYOR

Doğanay Cireli 10 Mar 2024

Ülkemizde oldukça fazla yetişen mercimeğin faydaları saymakla bitmiyor. Yeşil mercimek özellikle Orta Anadolu Bölgesinde yetiştirilirken, kırmızı mercimek Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Mercimeğin anavatanı Türkiye diyebiliriz. Hatta dünyanın en kaliteli mercimekleri bizim ülkemizde yetişiyor.

Özellikle tüketicilerin proteine erişimi günden günde ekonomik olarak kısıtlansa da eksik beslenmemek adına alternatif yollar düşünenler için mercimek iyi bir seçenek olabilir. Hem daha ekonomik hem de protein oranı oldukça yüksek olan kuru baklagillerdendir.

Mercimeğin içinde neler olduğunu merak edenler için fosfor, çinko, magnezyum, bakır, potasyum ve B vitamini içerirken güçlü bir bitkisel besin kaynağıdır. Aslında kalori açısından yüksek olsa da içerisindeki lif ve protein sayesinde tokluk hissi verir ve iştahımızı dengeleyeceği için kilo vermeye de yardımcı beslenme listeleri arasında yerini alır.

Faydaları neler derseniz?

Kalp sağlığı açısından oldukça yararlıdır. İçerisindeki lif oranından sindirimi dengeler, bağırsakların çalışmasını düzenler. Kan basıncını kontrol altına aldığı için tansiyonu dengeler. İçerisindeki polifenoller sayesinde, antioksidan özelliği ile kronik hastalıklarla mücadeleyi geliştirir.

Size oldukça basit bir tarif vermek isterim bugün. Çünkü hem sağlıklı hem de hemen hemen her beslenme türüne uyduğu için rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Malzemeler: 

Kırmızı mercimek, zeytinyağı, kırmızı pul biber, zerdeçal, kuru nane, salça.

Sadece mercimek ve baharatlardan oluşan bu tarif herkes açısından kolaylıkla ulaşılabilir olması açısından seçtim.

Mercimek kraker diyebileceğimiz bu atıştırmalık için ve mercimeği ya geceden ya da yapmadan birkaç saat öncesinden suya bırakın. Bekleyen mercimeği süzdükten sonra karıştırıcı içine 2 su bardağı olarak koyun. 1 veya yarım çay bardağı zeytinyağını ilave edin. Yukarıdaki baharatları zevkinize göre 1 çay kaşığı ekleyin. 1 tatlı kaşığı da salçayı ilave edip, salçanızın tuz oranına göre ya hiç tuz koymaya bilirsiniz ya da ilave tuz ekleyebilirsiniz. Hepsini pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Pürüzsüz hale gelen karışımı yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine ince bir tabaka halinde yayın. 180 derecede, 15 dk. kadar beklettikten sonra daha kıtır veya yumuşak sevenler için kontrol ederek, fırından alın. Yemeğe hazır.

Bu sayede hem gün arası atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz hem de yemeklerin yanında ekmek niyetine de yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun.