Dolar $
32.22
%-0.08 -0.02
Euro €
34.64
%-0.13 -0.04
Sterlin £
40.18
%-0.37 -0.15
Çeyrek Altın
3916.85
%-0.03 -1.04
SON DAKİKA

Herkes için sanat demeye devam

İstanbul'da peş peşe açılan sergiler ve festivallerde sıra şimdi Uluslararası 13. Suç ve Ceza Film Festivali 'nde. Cemal Reşit Rey'de yapılan açılış töreninde festivalin "Herkes İçin Adalet" mottosu verilen onur ödülleriyle daha da perçinlendi.

Festivalin akademik onur ödülünü alan Prof. Dr. İonna Kuçuradi “İfade Özgürlüğüyle iligli problemleri göstermenin belki en iyi yolu sinemadır” diyerek festivalinin önemini belirtti ve ekibi tebrik etti.

Sinema onur ödülü Ayşenil Şamlıoğlu’nun

“Sinema onur ödülü”nü ise oyuncu ve yönetmen Ayşenil Şamlıoğlu aldı. Şamlıoğlu’na ödülü sinemamızın genç kuşak yönetmenlerinden Pelin esmer takdim etti. Ayşenil Şamlıoğlu “ Değer bilinmeyen değer bildikleri için” festival yönetimine teşekkür etti. Törende ayrıca sinema eleştirmeni Alin Taşçıyan ve görüntü yönetmeni Hüseyin Özşahin’e sinemaya katkı ödülü sunuldu.

Festival direktörü Prof. Dr. Bengi Semerci, “Biz festivali, her yıl aratarak çoğalan dostlarımızla gerçekleştiriyoruz. Destekleyenlere çok teşekkür ediyoruz. Bu yıl festivalde gösterimde olacak filmlerin birçoğu aynı zamanda kendi ülkelerinin Oscar adayları. ‘Herkes için adalet’ demeye devam ediyoruz ama özellikle bu yıl ve bundan sonra herkes için sinema diyoruz” diye konuştu. Semerci’nin konuşmasından sonar Mehdi Fikri’nin “Alev Sönmeden Önce” filminin Türkiye’deki ilk gösterimi yapıldı. Festival 23 Kasım’a dek sinema salonlarındaki film gösterimleriyle devam edecek. Siz de “Herkes İçin Adalet” diyorsanız  bu filmleri kaçırmayın derim.

Locarno Film Festivali İstanbul’da

Bu haberi okuduğumda çok heyecanlandım. Dünyanın en eski festivallerinden

Locarno Film Festivali ilk kez İstanbul’da. İstanbul Modern’in işbirliğiyle 10 filmlik  bir seçkiyle seyirci karşısına çıkacak festival yılın en güzel sürprizlerinden bir tanesi. Endüstri baskılarına karşı, sinemada yenilikçiliği öne çıkaran film seçkisi, tarzı ve etkinlikleriyle kendine has bir yeri olan İsviçre’nin en prestijli film etkinliği olan Locarno Film Festivali bu yıl 76. yaşına girdi. Programda yer alan ve her biri Türkiye prömiyeri olan filmler arasında bu yılki Altın Leopar’ın sahibi ve yurt dışına çıkma yasağı olan İranlı yönetmen Ali Ahmedzade’nin Kritik Bölge (Critical Zone) adlı filmi ve “En İyi Yönetmen” ödülünü kazanan Ukraynalı yönetmen Maryna Vroda imzalı Bozkır (Stepne) yer alıyor.

Program konuğu yönetmen Dragan Bjelogrlić 

Seçkide ayrıca 1950’ler Belgrad’ında tıp ve nükleer bilimler arasındaki tarihi bir kesişimi anlatan Formülün Bekçileri ( Guardians of the Formula) filmi de yer alıyor. Filmin yönetmeni ve aynı zamanda Sırp sinemasının ünlü oyuncularından Dragan Bjelogrlić, 23 Kasım Perşembe 18.00'deki gösterime katılacak ve ardından sinemaseverlerin sorularını cevaplayacak. Locarno Film Festivali 23 Kasım-3 Aralık tarihlerinde İstanbul Modern’in Sinema salonunda. Bence ajandanıza bu tarihleri şimdiden kaydedin.