Dolar $
32.22
%-0.09 -0.03
Euro €
34.65
%-0.11 -0.03
Sterlin £
40.24
%-0.24 -0.09
Çeyrek Altın
3903.51
%-0.37 -14.22
SON DAKİKA

Kalbim Antakya'da kaldı

Yaklaşık bir haftadır Antakya'dayım. Uluslarası Antakya Film Festivali bu yıl onuncu yılını kutluyor. Ne mutlu. Ve ben, bu onuncu yılın Festival Direktörüyüm. Ben de çok mutluyum.

Festivale gelmek güzel ama Antakya’ya gelmek ayrı bir güzel. Anadolu’nun en eski şehirlerindenbiri olup yıllar boyu ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izleriyle doludur. 

Hoşgörü şehri

Antakya, farklı inanca mensup insanların bir arada yaşadığı bir hoşgörü şehridir. Öyle ki çok sayıda cami, kilise ve havralar yan yana bulunabilmektedir. Antakya Mozaik Müzesi’nden Saint Pierre Kilisesi’ne Harbiye Şelalesi’nden Musa Ağacına kadar birçok tarihi mekanı ve doğal güzellikleri ile görenleri kendisine hayran bırakıyor.

İşte bu güzel şehirde tam on yıl once mütevazi bir şeklide Film Festivali başladı. Genç sinemacılar bu festivalde kendilerini ifade etme imkanı buldular. Bu yarışma pandemiye rağmen ara vermedi ve yeni filmleri izleyicisi ile buluşturdu. Bu yıl da 10. Yılını kutlamanın gururunu yaşıyor.

Türk Sineması’nın gelişmesine ve eserlerinin tanıtılmasına katkı sağlamak ve aynı zamanda yüzyıllar boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği  yapmış bir medeniyetler beşiği olan Antakya’nın kültür ve sanat şehri olarak da tanınmasını amaçlayab festival her sene daha da zenginleşen içeriğiyle halkla buluşuyor.

Onur Ödülleri

Festivalin bu sene 10. yılı olması sebebiyle 10 adet Onur Ödülü verildi. Bu kıymetli ödüller bu yıl Ediz Hun, Natali Yeres, Şafak Film, Mevlüt Koçak,        Feza Çaldıran, Bahar Öztan, Macit Koper, Atilla Dorsay, Andreas Sinanos        ve Necdet Tok’un oldu.

İddialı jüri

Festival filmleri kadar festival de jürileri ile iddialı bu sene. Ulusal yarışmanın jürisinde Mert FIRAT (Oyuncu - Jüri Başkanı) , Ahmet Kenan Bilgiç (Müzisyen) / Barış Sarhan (Yönetmen) / Defne Akman (Gazeteci) ve Şebnem İşigüzel (Yazar) bulunuyor. Ulıusal belgesel jürisinde ise Serdar KÖKÇEOĞLU (Belgesel Yönetmeni - Jüri Başkanı) Gülçin Santırcıoğlu (Oyuncu) Hakan Dündar (Sanat Yönetmeni) var. Kısa metrajlı jüride ise  Eylem Kaftan (Yönetmen – Jüri Başkanı) Cansel Elçin (Oyuncu) / Burak Göral (Sinema Yazarı) bulunuyor. Söyleşi ve imza günleri ile renklenen festival Antakya şehrinin kültür sanat hayatına katkıda bulunmaya devam edecek.

Madem festivalden bahsettik, bu haftaki yazımı şair Kemal Burkay’ın dizleri ile bitireyim : Belki şehre bir film gelir / Bir güzel orman olur yazılarda / İklim değişir, Akdeniz olur, gülümse. Ve son bir not: Bu yılki    10. Uluslararası  10. Antakya Film Festivali’nin galibi Maryna Er Gorbach’ın yönettiği “Klondike” filmi oldu!