Dolar $
32.27
%0.06 0.02
Euro €
34.65
%-0.08 -0.03
Sterlin £
40.28
%-0.13 -0.05
Çeyrek Altın
3921.11
%0.08 3.17
SON DAKİKA

Turizmde 60 milyar dolar gelir hedefleniyor

Geçen hafta AKM’nin Tiyatro Salonunun fuayesinde keyifli bir toplantı vardı.         Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Ersoy “2023 Yılı Turizm Verileri Değerlendirme Toplantısı”nda geçen yılın verilerini, bakanlık çalışmalarını değerlendirdi ve turizmde gelecek hedeflerini anlattı. 2022'nin pandemiden               çıkış yapılan çok önemli bir yıl olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı          Mehmet Ersoy, “Türkiye pandemi sürecini çok iyi yönettiği için 2022'de turizm sektörü olarak da çok ciddi sıçramalar yakaladığımız, çok başarılı geçirdiğimiz             bir sezon oldu. Hatta sektörel bazda baktığımızda dünyada pandemi öncesi rakamları ilk yakalayan ülkeler arasında Türkiye gelmişti." dedi. 2023’teki depremler, seçim süreci ve Ortadoğu’da yaşananlar nedeniyle bir gevşeme                      olsa da yine rekorlara imza attıklarını belirtti. 

Rus turist birinci sırada

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 2022'de 51,4 milyon olan ziyaretçi sayısının yüzde 10 artışla 2023'te 56,7 milyona yükseldiğine işaret ederek, “Ziyaretçi sayılarını ülke bazında incelediğimizde ilk üç ülke arasında birinciliği Rusya Federasyonu 6,3 milyon ziyaretçiyle, ikinciliği çok yakın bir rakamla                  6,2 milyonla Almanya'dan ziyaretçiler, üçüncülüğü de 3,8 milyonluk rakamla İngiltere yani Birleşik Krallık'tan gelen ziyaretçiler elde etti” değerlendirmesinde bulundu. 

Turizmde ürün ve destinasyon çeşitliliği

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, turizmde ürün ve destinasyon çeşitliliğe gidildiğine değindi. Bakan Ersoy, “Hafta sonu şehir kaçamakları, uluslararası etkinlikler, sportif turnuvalar, festivaller gibi kısa süreli konaklamaları içeren ürünleri de piyasaya sürdüğümüz için ve bunların da olumlu sonuçlarıyla turist akışında artış sağladığımız için ortalama kalış süresine etkilerini görüyoruz. Bir de sezonun 12 aya yayılmasının da etkisi var” diye konuştu.

Kişi başı gecelik harcama % 53 arttı

Ersoy, kişi başı gecelik harcamaların 2017 ile 2023 arasında yüzde 53 artışla               65 dolardan 99 dolara yükseldiğini, kişi başı harcamanın ise yüzde 36 artışla              700 dolardan 952 dolara çıktığını, kişi başı gelir değil de kişi başı gecelik gelire endekslenmenin önemini vurguladı. Türkiye'nin 2018'de turizmde bir strateji değişikliğine giderek nicelik kadar niteliğin de ön plana alındığını hatta öncelikli olduğunu ifade eden Ersoy, “Kişi başı gecelik harcaması artan, konaklama dışı harcaması fazla olan turistlere daha fazla konsantre olacağız. Bu politikanın, bu stratejinin olumlu sonuçlarının da rakamlara yansıdığını görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Kültür Yolu Festivalleri

Kültür Yolu Festivalleri'nin 2020'de İstanbul'da başlatıldığını, 2023'te ise                        11 Kültür Yolu Festivali'ni 521 mekanda 34 bin sanatçı ve 5 bin 419 etkinlikle gerçekleştirildiğini dile getiren Sayın Ersoy, “Kültür yolu festivallerinin ana politikası vatandaşımızın kültür ve sanata kolay ve etkili erişimini sağlamak, kültür ve sanata destek olmak, bunu yaparken tabii ki sanatçıya destek olmak ve şehirlerin başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada gelirini arttırarak Kültür Yolu Festivallerinin o şehirlerin marka yüzü olmasını sağlamak. Bu amaçla birlikte Kültür Yolu Festivalleri artık bir global marka haline gelmeye başladı. Avrupa'nın en seçkin kültür sanat festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyeliğine de kabul edildi” bilgisini verdi. 

Toplantıda grafik ve görsellerin yanı sıra sunumda değinilen “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri”, “Gece Müzeciliği” ve “Antik Kentler Restorasyon ve Kazı Çalışmaları” filmleri de gösterildi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Ersoy anlattıklarına son derece hakimdi ve çok başarılı bir sunum yaptı. Bu büyük başarının ardında çok büyük bir emek var. Kendisinin şahsında emeği geçen herkesi tebrik ederim. Bizleri çok güzel bir şekilde ağırlayan TGA’de ayrıca teşekkür ederim.