SON DAKİKA

"Akıllı çağ için iş birliği" Davos 2025

Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısı her yıl hükümet, iş dünyası ve sivil toplumdan üst düzey karar vericileri önümüzdeki yıl için önemli küresel sorunları ve öncelikleri ele almak üzere bir araya getiriyor.

20-24 Ocak tarihleri arasında İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen bu Yıl ki Toplantı 2025'te dünyanın dört bir yanından liderlere, "Akıllı Çağ İçin İş Birliği " teması sunacak.

Bu yıl toplantıların, anlamlı bir değişim yaratmada başarılı olup olmayacağı henüz belli değil. Ancak bir şey kesin: dünya, cesur liderlik, yenilikçi düşünce ve çok taraflılığa yenilenmiş bir bağlılık gerektiren karmaşık ve birbirine bağlı bir dizi zorlukla karşı karşıya. 

İşte bakalım delilerin yönettiği bir hastanede akıllılar ne yapacak?

Bu seneki toplantıda dünyanın beklediği güveni yeniden inşa etmek. Ülkelerin büyüme planlarını yeniden tasarlanması gerekiyor. En önemli görevlerimizden biri de gezegenimizi korumak. Kimden diye soracak olursanız insanlardan deriz ki o insanlar kim iyi görmek lazım.  Akıllı çağdaki endüstriler yapay zeka vs derken insana yatırım yapmayı unutmamak lazım.  

72 tane seçimim yapıldığı geçtiğimiz yıl dünyada değişimi getirecek mi diye herkes merak ediyor.  jeopolitik düzen, yıkıcı teknolojiler, ekonomik belirsizlik ve enerji geçişiyle boğuşuşan dünyada, iş birliği ve inovasyona duyulan ihtiyaç hiç bu kadar büyük olmamıştı. 

Dünya Ekonomik Forumu'nun Genç Küresel Liderleri, Davos'ta daha fazla ilgi görmesi gerektiğini düşündükleri ancak çok sayıda iş konusunun yer alması nedeniyle bu ilginin az olabileceği konulardaki düşüncelerini paylaşıyor.

Ama unutulmamalıdır ki bu yılki öncelikli temaları arasında yapay zeka dönüşümü, dayanıklılık ve jeopolitik düzen, enerji dönüşümü, kadın sağlığı, 21. yüzyıl liderliği ve uzay yer alacak.

Dünyanın dört bir yanından iş, medya, sivil toplum örgütleri ve kar amacı gütmeyen örgütlerden profesyoneller bu toplantıya katılacak. 

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 55. Yıllık Toplantısı İsviçre Alpleri'nde başladı ve devlet başkanları, CEO'lar, akademisyenler ve sivil toplum temsilcileri de dahil olmak üzere çeşitli küresel liderlerden oluşan bir meclisi bir araya getirdi. Bu yılki toplantının teması "Çalışmanın, Teknolojinin ve Toplumun Geleceğini Şekillendirmek" ve benzeri görülmemiş küresel zorlukların olduğu bir ortamda gerçekleşiyor.

Ukrayna, İsrail ve dünyanın değişik yerlerinde devam eden savaş, büyük güçler arasındaki artan gerilimler ve milliyetçiliğin yükselişi dünya üzerinde tartışmalara hakim oluyor. Liderler bu çatışmaların küresel güvenlik, ekonomik istikrar ve kurallara dayalı uluslararası düzen üzerindeki etkileriyle boğuşuyor.

İklim değişikliğinin ele alınmasının aciliyeti merkezi bir tema olmaya devam ediyor. Katılımcılar, artan küresel iş birliği ve yatırım ihtiyacını kabul ederken, karbonsuzlaştırma, yeşil teknolojiler ve sürdürülebilir kalkınma için yenilikçi çözümleri araştırıyor.

Yapay zeka, biyoteknoloji ve diğer gelişmekte olan teknolojilerin hızla ilerlemesi hem muazzam fırsatlar hem de önemli riskler sunuyor. Forum, sorumlu inovasyonu teşvik etmeyi, etik endişeleri ele almayı ve teknolojik ilerlemenin tüm insanlığa fayda sağlamasını sağlamayı amaçlıyor.

Küresel ekonomi, enflasyon, artan faiz oranları ve durgunluk potansiyeli gibi karşı rüzgarlarla karşı karşıya. Liderler, bu zorlukların üstesinden gelmenin, kapsayıcı büyümeyi teşvik etmenin ve savunmasız nüfuslar üzerindeki sosyal ve ekonomik etkileri azaltmanın yollarını arıyor.

Kafanıza pek takmayın lütfen korkutucu zorluklara rağmen, sektörler ve sınırlar arasında iş birliği ve iş birliğinin önemini Dünya anlayacak ve kardeş kardeş yaşamaya gayret edecek. Bu yılki toplantıda, diyaloğu teşvik etmeyi, güven oluşturmayı ve dünyanın en acil sorunlarına uygulanabilir çözümler belirlemeyi amaçlayan bir dizi üst düzey tartışma, atölye çalışması ve ağ oluşturma etkinliği yer alacak. Bakalım sonunda bu sene gelecek senaryosu nasıl olacak.

Tabi bu tip toplantıların olmazsa olmazı protestolar ve karşı protestolar. 

Önceki yıllarda olduğu gibi, Davos toplantısı çevre aktivistleri ve küreselleşme karşıtı hareketler de dahil olmak üzere çeşitli gruplardan protestolar görecek. Gelir eşitsizliği, şirket gücü ve küreselleşmenin çevresel etkisi gibi konularda endişeleri dile getiren gösteriler hafta boyunca haber bültenlerinde var olacak.

Protestocular, küresel ekonomik sistemin adaletsiz olduğunu ve zenginlerin daha da zenginleşmesine hizmet ettiğini savunurlar. 

Davos 2025 gibi küresel toplantılar, farklı ideolojilere sahip gruplar için bir tepki platformu haline gelmiştir. 

Bu Davos toplantılarının insanlığa hayırlı olmasını dilerim.