Dolar $
32.54
%0.08 0.02
Euro €
35.02
%-0.09 -0.03
Sterlin £
40.83
%-0.11 -0.04
Çeyrek Altın
3992.05
%0 -0.16
SON DAKİKA

Bu yılın konusu iklim ve enerji...

Ben yıllardır yaptığım araştırmalarda en fazla dikkat ettiğim konu, bazı strateji şirketleri veya Birleşmiş Milletlere üye ama, bir devlete bağlı olmayan kuruluşların, örgütlerin (Dünya Sağlık Örgütü mesela) araştırmaları ve sonuç bildirgeleri.

Geçtiğimiz yıl en büyük felaketlerden birini yaşadık. Hala da devam ediyor. Bu işin böyle olacağının senaryosunu bu tip araştırma kuruluşları daha önce yazmışlardı. Aslında birçok ülke de önlemini almıştı. Ama bir anda bütün dünya ülkelerine yayıldı virüs büyük bir şok yaşandı.  

Kendine Düşünce Lideri diyen Bill Gates, aynı zamanda Bill & Melinda Gates Vakfı Eş başkanı,  “Bir İklim Afetinden Nasıl Kaçınılır” isimli bir kitap yayınladı.  Bu demektir ki, çok önemli bir zamandayız. Bu yıl bizden uzak olsun bazı afetler görülebilir. Enerji ve iklim değişikliği hakkında aslında 15 yıldan fazla bir süredir heyecan verici bir çalışma var. Anadolu'nun bir çok yerinde “rüzgar gülleri” ve “Güneş enerjisi” tarlaları faaliyette. Güneşten ve rüzgardan gelen yenilenebilir enerjinin maliyeti önemli ölçüde düştü. Bir iklim felaketini önlemek için bu tip adımlar atmak lazım.  Aslında bu tip yenilenebilir enerjinin konu edildiği filmler ve beyin yıkama ile biz halk olarak bu değişime de hazırız. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve şirketler, emisyonları azaltmak için iddialı hedefler belirlemeye başladılar bile.

İşte, şimdi bu “İklim Afetinden Nasıl Korunmalı” başlıklı bir döneme giriyoruz. Senaryoyu yazan abiler belki birçok iklim felaketini planladılar bile. Ülkelerin ekonomileri ve ticaretleriyle ilgili denklemler kuruldu ve hesap yapıldı. 

Gelecek vaat eden temiz enerji şirketlerine yatırım yapmak için bu dönem de tam zamanı. Çünkü, Bill bey öyle diyorsa vardır bir hikmeti. Koskoca kitabı adamcağız boşuna mı yazdı yani. Bu dönemde harika düşüncelere, en son teknolojilere ve işletmelere yatırım yapmanın tam sırası. Temiz enerji geçişini hızlandıracak kamu ve özel sektör politikalarını savunan birçok gündem çıkacak karşımıza. Kendimi Astrolog Hayriye teyze gibi hissettim ama bu kitap boşuna yazılmamıştır vardır bir hikmeti.  Önümüzdeki haftalarda ve aylarda, kitaptaki fikirleri eyleme dönüştürüp bu planı gerçeğe dönüştürmeye çalışacak Bill Gates ve ekibi. Enerji yoksulluğu sorunu üzerinden dolaylı yoldan iklim değişikliğine odaklanmak ve bu konuda neler yapılabilir, sorusuna cevabı bulmak, bilim insanları ve devletlerin yeni konusu. 

Bu vakıf,  yaklaşık bir milyar insanın elektriğe güvenilir bir şekilde erişemediğini ve bunların yarısının Sahra altı Afrika'da yaşadığını savunuyor.

Bir de, Dünyanın enerjiyi yoksullar için nasıl uygun fiyatlı ve güvenilir hale getirebileceğini düşünmeye başlamış. Yani bence elektriksiz kalacağımız günlere doğru bir gidişat bu düşünceden üretilebilir. Çalışan her şeyin elektriğe bağlandığı şu günlerde bu tip bir tasarruf ya da elektriksiz kalmayı düşünmek çok zor. Kanadalı iş adamı Maurice Strong, “Dünyayı kurtarmanın tek yolu, Endüstriyel medeniyeti çökeceği noktaya getirmektir ” diyor. Küresel dünya düzenini isteyenler bu alanda senaryo sahipleri. İnsanlar yüklüce bir miktarda sera gazı yaymaya devam ettikleri sürece, sıcaklıkların artmaya devam edeceğini kabul etmek gerekir deyip Korona 19 virüsünü yayan da bu düşünce mi acaba? Bill Gates kitabında şu soruya da cevap arıyor.  Dünyanın en yoksulların gelişebilmesi için daha fazla enerji sağlaması gerekiyor, ancak bu enerjiyi daha fazla sera gazı salmadan sağlamamız gerekiyor. “E! abi nasıl olacak bu?” diye sormayın. Şimdi sorun daha da zor görünüyor. Yoksullar için ucuz, güvenilir enerji sağlamak yeterli değil ayrıca, temiz olması da gerekiyor.  İklim felaketini önlemek için sıfır sera gazı emisyonuna ulaşmak lazım deniliyor. Acaba bu nedenle mi milyonlarca insan virüsten kırılıyor. Bizi yolun geri kalanına götürebilecek çığır açan teknolojiler bulmalı ama kimseyi öldürmeden. İklim değişikliği konusunda derinden endişe duyan gençlerin önderliğindeki büyüyen küresel hareketin devreye sokulmasıyla İklim ve Enerji konusunu gündeme getirmek hiç de zor olmayacak. Ortalık karışacak hazır olmayanlar yok olacaklar, şaşıp kalacaklar. Yararımıza olacak bir çalışma içinde “ kullanılan ” olmak çok zor. Allah ömür verirse tüm bu planlananları yaşayıp göreceğiz. 

Gezegenimizi gelecek nesiller için yaşanabilir kılmak gayesiyle, elimizden geleni yapacağımızı umuyorum.