Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA

Fintek

Bu kelimeyi artık sık sık duyuyorsunuz. Belki de bu kelimenin gereğini de yapıyorsunuz. Ben biraz geç bu terimle tanışanlar ve unutanlar için ne demek olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.

“Finansal” ve “teknoloji” kelimelerinin birleşimi olan Fintek, tüketicilerin veya finansal kurumların finansal hizmetleri geleneksel olarak mevcut sistemden daha yeni ve daha hızlı bir şekilde sunmasına yardımcı olan, gelişmekte olan herhangi bir teknoloji için geçerli olan nispeten yeni ve genellikle teknolojiyi de işin içine alan bir terim. Cümle biraz uzun oldu ama anlamışsınızdır umarım. Bakiyenizi istemek için bir bankaya girme ile bu bilgileri gerçek zamanlı olarak telefonunuzdan çekme yeteneği arasındaki farkı düşünün ve Fintek'in etkisi hakkında iyi bir fikriniz olsun. Bir tüketicinin çevrimiçi olma ve finansal işlemlerini görme yeteneğinden, arkadaşlarınıza ödeme yapmanıza olanak tanıyan uygulamalara ve finansal kurumların hızlı borç verme kararları almasına olanak tanıyan araçlara kadar her şey, finansal hizmetlerin evriminin bir parçasıdır. Yatırımcıların kendi araştırmalarını yapmaları, hisse senetleri seçmeleri ve portföy performanslarını gerçek zamanlı olarak görmeleri de Fintek'in eylem halindeki örneğidir. 

Öte yandan geçen ay, “Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi koordinasyonu”nda yurt içi ve yurt dışı yatırımcılara, girişimcilere ve akademik literatüre referans sağlamak üzere ilk kez hazırlanan "Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu 2021" yayımlandı. 

Türkiye'nin güçlü bankacılık sektörü ve teknolojik altyapısı, finans sektöründe bulunan bireysel ve kurumsal müşterilerin dijitalleşme oranının artmasına zemin hazırladı ve bu durum Fintek ekosisteminin gelişimini hızlandırdı. 70,3 milyon aktif bireysel dijital bankacılık kullanıcısının bulunduğu Türkiye'de 1,7 milyon POS cihazı, 52 bin ATM, 82,8 milyon kredi kartı, 54,4 milyon ön ödemeli kart sayısına ulaşıldı. Dijitalleşme kolay. Ama dijital banka kurmak isterseniz, bu konuda hazırlanan yeni bir yönetmelik olacak. Aslında ben kelimeyi yeni duymuşsunuzdur diyorum ama Almanya’da bu iş yani Dijital Bankacılık 2013 yılından bu yana Fintek konumunda var olmuş. Dünyadaki dijital bankalar Türkiye piyasasını radarlarına almış durumda. Size sözünü ettiğim Alman şirket N26. 2016 yılından bu yana  Almanya’daki bankalar Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Almanya Federal Finansal Denetleme Otoritesi'nden (BaFin) bankacılık lisansı alarak tam bir banka olarak faaliyet göstermeye başladı. Yaklaşık 10 milyar dolar piyasa değeri üzerinden yatırım alan N26'nın globalde 8 ofisi, 7 milyon müşterisi bulunuyor. 

Gözü ülkemizde olan bir başka ülke ise İngiltere. Dijital bankacılık devi Revolut sözünü ettiğim.  Talipler artınca, Türkiye Cumhuriyet Cumhurbaşkanlığı, 2022 yılını Türkiye’de servis modeli bankacılığının miladı olarak görmeye başladı. İnovasyon dostu düzenlemeler sayesinde, Türkiye’deki Fintek ekosistemi her geçen yıl büyüyor. Fintek sayısı 520’ye, lisanslı ödeme kuruluşu ve e-para şirketi sayısı ise 56’ya çıkmış. e-Ticaret hacminin giderek büyümesinin, finansal hizmet anlayışında bir değişim dalgası oluşturabilmesinde internete erişimin rolünün önem taşıdığı ifade ediliyor. Türkiye'deki internet kullanım oranının yüzde 80 ile dünya ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini de düşünürsek. Yol açık yani. 

Fintek'in büyümesi, ülkelerin büyük ölçüde küçük oyunculara geleneksel bankalar ve finans kurumlarıyla aynı alanda rekabet etme fırsatı vermesine bağlıdır. Fintek sayesinde artık mesele kimin en büyük olduğu değil, sürekli değişen tüketici taleplerini etkin bir şekilde karşılamada kimin en hızlı ve en duyarlı olduğuyla ilgili olacak. Ayrıca Fintek şirketlerinin sunduğu çözümler artık “herkese uyan tek beden” kıyafet gibi değil. Bunun yerine, belirli bir finansal ihtiyacın boşluğunu dolduran, bazen geleneksel finansal sağlayıcılar tarafından sunulanlardan çok daha düşük maliyetlerle, hedefe yönelik, genellikle niş  hizmetler sunacaklar.

Tüketiciler daha bilgili ve daha bağlantılı hale geldikçe, başarılı olan Fintek şirketleri, eski sorunlara yeni çözümler getirme konusunda başarılı bir şekilde yenilik yapmaya devam etmek zorundalar.

Türkiye’de son yıllarda konuşulan birçok Fintek işletmesi aslında “6493 Sayılı Kanun’un” ortaya koyduğu düzenlemeler ile faaliyet göstermeye başlamıştır. Bunun anlamı; “regülatörler ne kadar inovasyon dostu adımlar atarsa Türkiye’deki fintek ekosistemi de o kadar ilerleyebilecektir. Demem o ki, artık para dijital harcanacak. Böyle olunca da yeni yatırımcılar için Dijital Bankacılık, teknolojiyi iyi kullanan şirketlerle değişik dostluklar oluşturmak zorundalar. 

Fintek tek kelime ama getirisi yeni dünya düzeni.